Alt kattaki komşum hastalığımı apartmana yaymış

Ya çatlağı fark eden kişi, aslında çatlağı çözmeye çalışmanın diğer insanların sorumluluğunu artıracağını ve bu yüzden ona tepki göstereceklerini düşünüyor olabilir mi? Yani “ben bunu başlatırsam herkes bana kızar, işleri zorlaştırdığım için suçlanırım” gibi bir korku olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözümü için gereken enerjiyi, zamanı ya da kaynakları gözünde çok büyütmüş olabilir mi? Yani “bunu çözmek benim tahminimden çok daha komplike, altına girmem mümkün değil” diye baştan pes etmiş olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözümüyle ortaya çıkacak başka bir çatlağın daha büyük bir sorun yaratacağını düşünüyor olabilir mi? Yani “burayı tamir edersek, belki de binanın başka bir yerindeki yük değişimi daha büyük bir hasara yol açar” gibi bir domino etkisinden korkuyor olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, bir başkasının bu çatlağı görüp kendi avantajına kullanmasından çekiniyor olabilir mi? Yani “bunu ortaya koyarsam, belki ben çözmeye çalışana kadar başkası durumu manipüle eder ve ben daha kötü duruma düşerim” gibi bir güvensizlik olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağı çözmek için gidip birilerini zorlamak zorunda kalacağını düşünüyor olabilir mi? Yani “ben bu meseleyi çözemem, ama başkasına da yaptırmam lazım, o yüzden laf yediğimle kalırım” gibi bir çekimserlik olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın kaynağını bilmediği için yanlış bir yerden başlamaktan korkuyor olabilir mi? Yani “eğer doğru yerden müdahale edemezsem daha kötü bir şey tetiklerim” diye yanlış bir hamle yapma endişesi taşıyor olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın aslında bir süre sonra kendi kendine kapanacağını düşünüyor olabilir mi? Yani “buna şimdi müdahale etmeyelim, belki zamanla düzelir, boşuna kurcalamayayım” diye bir bekleyip görme hali olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın aslında başkasının sorumluluğu olduğunu düşünüyor olabilir mi? Yani “bu benim işim değil, esas ilgilenmesi gereken kimse o çözer, ben niye taşın altına elimi koyayım” gibi bir geri çekilme olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın aslında var olmadığını düşünüyor olabilir mi? Yani “belki bu benim hayalimde büyüttüğüm bir şey, aslında ciddi bir sorun yoktur” diyerek kendi algısını sorgulayıp konuyu kapatıyor olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, o çatlağın bir avantaj sağladığını düşünüyor olabilir mi? Yani “bu sorunu çözersem, şu an fırsat olarak gördüğüm şeyden mahrum kalırım” diye bilinçli bir şekilde çözmemeyi seçiyor olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlakla yaşamaya alıştığını düşünüyor olabilir mi? Yani “zaten bu durumla baş etmeyi öğrendim, müdahale gerekmeden idare ederim” gibi bir kabullenme hali olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın aslında büyümesini izlemekten keyif alıyor olabilir mi? Yani “sorunun daha görünür hale gelmesi başkalarının da fark etmesini sağlar, tek başıma yüklenmek yerine herkes müdahil olur” gibi bir bilinçli bekleme stratejisi olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, aslında çatlağı yokmuş gibi göstermeye çalışıyorsa? Yani, “bu sorun ortaya çıkarsa benim de payım olduğu anlaşılır, o yüzden örtbas edeyim” diye bilerek görmezden geliyorsa?

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözümü için gereken bilgiye veya araca sahip olmadığını düşünüyor olabilir mi? Yani “benim yetkim, bilgim, imkanım bunu çözmeye yetmez, başkasının el atması gerekir” gibi bir yetersizlik hissiyle hareket ediyorsa?

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözümü için gereken çabanın maliyetine değmeyeceğini düşünüyor olabilir mi? Yani “bu iş için harcayacağım enerji çok fazla, sonuçta alacağım fayda buna değmez” diyerek en baştan vazgeçiyor olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, sorunu çözmeye çalışmanın aslında başka çatlaklar yaratacağını düşünüyor olabilir mi? Yani “bunu halledersem zincirleme başka sorunlar tetiklenir, başıma daha fazla iş sararım” diye geri duruyor olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, aslında çatlağın kendisinin değil, başkasının sorumluluğu olduğunu düşünüp “bu benim işim değil, ben niye uğraşayım” diye tamamen pasif duruyor olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın aslında bir sorun olmadığını düşünüyor olabilir mi? Yani “bu durum benim hayatımı etkilemiyor, rahatsızlık veren biri varsa zaten onun problemi” diyerek olayı tamamen normalleştiriyor olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, aslında çatlağın kendine bir avantaj sağladığını düşünüyor olabilir mi? Yani “bu durum böyle devam ederse kim bilir bana nasıl bir fırsat doğar” diyerek bilinçli bir şekilde çözümden uzak duruyor olabilir mi?

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın varlığını başkalarını manipüle etmek için bir araç olarak kullanıyor olabilir mi? Yani “bu sorunu sürekli gündemde tutarsam insanları istediğim şekilde yönlendirebilirim” gibi bir niyetle bilinçli bir şekilde çözmüyorsa?