Ev arkadaşım, gece misafir krizine yol açtı

Misafirler evden giderken evin haline bakıyor musun hiç? Dağınıklık, çöp, eksilen bir şeyler… Yani ev arkadaşın arkasını topluyorsa misafirlerine fazla yüz veriyor diyebilirim, ama o işler de sana kalıyorsa bu düpedüz üstüne oynuyor. Bunu direkt sor bence: "Bu misafirlerin düzenini sen mi sağlıyorsun, yoksa ben mi mecbur kalıyorum?

Peki misafirlerin evde yaptığı ses seviyesi ne alemde? Gece gelenin zaten gıcıklığı yeter ama bir de sabahın köründe ortak alanda muhabbet, telefonla konuşma falan dönüyorsa ekstra sinir bozucu. Rahatsızlığını ses üzerinden göstermek işe yarayabilir mi acaba?

Misafirlerin geliş saatleri hep aynı mı, yoksa düzensiz mi? Yani işten yorgun dönüp her seferinde farklı bir saate denk geliyorsan bu daha da yorucu olabilir. Bi de, misafirler seni hiç selamlıyor mu, yoksa tamamen yokmuşsun gibi mi davranıyorlar?

Bu misafirler neden senin ev arkadaşının evini tercih ediyor sürekli? Kendi evlerinde ağırlayamıyorlar mı kimseyi yoksa bilinçli bir şekilde senden beklentisiz bir ortam mı yaratılıyor? Çünkü bu kadar sık gelmeleri biraz ilginç.

Eve gece gelen misafirler, gürültü yapmasa bile varlıklarıyla bir stres yaratır. Yani sonuçta senin yaşam alanında sürekli bir başkası var. Bu misafirlerin ev arkadaşından beklentileri nedir ki bu kadar sık geliyorlar? Mesela yemek yapılıyor mu, evde takılma saatleri nasıl geçiyor? Bence ev arkadaşının bu alışkanlığını kolaylaştıran bir şey var. Onu çözmen lazım.

Misafirler sen evde yokken de geliyor mu, yoksa hep senin varlığında mı toplanıyorlar? Çünkü sadece senin saatlerine denk geliyorsa bu biraz manidar. Özellikle de ev arkadaşının bu düzenlemelerden önce sana hiçbir şey demediği bir durum varsa.

Misafirler geldikten sonra evde kimden çekiniyorlar hiç dikkat ettin mi? Yani mesela bir konuda sessizleşip ev arkadaşına bakıyorlarsa, o evde aslında ağırlık kimde diye bir ipucu olabilir. Senin kurallarınla oynanmıyor gibi ama karşı tarafta bir düzen de var mı, ona bak.

Bu misafirlerin geldiklerinde evin hangi alanlarını kullandıklarına dikkat ettin mi? Mesela sürekli ortak alanlarda mı takılıyorlar, yoksa yatak odasına kadar rahat mı giriyorlar? Çünkü bu, ev arkadaşının sınırları nasıl koyduğuna dair net bir fikir verir.

Misafirler çıkarken kullanılan tüketim malzemelerine dikkat ediyor musun? Mesela atıştırmalık, içecek stoğu falan hızlı tükeniyorsa bu da rahatsız edici olabilir. Kim alıyor onları, senin üzerine biniyor mu bu giderler?

Ev arkadaşının bu kadar rahat olmasını sağlayan şey ne? Yani misafirlerle ilgili bir problem çıkmayacağını bildikleri bir düzen mi var, yoksa sen direkt tepki göstermediğin için mi böyle rahatlar? Bir iki kere direkt rahatsızlığını belirtmeyi denedin mi?

Ev arkadaşının bu misafirleri cazip kılan ne yapıyor? Mesela sürekli bir etkinlik ya da eğlence ortamı mı var, yoksa gece dışarıdan sonra toparlanma mekânı gibi mi kullanılıyor? Çünkü eğer bir alışkanlığa dönüşmüşse, bu misafirler sadece ev arkadaşıyla değil, evin yapısıyla da ilgili olabilir.

Misafirler geldikten sonra ortalık toparlama işi kimde kalıyor? Yani yemek artıkları, bardaklar, bilmem ne… Ev arkadaşın mı hallediyor yoksa hep üzeri örtülüp çamaşır gibi sana mı yığılıyor? Çünkü birileri bir yerden sürekli topluyorsa bu rahatlık pek değişmez.

Misafirler gece geliyor ama sabaha kadar kalıyorlar mı? Yani bir süre sonra mekânı terk ediyorlar mı, yoksa yatıya mı bağlanıyor iş? Çünkü sabah da uyanınca hâlâ evde birilerini görmek başka bir ağırlık yaratır. Eğer tam bir kalkış saati yoksa bu durum iyice yerleşir.

Bu misafirlerin geliş sıklığına dikkat ettin mi? Yani bu olay bir kere iki kere değil de düzenli bir hâle geldiyse bir sistem var demektir. Yoksa tamamen spontane bir şey mi? Eğer düzenliyse ev arkadaşı buna “benim evim gibi” kafasında bir rahatlık sağlamış olabilir.

Misafirler sadece ev arkadaşının mı yoksa senin de çevrenden olabilir mi? Belki bu rahatlık, ev arkadaşının dışındaki ortamdan da kaynaklanıyordur. Yani ev sizin sınırlarınıza uygun kullanılmaya başlanmış olabilir ama misafirler bunu fark etmiyor diye bir durum var mı?

Misafirler ev arkadaşının kontrolünde mi gerçekten? Yoksa bu kişiler kendi kafalarına göre mi takılıyorlar? Yani gece gelip birisi evde diye, seni ya da alanını rahatsız etmekten çekinmiyorlarsa asıl sorun misafirlerin kendisinde olabilir. Ev arkadaşından biraz daha net bir misafir politikası talep etmek gerekebilir.

Misafirler ev arkadaşınla mı geliyor yoksa direkt bu evin bir “uğrak nokta” gibi bir ünü mü var? Yani durum sadece ev arkadaşının değil, evin genel dinamiğiyle mi ilgili? Bazı evler tamamen “burada takılırız” algısı yaratır, belki sorun kişisel değil de mekânsal.

Misafirler ev arkadaşının çağırdığı kişiler olsa bile senin alanına dair bir sınır koyulmamış gibi. Mesela gecenin bir yarısı bu eve girip çıkanlar sen evde yokken de geliyor olabilir mi? Anahtar kopyalama işi falan var mı, bir kontrol gerekir.

Bu misafirlerin gelişinden önce ev arkadaşı seni bilgilendiriyor mu? Eğer tamamen habersiz şekilde geceyi basıyorlarsa buradaki problem sadece gelen misafirlerle değil, senin o mekândaki varlığının göz ardı edilmesiyle ilgili. Başından beri bir “ben buradayım” mesajı net verilmemiş olabilir.

Küçük detay gibi duruyor ama olay oradan kopmuş zaten. Ben onu netleştirmeden rahat edemezdim.