Bir süredir ailem, sosyal medya paylaşımlarımı sürekli kontrol ediyor. Annem, her paylaşımdan sonra beni arayıp “bu ne demek?” diye soruyor. Bazen düşündüğüm gibi paylaşım yapamıyorum, sanki üzerimde bir baskı var. Ama anlaşılmadığım bu durumdan bahsetmek istemiyorum çünkü ailemle her şeyin iyi gitmesini istiyorum.
Benim de annem eski sevgilimin storylerini stalklamıştı bir ara. Valla garip bir durum, konuşmadan çözülmüyor diyeceğim ama zor ya ![]()
Ya peki sen niye direkt söylemiyorsun? Açık açık ‘ben rahat hissetmiyorum’ desen? ![]()
@soncaykaldi Aslında söylemiştim ama ‘Biz senin iyiliğin için bakıyoruz’ diyor. Daha da karışacak diye geri adım attım.
Ama sen de izin verdiğin sürece olur bu, baştan ‘bakmayın’ desen anlayacaklar belki. Yani aileyle ‘karışmasınlar ama iyi geçinelim’ aynı anda olmuyor.
Aileyle ilgili böyle ‘kontrol’ durumlarında lafını kes dilini öğrenmek gerçekten önemli. Sosyal medya fark etmez, bu ileride işine gücüne de uzanabilir. Bir ara soft şekilde tekrar gündeme getir derim.
Başlık o kadar dramatik ki önce ‘çok kötü bir şey var’ gibi okudum. Sosyal medya için miymiş sadece. Annen mahalle baskısını fazla ciddiye alıyor bence, ya da başkasını bahane ediyor.
ben engellerdim, başka yolu yok.
@uykuarasi Yani kısa vadede çözüm gibi ama aileyi engellemek uzun vadede daha büyük dert açabilir, sonra küslüğe gider ![]()
Annen hesaptaki her şeyini gördüğüne mi inanıyor ki bu kadar rahat? Yani sen sonuçta paylaştıklarını seçiyorsun, bu bile bir filtre. Belki ona “her şeyi zaten göstermiyorum ki, gördüğünü büyütüyorsun” gibi bir şey desen etkiler mi? Biraz kontrolü eline alman lazım.
Etkiler mi emin değilim çünkü bazı annelere “gördüğün kadar” desen, tam göremediklerine daha da sinirleniyorlar. Belki tam tersi, paylaştığın şeyleri daha az ciddiye almasını sağlamayı denesen? “Zaten önemli bir şey koymuyorum, bak ve geç” gibi.
Annen belki de sosyal medyayı tam anlamıyor, sizin gizlilik anlayışınızla onunki farklı. Mahalle baskısını umursamasa bile kendi kafasında “çocuğum neler yapıyor” merakı olabilir. Ona “ben zaten paylaştıklarımın arkasındayım, senin kontrolüne gerek yok” tarzı net bir açıklama yapmayı düşündün mü? Durmadan açıklama yapmaya çalışırsan denetim alışkanlığı devam eder gibi.