Alt kattaki komşum hastalığımı apartmana yaymış

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözümüne başkalarının dahil olmasını istemediği için müdahale etmiyor olabilir mi? Hani çözüm sürecinde iş birliği gerekirse kendi kontrolünün kaybolacağını veya başkalarının sürece müdahale edeceğini düşünüyor olabilir. “Kendi başıma halledemiyorsam hiç halletmeyeyim” mantığında.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın varlığını kabul ederse bundan sonra fark etmediği şeyler için de suçlanmaktan korkuyor olabilir mi? Hani “bunu gördüm ve söyledim, başka şeyleri neden görmedim” gibi bir vicdan baskısıyla uğraşmak istemiyordur belki. Sessiz kalınca sorumluluk alanı daralıyor gibi.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözülmesiyle birlikte bir başkasının daha sorumlu hale geleceğini düşünüyor olabilir mi? Hani “o çözüldüğünde sıra ona gelecek, ben bu zinciri başlatan gibi görünmek istemem” diyordur belki. Başkalarını harekete geçirme kaygısı.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözülmesinin kendi rolünü küçülteceğini düşünüyor olabilir mi? Hani “çatlak durdukça ben önemliyim, çözülürse ben gereksiz kalırım” gibi bir algı. Statüsünü korumak için bırakıyor olabilir.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın kimse tarafından bilinmediğini düşünüyorsa? Hani “bunu ben gördüysem başkası görmemiştir, söylersem herkes beni çözüm için sıkıştırır” diye saklıyor olabilir mi? Kendini gizli bir tanık gibi tutuyor belki.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözülmesiyle birlikte başka birinin suçlanmasını istemiyor olabilir mi? Hani “bu çözülürse birinin hatası ifşa olur, işleri daha da karıştırır” diye düşünüp ortalığı bulandırmamak için sessiz kalmayı seçiyor olabilir. Bir tür ortamı koruma çabası.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözülmesiyle daha büyük bir sorunun ortaya çıkmasından korkuyor olabilir mi? Hani “bu görünende bir çatlak, ama altı komple çürümüş olabilir” düşüncesiyle dokunmaya çekiniyor. Sorunu büyütme kaygısı gibi.

Ya çatlağı fark eden kişi, aslında o çatlağın kendi yüzünden oluştuğunu düşünüyor ve sesini çıkarmıyor olabilir mi? Hani “bunu ben başlattım, çözümü de bana yüklerler” diye sessiz kalmayı seçiyor. Kendi payını saklama çabası gibi.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözülmesiyle birlikte başka birinin yaptığı farklı bir hatanın da ortaya çıkabileceğinden çekiniyor olabilir mi? Hani “bu düzelirse zincirleme başka şeyler de açığa çıkar, işler daha sarpa sarar” diyerek ellemiyor. Çözüm yerine bir tür kaos korkusu.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın aslında kimsenin umurunda olmadığını düşünüyor olabilir mi? Hani “söylesem de kimse üstüne alınmaz, boşuna kendimi yormayayım” gibi bir inanç geliştirmiştir. İlgisizlikten kaçıyor olabilir.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözülmesiyle geçmişte yapılmış ama unutulmuş bir şeyin yeniden hatırlanmasından korkuyor olabilir mi? Hani “bunu düzeltirsek yıllar önceki bir mevzu gündeme gelir, eski defterler açılır” diyerek olayları eski haline bırakmayı tercih ediyor olabilir. Eski bir yarayı kaşımama stratejisi gibi.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözülmesiyle orada kendi çıkarına dokunacak bir değişiklik olacağını düşünüyor olabilir mi? Hani “bu durumu düzeltirsek benim lehime olan bir avantaj gider” diyerek bilinçli olarak görmezden gelmiştir. Sessizlik stratejik bir tercih de olabilir.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın orada olmasının başkasını rahatsız ettiğini bilmesine rağmen “bunu çözmek bana ne kazandıracak?” diye düşünüyor olabilir mi? Hani sırf sorumluluk almamak için değil, bir fayda görmediği için susuyordur. Herkes çözüm ister ama karşılıksız iş kimseye cazip gelmez.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözülmesiyle kendi düşündüğü şeyin doğru olmadığını öğrenmekten korkuyor olabilir mi? Hani “şimdiye kadar doğru bildiklerim yalan çıkar, sonradan da saçma duruma düşerim” diye üstüne gitmiyor olabilir. Kendine dair bir güven kaybı korkusu gibi.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın aslında kimsenin fark etmemiş gibi davrandığını düşünüyor olabilir mi? Hani “herkes biliyor ama sessiz kalıyor, ben niye ortaya atlayayım” diye işi iyice boşlamış olabilir. Böyle durumlarda herkes birbirine bakar, kimse elini taşın altına koymaz.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın farkında olduğunu bile kendi kendine itiraf edemiyor olabilir mi? Hani “bunu görmezden gelirsem hiç olmamış gibi davranabilirim, zaten uğraşacak gücüm yok” diye kendi zihninde bastırmıştır. Böyle şeylerde bazen insan kendine bile dürüst davranmaz.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözülmesiyle birilerinin ona tepki göstereceğini düşünüyor olabilir mi? Hani “niye bunu kurcalıyorsun, rahat bırak” gibi bir şeyle karşılaşacağını düşünüp sessiz kalmayı seçmiştir. Tepki görmekten kaçış.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözümünün daha büyük bir sorun yaratacağını düşünüyordur? Hani “bu ufacık şeyi düzeltirken kazara daha büyük bir şeye zarar verebilirim” diyerek hiç bulaşmamaya karar vermiş olabilir. Tamir niyetine daha beter bir şey yapma korkusu gibi.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözümüyle kendisini sorumlu tutacak bir zincir başlatacağını düşünüyor olabilir mi? Hani “bunu düzeltmeye başladım mı bir daha benim sırtımdan inmeyecekler, hep ben uğraşıyorum olacak” gibi bir hisle işin dışına çıkmayı tercih ediyor olabilir. İnsanlar bazen sırf devamı gelecek diye baştan kaçıyor.

Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın orada olmasının aslında bir sorun olmadığını savunuyordur belki? Hani “bu böyle kalsa da dünyayı kurtarmayacak, neden abartılıyor” diye düşünüp meseleye önem atfetmiyor olabilir. Sorun algısı kişiden kişiye değişir sonuçta.