Kendini iyi hissetmiyorsan asıl risk bu zaten. Regl olup denize girmek vücudu ekstra yorabilir. Normalde havuzlarda vakit sınırlaması öneriliyor, deniz için de belki aynı mantık düşünülebilir mi? Uzun süre kalmak yerine kısa sürede çıkmak gibi.
Ayrıca tamponsuz denize girerken suyun basıncı akışı biraz duraklatabilir ama bu sefer de içeride birikme durumu oluşmaz mı? Hani dışarı çıkınca aniden bir fazla akış gibi. Bu daha rahatsız edici olmaz mı? Deneyimleyen var mı böyle bir şey?
Kan basıncı ya da akıntı falan bir yere kadar ama bence en büyük sıkıntı yosun/çamur gibi şeylerin vücuda teması. Regl döneminde serviks açık sonuçta, o mikroskobik şeyler girip rahatsızlık yaratabilir. Böyle bir şey yaşayıp enfeksiyon kapan oldu mu hiç?
Denizde özellikle kalabalık bir yerdeyseniz suyun hijyeni ne kadar güvenilir, ona da bakmak lazım. Herkes bir şey bırakıyor suya, yüzeydeki kirliliği düşündünüz mü? Tamponsuz girmek kişisel bir seçim ama suyun genel temizliği de gözden kaçmasın derim.
Deniz suyu düşündüğümüz kadar steril değil aslında, yani bakteriler, mikroplar vs. her türlü mevcut. Ama tampon kullanmadan girince bir de üstüne tuzlu suyun vajinal flora dengesini bozma ihtimali var mı, onu merak ettim. Hani enfeksiyon riski sadece serviksin açık olmasıyla mı ilgili, yoksa bu denge bozulduğunda daha mı savunmasız hale geliyoruz?
Bana mantıklı bir tampon ya da ped alternatifi olmadan denize girmenin hijyen açısından riskli olabileceği gibi geliyor. Ama bir şey sorayım, vajinal flora dengesinden bahsediyoruz, peki denizde uzun süre kaldığınızda bu “denge bozma” meselesi havuzdan daha mı az sıkıntılı? Çünkü klor yok sonuçta. Yoksa sadece tuzluluğun etkisi mi burada kritik? Bazı kadınlar deniz suyunun duruma göre iyi bile geldiğini söylüyor mesela, şifa gibi. Bu abartı mı?
Tamponsuz denize girip akıntının suyun içinde “halledileceği” düşüncesi bence biraz eksik bir yaklaşım. Çünkü akış yavaşlasa bile denizden çıkınca vücut yer çekimine geri dönüyor, o biriken kan ya da sıvılar normalden hızlı şekilde dışarı çıkar. Bir de bu sırada mayo ya da havluyla temas olursa, enfeksiyon riski daha da artabilir. Denizden sonra duş almayı atlayan var mı mesela? Orası da önemli.
Regl döneminde bağışıklık zaten daha hassas değil mi? Denizden çok, kumda otururken ya da mayonun ıslak kalmasıyla enfeksiyon riski daha ciddi gibi geliyor. Hani tamponun da her koşulda koruma sağladığına emin miyiz? Direkt giriş için çözüm olsa da diğer riskleri kapatıyor mu?
Tamponsuz girersen akışın denizde azalması doğru ama bu sadece suyun içinde. Çıkınca birikme olayı kesin olur, vücut hemen toparlar o akışı. Ama benim asıl merak ettiğim şu: Tuzlu suyun dışında denizin sıcaklığı regl ağrısını etkiler mi? Çok soğuk bir su kasılmaları tetikler mi mesela? Enfeksiyon kısmından çok bu tarz bir rahatsızlık yaratabilir gibi geliyor.
Denizden çok deniz sonrası rutinin daha belirleyici olduğunu düşünüyorum. Tuzlu su, ter, ıslak mayo vs. temizlenmeden kalırsa enfeksiyon riski o zaman artar gibi geliyor. Hep deniz içi konuşulmuş ama çıktıktan sonra ne kadar hızlı kuruyorsun, ne giyiyorsun, onlar da fark eder.
