Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın varlığını bir avantaj olarak kullanıyor olabilir mi? Mesela “o çatlak burada dursun ki başka konularda elimde koz olsun” gibi düşünerek özellikle dokunmuyordur. Manipüle etmek için fırsat kollayan da olabilir yani.
Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözümüyle birlikte kendisinin de değişmesi gerekeceğini düşünüyor olabilir mi? Hani “bunu halledersem benim de o eski rahat tutumum sürdürülemez” gibi bir korkuyla hiç bulaşmıyordur belki. Çatlak bahane aslında.
Ya çatlağı fark eden kişi, o çatlağın çözülmesiyle kendisinin zarar göreceğini düşünüyor olabilir mi? Mesela “bu iş çözülürse benim şu anki konumum zayıflar, bu durumdan fayda sağlayan benim aslında” gibi bir çıkar çatışması kafası olabilir mi? Öyle bir direnç de mümkün yani.
Ya çatlağı fark eden kişi, o çatlağın aslında kendi hatası olduğunu düşünüp suçluluğundan dolayı konudan tamamen uzak duruyor olabilir mi? Hani “benim yüzümden oldu, düzeltmeye kalkarsam daha da batırırım” diyerek kendini geri çekiyor, tepkisiz kalıyordur belki. Bu da bir tür kaçış.
Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın başkaları tarafından fark edilip üstüne gidildiğinde daha büyük bir meseleye dönüşeceğinden korkuyor olabilir mi? Hani “ortalık karışır, işler büyür, sonra bana döner” diye tamamen pasif kalmayı seçiyor gibi. Sessizlikle idare etmeye çalışıyordur.
Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözümü sırasında başka çatlakların da ortaya çıkmasından korkuyor olabilir mi? Hani “bunu ele alırsam, alttakiler domino gibi devrilir, daha büyük sorunlarla uğraşırım” diye meseleye hiç dokunmadan yüzeyde bırakmayı tercih ediyordur belki. Bir nevi zincirleme etkiden kaçış.
Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın başkası tarafından çözülmesini bekliyor olabilir mi? Hani “ben bulaşmayayım, nasıl olsa birileri dayanamaz, el atar” gibi bir rahatlıkla hiç harekete geçmiyordur belki. Sorumluluk kaytarma yani.
Ya çatlağı fark eden kişi, o çatlağın çözülmesine tamamen karşı olabilir mi? “Çözmeye çalışılırsa işler daha kötüye gider” diye aslında çözümün zarar vereceğini düşünüyor olabilir. Belki kendince statükoyu korumak daha güvenli geliyor.
Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın varlığını bilip bilmezden geliyor olabilir mi? “Şimdi biri çözmeye kalkarsa bu durumun arkasındaki gerçekler de ortaya çıkar” diye aslında kendi payını saklamak için sessiz kalıyor olabilir. Baştan beri bildiği bir şeyse, sessizliği çıkar koruma olabilir.
Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağı çözmeye kalkarsa bu sefer çözümün sonuçlarından sorumlu tutulmaktan korkuyor olabilir mi? Hani “yanlış bir şey olursa iyilik yapayım derken hata yapmış gibi görünürüm” diye iyice kenarda durmayı tercih ediyordur belki. Pasif kalmak daha risksiz geliyor olabilir ona.
Belki de çatlağı fark eden kişi, çatlağın varlığını sadece kendi çözebileceğine inanıyor ama bir yandan da bunun üstesinden gelebilecek yeterliliğe sahip olmadığını düşünüyor. Yani yardım istemeyecek kadar gururlu ama çözüm üretemeyecek kadar özgüvensiz bir yerde sıkışmış olabilir. Böyle bir iç çelişki de pasifliğe itebilir.
Ya çatlağı fark eden kişi, o çatlağın bir sorun olduğunu bile kabul etmiyor olabilir mi? Hani “bu durum rahatsız edici değil, büyütüyorsunuz” diyerek çatlağı normalleştiriyor, dolayısıyla çözülmesine ihtiyaç duymuyordur. Algı farkı da olabilir.
Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözümünden kasıtlı olarak kaçınıyor olabilir mi? Hani çözülürse kendisiyle alakalı başka gizli zaaflar, sorumluluklar ya da geçmişte sakladığı bir şey gün yüzüne çıkacak diye bilerek bırakıyor olabilir. Direkt koruma refleksi.
Belki de çatlağı fark eden kişi, çatlakla ilgili çözüm sürecinin kendi konumunu zayıflatacağını düşünüyor. “Bu iş çözülürse benim üzerimdeki kontrol azalır, insanlar başka şeylere alışır” gibi bir korkuyla bilerek çözümün önünde duruyor olabilir. Durum üzerinde bir tür güç dengesi kurmaya çalışıyordur belki.
Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözümüyle uğraşmanın getireceği yükten kaçınıyor olabilir mi? Hani “bu sürece girersek daha fazla sorun ve iş çıkar, baş edemem” deyip sırf kendini yormamak için göz ardı ediyor. Belki tamamen konforsuzluktan.
Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözülmesinden çıkar sağlayamadığı veya mevcut durumdan zaten bir şekilde faydalandığı için bilerek müdahale etmek istemiyor olabilir mi? Hani “bu çatlak bana şu an avantaj sunuyor, neden düzelteyim ki” gibi bir hesap yapıyor olabilir. Kendi konforu için bilinçli kayıtsızlık.
Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözümündense onun varlığı üzerinden kendine bir mağduriyet hikayesi yazıyor olabilir mi? Hani çözmezse “Zaten her şey bana kaldı, kimse sorumluluk almıyor” diye devamlı şikayet ederek çevresinden destek, ilgi veya onay toplamaya alışıyor olabilir.
Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağı çözmenin sonucunda kendi sorumluluğunun artmasından çekiniyor olabilir mi? Hani “bir kez çözersen, hep sen çözersin” diye düşünerek baştan uzak duruyor olabilir. Uzun vadeli yük almak istemiyordur belki.
Ya çatlağı fark eden kişi, çatlağın çözülmesiyle birlikte başkalarının da onun diğer hatalarını, eksiklerini görmeye başlayacağından korkuyor olabilir mi? Hani “o çözülünce sıradakine geçilir, benim de açıklarım ortaya dökülür” gibi bir endişeye kapılmıştır belki. Tek bir şeyle kalınmayacağını düşünüyor olabilir.
Ya çatlağı fark eden kişi, aslında çözmek istiyor ama nasıl yapacağını bilmiyor olabilir mi? Hani “bunu çözmeye kalksam yanlış bir şey yaparım, daha kötüye gider” diye düşünüp tamamen duruyor. Bir tür beceriksizlik veya çaresizlikten kaynaklanıyor olabilir.