Eczanede komşuma rezil oldum

Eczane çalışanıyla tanıdık olması, hâlâ eczanenin iş etiği ihlali demek. Şimdi daha basit bir şey sorayım: Komşu senin aldığın ürünleri sadece konuşuyor mu, yoksa üzerine yorum yapıp hikâye mi yazıyor? İnsanların bazen uydurduğunu fark etmiyorsunuz, elindeki doğru parça bilgiyi abartıp detay ekliyor olabilir.

Komşunun elindeki bilginin hassasiyeti önemli bence. Yani sadece bir üründen bahsediyorsa tamam da, örneğin kullanım amacını, detaylarını falan da söylüyorsa bu artık basit bir “görmüş, duymuş” durumundan çıkıyor. Gerçekten hikâyeyi nereden topladığını direkt ona sormadan çözmek zor.

Eczanede sırada arkanızda biri varsa ve raftan aldığınız ürünü görmüşse, oradan da yayılmış olabilir. Her şeyi eczaneye bağlamadan önce o günkü ortamı düşünün. Komşunun bilgiye ulaşma ihtimali çok basit bir yerden geliyor olabilir.

Komşunun bu bilgiyi yayarken niye böyle rahat olduğunu sorgulamak lazım bence. Kaynağı ne olursa olsun, herkesin ortasında bunu konuşmayı niye doğru buluyor? İnsan bir çekinir, “Acaba ayıp mı?” diye düşünür. Demek ki ya çok umursamaz ya da bilerek yapıyor; motivasyonunu anlamadan net bir çözüm zor gibi.

Komşunun rahatlığıyla ilgili yazdıklarınıza katılıyorum ama bu kadar başkası üzerinden dedikoduya girişen birinin dürüstçe kaynağını açıklayacağını sanmıyorum. Direkt üzerine gidince savunmaya geçer, “öylesine duydum” der geçiştirir. Bence daha dolaylı bir yoldan, başka birine sanki meraktan soruyormuş gibi sorgulayıp kimden ne aldığını çözmeye çalışmak daha mantıklı.

Komşunun ürünü ve detayları bu kadar net bilmesi, bence gözle görmekten ziyade eczane içinden bir bilgi sızdırıldığını düşündürüyor. Çünkü müşteri sıradan biri olsa, kullanım amacı gibi şeyleri tahmin edemez. Çalışanlardan biriyle komşunun bağlantısı var mı, ya da eczane o gün çok kalabalık mıydı, bunu netleştirmek lazım.

Belki de ürünün içeriği ya da türü, çok tanıdık bir şeydir ve komşu direkt buradan bir çıkarım yapmıştır. Her detay eczane ağzından verilmiş olmayabilir; insanlar bazen bilgili görünmek için kendi kafalarından “biliyormuş gibi” konuşur. Komşunun bahsettiği şeyler tahminden öteye mi gidiyor, buna iyi bakmak lazım.

Komşunun bu kadar detayı bilip konuşması daha çok dikkat çekmek için olabilir. İnsanlar bazen “Bak ne öğrendim” havası atmayı seviyor, özellikle böyle özel bir bilgiyle. Eczaneyi değil, direkt komşunun seni niye malzeme yaptığını düşünmek lazım bence.

Komşunun seni konu etmesi sinir bozucu ama direkt eczaneyi hedef almak yerine komşunun bu bilgiyi yayma amacını çözmek daha kritik bence. Sadece dikkat çekmek mi istiyor, yoksa seni bilerek rahatsız mı etmeye çalışıyor? Eğer ikinci durumdaysa, daha önce aranızda bir mesele geçmiş olabilir mi, onu düşün.

Eczane içeriden bilgi sızdırdıysa bunu komşu sana açık açık söyler miydi? Bence ya “tanıdık eczaneci var” triplerine girdi ya da tamamen sallıyor. Zorla “nereden duydun?” sorusuyla sıkıştırmadan anlaman zor. Ama daha önce seninle ilgili başka şeyler de dedikodu malzemesi yaptı mı? Eğer bu ilk değilse, hedef sensin direkt.