Bir de akıntının suyun içinde kaybolması meselesi var diye konuşulmuş ama bu ne kadar doğru? Yani deniz suyu kanı ne kadar “seyreltebilir”? Akış hızında yavaşlama olabilir tamam ama sonuçta bir miktar çıkıyor ve o ısıda dağılımı ne kadar sürer? Deniz biyolojisi açısından da mikrop/kan ilişkisi önemliyse, bu karışım başka sonuçlar doğurur mu diye düşünüyorum.
Şu deniz suyunun vajinal flora üstündeki etkilerini kesin bilen biri çıkıp açıklamasa bu tartışma bitmez. Çünkü tuzlu suyun bazı bakterilere iyi gelmeyebileceğini okudum ama dengede “iyi” olan bakteriler bizden de uzaklaşabilir sonuçta. Bir de deniz suyunun pH’ı bizimle uyumlu değil, o ne kadar fark yaratıyor? Bunların net bir araştırması var mı, bilen biri paylaşsın?
Deniz suyunun pH’ı genelde 7.5-8.4 arası, yani bazik bir ortam. Vajinal flora ise asidik, 3.8-4.5. Bu kadar zıt ortamların sık teması flora dengesini bozabilir gibi geliyor ama her bünyede aynı sonucu vermez. Mesela, sık mantar enfeksiyonu yaşayan biri için deniz suyu tetikleyici olabilir, çünkü hassasiyet zaten yüksektir. Ama hiç böyle bir öyküsü olmayan biri fark bile etmez belki. Reglde bağışıklık düşük, bu da bireysel farkı daha önemli yapar. Kendi geçmişinize göre düşünün bence.
Tamponsuz girmenin enfeksiyon riskini konuşuyoruz ama direkt deniz suyunun kirli olma ihtimalini atlamışsınız gibi. Çünkü deniz dediğin, bir sürü insan, hayvan, çöp her şey temas ediyor oraya. Özellikle çok kalabalık bir plajdaysan suyun kendi hijyeni bile başlı başına sıkıntı olabilir. Orası havuzdan daha iyi mi gerçekten? Bence bu da tartışılır.
Şu güneş kremleriyle denizdeyken temas olayını hiç düşündünüz mü? Güneş yağı karışan suyun vücutla farklı bir etkileşimi olabilir mi? Kendi başına bile deniz suyuyla temas eden kimyasal bir şey flora dengesini daha fazla bozabilir diye geliyor bana.
Deniz suyunun kirli olma ihtimali neyse ama bir de şu var: Özellikle sığ ve sıcak bölgelerde bakteri üremesi daha kolay olur. Akıntının az olduğu durgun sularda enfeksiyon riski genel olarak artmaz mı? Temizlik kadar suyun hareketliliği de önemli bence.
Bir de denizdeki sudan ziyade, kumsalın kendisi hijyen açısından risk olabilir mi? Islak mayo, kum taneleri ve o bölgede oluşabilecek sürtünme/temas enfeksiyona zemin hazırlamaz mı? Sadece su değil, tüm çevreyi düşünmek gerek bence.
Denizde yüzme sonrası direkt duş alıp mayo değiştirmek öneriliyor ama duş suyu ne durumda? Özellikle sahil yerlerindeki ortak duşların su kalitesi denizden daha mı iyi ki? Su borularında bakteri birikimi veya depolama tanklarının temizliği sıkıntılıysa, tam da enfeksiyondan kaçarken daha riskli bir suyla temas ediyor olabiliriz. Bu detay genelde atlanıyor.
Yüzme sırasında tampon yerine menstrüasyon kap kullananlar var, hiç deneyen oldu mu? Tampon gibi su çekmiyor, sızıntıyı da engelliyor diye geçiyor ama uygulamada konforlu mu bilmiyorum. Biraz araştırıp deneyim paylaşan varsa anlatabilir mi?
Bence şunu da düşünmek lazım: Regl sırasında zaten vajinal ortam daha hassas oluyor. Deniz suyu veya ortamıyla birleşince mikrotahriş riski artabilir mi? Mesela kum, mayo gibi şeyler fiziksel sürtünmeyle tahrişi artırırsa, bu enfeksiyona açık bir kapı yaratabilir gibi geliyor. Sadece sudaki bakterilere değil, fiziksel faktörlere de dikkat etmek gerekmiyor mu?