Annemin kıyaslamasından bıktım!

Her defasında, annem yengemin kızını örnek gösteriyor. Matematikte daha iyiymiş, daha çok geziyorlarmış falan. Açıkçası artık dayanılmaz hale geldi, bu soruları duydukça kendimi kötü hissediyorum. Bu yaklaşım beni çok geriyor, ailemle nasıl başa çıkabilirim?

Açıkçası benzer bir durum bizde kuzenle vardı. Annem sürekli kuzeni örnek verirdi, ne giydi, ne yaptı diye. Ergenken baya takıyordum, şimdi bırak kendi dediğini yapsın diyorum. Ama bu dediklerim sabırla oluyor, mucize bekleme.

bu kıyaslama sürekli mi yani? Herhangi bir şeyde seni övmüyor mu, en ufak bişey bile olsa?

@cokdaseyapma Arada öyle güzel şeyler söylüyor ama işte yengemin kızı mevzusu geçince hep kıyasa geliyor. O başlıyorsa sonrası hep aynı.

@kirmizikazak herkes sabır diyip duruyor da, böyle baskı altında sabır filan nereye kadar? Kendini onların çizdiği değerlendirme sistemine koydukça daha çok etkileniyorsun. Bence bu kıyaslamalara direkt bir tepki verilmeli.

Bu tarz kıyaslamalar çocuk üzerinde ciddi özgüven eksikliği yaratabilir. Aile içi iletişimi hafif yumuşatma yönünde adımlarla ilerlemek daha iyi olur. Bir uzmana danışılması da faydalı olabilir çünkü devamı varsa sorun büyür.

@uykuarasi ama tepki vermek derken, nasıl bir şey planlanabilir ki? Sakin konuş bakalım, sinirlenirsen iyice olay büyür. Kendi deneyimimle diyim, tepkiler bazen geri teper.

Çok baskıcıymış hakikaten.

Annene doğrudan “Bu kıyaslar beni kötü hissettiriyor” dedin mi hiç? Eğer henüz yüzleşmediysen, belki farkında bile değildir seni bu kadar etkilediğinin. Konuyu açmadan değişim beklemek zor.

soru şu: Bu kıyastan sonra konu nasıl kapanıyor? Yani sen bir şey diyor musun, tartışma mı çıkıyor yoksa içini yiyip susuyor musun? Çünkü o kıyastan sonra senin verdiğin tepki, olayın devamını belirliyor aslında :face_with_peeking_eye:

Kıyas yapıldığında yengenin kızından konu açmayı denedin mi hiç? Yani “Anladım, o böyle biri ama benim şöyle bir tarafım var” gibi, kıyasa direkt bir alternatif sunacak bir cevap. Belki konuyu o çerçevede kapatır.

Yengenin kızını bu kadar övüyorsa, annen onunla bir yarışta olabilir mi? Sizin aileye öyle bir şey sezdiriyor mu yenge? Bence mevzu sadece seni kıyaslamak değil gibi. Başka bir alt kapışma dönüyor olabilir.

Bu kıyasa verdiğin tepkiyi iyice düşünüp annenin yanında tekrarlar mısın? Mesela susuyorsan, tam da bu yüzden devam ediyor olabilir. Senin sessizliğini onay gibi algılıyor olabilir. Tepkini gözden geçir.

Annen kıyas yaparken yengenin kızını bu kadar “örnek” göstermesi aslında onun hayatında eksik gördüğü bir şeyin dışavurumu olabilir mi? Yani belki seni geliştiriyor gibi görünse de kendini onun üzerinden tamamlamaya çalışıyor. O tarafa hiç baktın mı?