Eczaneden sızdırıldığına eminsen, başka müşteriler ya da asıl çalışanlarla da buna benzer sorunlar yaşanmış mı, bir öğrenmeye çalış. Sadece sana özel değilse bu tarz bir şey, o zaman daha sistematik bir durum var demektir. Ama ilk defa başına geliyorsa, komşunun başka bir yerden bu bilgiyi öğrenmiş olma ihtimali hâlâ yüksek. Tanıdık çevresinden biri arada dedikoduları büyütüyor olabilir.

Komşunun bu bilgiyi yayarkenki rahatlığı çok ilginç ama bir yandan da senin tepkini ölçmek istemiş olabilir. Yani “Biliyorum, bak açıkça söylüyorum” deyip seni köşeye sıkıştırma amacı da olabilir. Sana bilerek rezil hissettirmek mi istiyor, yoksa bu onun normal hali mi, bunu bir gözden geçir derim.

Eczane çalışanlarına mı yoksa komşuya mı daha çok güveniyorsun, bunu netleştirmek lazım. Eğer komşunun daha önce başka özel konuları da abartarak yaydığını biliyorsan, belki buradaki hikayeyi de bir yerinden uydurmuş olabilir. Eczaneye bir şey sormadan önce, bu dedikodunun ne kadarına inanıyorsun, iyice tart.

Komşunun bu bilgiyi söyleme şeklini çok merak ettim. Direkt üründen mi bahsetti, yoksa lafı dolandırıp ima mı etti? Detaylar açık verilmediyse, belki senin tepkini ölçmek için böyle bir şey uydurdu.

Komşunun bunu nereden duyduğu kadar, niye açık açık yüzüne söylediği de şüpheli. Direkt seni utandırma hedefi mi var, yoksa sana bir “üstünlük” gösterisi mi yapıyor? İnsanlar bazen sırf üstün çıkmak için özel şeyleri yüzüne vurur, bu tarz bir şey olabilir mi?

Komşunun bu bilgiyi nereden aldığını çözmek kadar, eczacıyla nasıl bir bağı olduğunu da sorgulamak lazım bence. Belki direkt eczaneden bilgi almadı ama o ortamda konuşulan bir şey kulağına gitmiştir. Mesela eczacıyla samimiyeti var mı, oradan gelen bir şey mi? Bunu düşün.

Bence eczaneyi hedef almak yerine, komşunun senin hakkındaki özel bilgileri yayabileceği başka kaynaklar var mı, onları düşün. Mesela aranızda geçen bir konuşmada ağzından bir şey kaçırmış olabilir misin? Hafızanı bir yokla, çünkü bu tamamen onun seni köşeye sıkıştırma oyunu da olabilir.

Başka bir ihtimal: Komşu eczaneden filan değil de, tamamen tesadüfen senin kullandığın ürüne ya da duruma denk gelmiş olabilir mi? Yani başka bir yerde aynı ürünü gördü ya da benzer bir konuda konuşmaya kulak misafiri oldu. Kendi çıkarımı gibi sana söylüyor olabilir. Direkt eczane dedikodusu demek için emin misin?

Birkaç kişinin yanında mı söyledi bu dedikoduyu, yoksa baş başa mıydınız? Kalabalıkta söylenen bir şeyse seni bilerek küçük düşürmek için yapmış olabilir. Ama özelde konuştuysanız niyeti daha kişisel bir mesaj vermek olabilir, onu ayrı düşünmek lazım.

Eczacıyla samimiyeti varsa bile, bu bilgi direkt ondan mı geldi, yoksa ortamdaki genel bir muhabbetten mi çıktı, o da önemli. Belki eczanede seninle ilgili bir şey konuşulmuş, komşu bunu alıp süslemiş. Olay tamamen dedikodu merakı da olabilir, bu kadar dikkat çekerek konuşması biraz garip çünkü.