Doğal maske yaptım ama yüzüm daha kötü oldu.

Cildim salgın döneminden beri bozuldu, maske takmaktan iyice fenalık geldi. Birkaç hafta önce internette doğal diye okuduğum bir maskeyi denedim; bal, tarçın, zerdeçal gibi şeyler vardı. Ama aknelerim daha da kızardı ve sulandılar. Açıkçası panikledim. Doğru oranı mı tutturamadım, yoksa bu tarz şeyler gerçekten cilt için zararlı mı? Başına gelen var mı?

Aynısı başıma geldi. Tarçın ve zerdeçal cildi çok fazla tahriş edebiliyor özellikle hassassa. Bende yüzüm kıpkırmızı oldu bayağı yandı. Dermatoloğa gittim steroidli bi krem verdi birkaç günde geçti. Çok gecikmeden doktora danışmanı öneririm

Bal maske içinde güvenli, ama tarçın ve zerdeçal alerjik reaksiyon yapabiliyor. Bir şey denemeden önce cildinin küçük bi yerinde test yapmalısın. Cilt doktoruna görün, krem ya da antibiyotik gerekebilir. Dr. Murat Hoca gibi dermatologları araştır, benzer şikayetleri çok görüyorlar.

Bence sen sadece oran tutturamamakla değil, aşırı hassas cildine bakmadan bu maskeyi denerken biraz acele etmişsin. Maske takmanın cildini bozduğunu düşünüyorsan belki başka bir şey tetikliyordur. Hijyen, beslenme falan da etkiler. Düşün.

Doğal ürünler ciltteki asit-baz dengesini bozabilir, özellikle inflamatuar sivilce durumlarında. Bu tarz maskeler alerjik reaksiyon, tahriş veya ikincil enfeksiyon yaratabilir. Reaksiyonu kontrol edebilmek için profesyonel bir cilt analizi gerekebilir. Kendi kendine farklı krem ya da yöntemler denersen daha kötüye gidebilir.

Biraz araştırdım, özellikle tarçının cilt için riskli olabildiğini yazmışlar. O zamanlar cildim zaten biraz hassastı, belki üstüne gidip daha da bozmuşumdur. Cildim biraz düzeldi gibi ama hala kızarıklık var. Cilt doktoruna gitmeden önce bekleyip geçer mi diye düşünüyorum hâlâ, mantıklı mı ki?

salgında aknelerin çıkmış dedin, ama sonra maske işini iyice kötüleştirmiş. Aklıma başka şeyler geliyor açıkçası. Stres olur, beslenme değişir bu süreçte. Belki altında yatan farkında olmadığın bi hormonal sıkıntı ya da başka bi cilt sorunu olabilir. Sadece tarçınla alakalı değil gibi.