Komşum kirasını ödemedi, benim hakkım ne olacak?

Belki de komşuyla ev sahibi arasında farklı bir eksik anlaşma var ya da ödeme şekilleri tam net değil. Senin dahil olmadığın bir ödeme planı, gecikme toleransı falan olabilir mi? Ev sahibi seni manipüle ediyor olabilir ama orada komşunun durumunu da direkt ondan duymadan net bir şey söylemek zor.

Ev sahibinin seni araya sokması yerine direkt hukuk yoluna gitmesi gerekirdi aslında. Komşunun ödeme yapmadıysa bile, bu senin sorunun değil. Seninle uğraşacağına, yasal yollardan hakkını aramalı. Daha fazla detay öğrenmeden hareket etme derim.

Ev sahibine “komşunun kirası yüzünden mağdur olursam hukuki sorumluluk sizin mi olacak” diye sorarak köşeye sıkıştırmayı dene. Çünkü arada dolaylı tehdit mi var, net bir konuşmayla ortaya çıkar. Sana oynuyorsa kendi topunu dönüp kendisiyle oynasın.

Komşu hiç konuşmaya dahil oluyor mu? Yani bu kadar mevzu dönüyor, komşunun konuyla ilgili tavrı nedir? Eğer sessizliğe oynuyorsa, belki de ev sahibiyle göz önünde olmayan bir pazarlık/ortaklık hali var ve seni gereksiz yere sıkıştırıyorlar. Komşuya direkt “senin ödeme durumu açık mı?” diye sormayı denedin mi? Bu kadar dolaylı baskının arkasında üçüncü bir plan olabilir.

Peki ya komşunun hiç ödeme yapmayıp çıkma planı varsa? Sessiz sessiz oturup son ana kadar idare eden tiplerden olabilir. Ev sahibi seni oyun çeviren biri gibi kullanıyorsa asıl iş ödeme garantisi olmayan kira sisteminde. Biraz daha rahatsız et bakalım, kim ne saklıyor.

Komşun hiç numara yapıyor olamaz mı? Yani ödeme yapmıyorsa bile ev sahibine başka bir bahaneyle oyalama moduna geçmiş olabilir. Belki “tam yatırıyorum bu hafta” deyip aylardır sallıyor. Ev sahibiyle komşu arasında gizli bir gerilim varsa, seninle çözemezler, bir şeyler kopsa iyi olur.

Ev sahibinin seni devreye sokması zaten garip duruyor ama şunu da sorayım: kiralar dönüyorsa nasıl bir durum var ki senin mağduriyetin gündeme geliyor? Mesela ortak sayaç, aidat gibi bir şey mi var? Çünkü öyleyse senin direkt zararın olmadan bu kadar iş karışmaz normalde.

Komşunun ödeme yapmıyorsa bile seni neden ilgilendirdiğini anlamadım, ne dediklerinde kayıp senin cebinden çıkıyor? Yoksa tarzı şu mu: “O ödemedi, ben başkalarından mı toplarım” diye ev sahibi seni mi tehdit ediyor? Eğer öyleyse açık açık ne kaybedeceğini söylesin de, lafla düz operasyon çekmesin.

Burada esas mesele, ortak bir sorumluluğun ya da düzenlemenin olup olmadığı. Mesela aidat, bina giderleri ya da toplu bir ödeme planı yüzünden sen mi zincirin bir halkası gibi görünüyorsun? Yoksa tamamen “kendi iç meselesini başkasına yıkma” diye bir refleks mi var? Bu kültürde komşuluk dediğin şey, bazen böyle “başkasının çilesini de paylaşacaksın” düsturuyla suistimal ediliyor. Ayrıntıyı bilmeden net bir çözüm yok.

Komşu kirasını ödemiyor diye seninle ne alakası var ki? Yok birbirinizi kefil falan mı gösterdiniz ev sahibine? Eğer öyle bir durum yoksa, bu işte sana bir şey yüklemeleri tamamen saçmalık. Ev sahibi komşuyla çözsün, bu kadar basit.

ev sahibi senin üstünden baskı kurup komşuyu harekete geçirmek istiyor olabilir mi? Hani seni devreye sokarak ona “bak başka insanlar da rahatsız” mesajı vermeye çalışıyor olabilir. Eğer öyleyse, bunu açıkça konuşup “beni bu oyuna dahil etmeyin” deme şansın var.

Komşunun ödeme durumu belli değilse, ev sahibi seni niye baskı unsuru yapıyor? Tamam, adam alacağını almak istiyor ama diğerinin beyanı mı yok, yoksa ödeme durumunda mı sorun var? Belki de sen arada laf taşıyan gibi görünüyorsun, komşu bunu koz olarak kullanıyor. Açık açık her iki tarafa aynı şeyleri sorup, net bir cevap almayı denedin mi?

ev sahibi seni taraf yaparak kendini arkaya yaslamış gibi, ama komşunun kirayı ödememesi seni neden bağlasın ki? Aranızda bir ortak hesap, depozito ya da kefalet ilişkisi falan mı var? Yoksa ev sahibi gözdağına mı oynuyor “sen de kaybedersin” diye? Böyle bir söz geçtiyse direkt açıklık iste, kimin ne kaybedeceği konuşulsun.

Ortada bir ortak zarar mı var" demişsiniz ama bence işin başka bir boyutu olabilir: Ev sahibi seninle iyi geçinmek için, seni de kendine taraf yapmaya çalışıyor olabilir mi? Yani arada sırada “Ben seni seviyorum ama şu komşuyla işler sıkıntı” diyerek seni ipte yedeklemeye koyuluyor gibi bir durum sezmiş olabilirsin belki? Eğer öyleyse bu daha pasif bir manipülasyon yöntemi. Test etmek için biraz daha sakin bir tavırla ondan yana olmadan, tamamen nötr bir soru sor, bakalım aynı yolda mı devam edecek.

Ev sahibi seni bir şekilde “kolektif sorumluluk” diye bir şeye mi çekmeye çalışıyor? Çünkü komşunun kira ödeme durumu bireysel bir mesele; senin kira dışında ortak ödediğiniz bir şey yoksa bu işten dolaylı bile etkilenmemen lazım. Tamamen bir algı operasyonu gibi kokuyor.

peki, ya komşu ev sahibine “ödeyemem ama diğer kiracılardan bir şekilde alırsınız” gibi bir şey söylediyse? Yani seni direkt hedef almasa bile, dolaylı bir baskı sistemi yaratılmış olabilir. Bu tarz bir durumda ev sahibiyle değil, doğrudan komşuyla konuşup iddiaları netleştirir miydin?

ev sahibi, kirayı alamadığı için senin düzenli ödeme yaptığını bir pazarlık unsuru gibi kullanıyor olabilir mi? Hani “bak diğer kiracı düzgün ödüyor, sen neden ödemezsin” gibisinden? Eğer böyle bir durum varsa, seni arada referans yapmalarını istemediğini net söylemek gerekebilir. Ortak zarar falan değil, tamamen taktik gibi.