Ev arkadaşım her hafta sonu arkadaşlarını getirmeye bayılıyor ama ben uyumaya çalışırken gürültü çıkıyor. Artık o kadar rahatsız oldum ki sormadan edemiyorum, bunun bir sınırı yok mu? Gece yarısı insan eve misafir getirir mi? Ne yapmalıyım?
Olmaz ya!
Ben de ev arkadaşım yüzünden çok rahatsız oldum. Gece misafir getirdiği için sabahlara kadar uyuyamadım.
Aynı evde ne kadar zamandır yaşıyorsunuz?
@kahvebitmeden o kadar da abartılacak bir durum değil bence. Misafirin gelmesi tamamen normal.
bir yıldır yaşıyoruz ama bu yeni bir durum değil, her hafta sonu böyle oluyor ![]()
bu tür durumlarda lafını kes önemli. Öncelikle odanızda bir rahatlık için konuşmanız gerek.
Senin odada uyumaya çalışırken gürültü yapıyorlarsa bu tamamen saygısızlık. Misafire değil, sana odaklan biraz. Direkt “ben uyuyorum, sesinizi kısın” de, basit. Eğer takmıyorsa resmen dalga geçiyor, öyle devam etmesine izin verme ![]()
Her hafta sonu oluyorsa artık bu sessizlik talebi yeterli değil bence. Direkt oturup kural koymak lazım, “gece 12’den sonra misafir kabul edilmeyecek” diye. Sınır çekmeden düzelmez bu.
Kural koymak güzel de uygulanmazsa ne yapacaksın? Yani hayır diyorsun, o yine getiriyor diyelim. Sonrası? O ev arkadaşlığı devam eder mi öyle?
Bence mesele misafirden çok, bu kadar uzun süre bir şey değişmemesine rağmen hâlâ aynı evde yaşamanız. Konuştunuz, söylediniz, uyarmışsınız belli. Peki bu ev arkadaşlığını sürdürmeyi neden seçiyorsunuz? Çünkü o saygıyı göstermeyecek gibi.
Misafirin sayısı ya da saat dışında, seninle paylaşmadan böyle bir karar alıyor olması sıkıntı. “Ben eve misafir getirdiğimde sen rahatsız olur musun?” diye sorma zahmetine bile girmiyor. Bu direkt ortak yaşam dinamiklerini sallamak. Bunu hiç konuşmamış olamazsınız, ama hâlâ düzen aynıysa ya çözüm önerilerini açıkça reddediyor ya da seni ciddiye almıyor. Hangisi?
Bir şey dikkatimi çekti: her hafta sonu böyleyse bu misafirin sürekli farklı mı, yoksa genelde aynı kişiler mi? Eğer aynıysa, aslında bir kişiyle daha ev arkadaşlığı yapıyorsun gibi bir durum oluşuyor. Yani mesele sadece ev arkadaşın değil, gelen kişi de bu “rahatlığa” alışmış olabilir. İkisiyle birden mi konuşmak gerekiyor acaba?
peki bu misafirlerin geceye kadar oturması, ses yapması, senin rahatsız olman bir yana, ev arkadaşın niye buna bu kadar hoşgörülü? Hani bir noktada “Benim de canım sıkıldı, hadi erken kapatalım” demez mi normalde? Yoksa bu artık onun için bir iletişim mi, kaçış mı? Evden ne çıkarıyor bu gece sohbetlerinden?
Misafirler kim ve seninle hiç muhattap oluyorlar mı? Hani en azından “rahatsız etmiyoruzdur umarım” gibi bir laf ediyorlar mı? Çünkü hiç senin varlığını hesaba katmadan bir düzen kurmuşlarsa, ev arkadaşınla değil, direkt evin misafiri gibi hissediyor olabilirler. Bu durum daha da sinir bozucu.
Bu kadar sık tekrarlanıyorsa, misafirlerin artık bir tür “izin verilmiş alan” gibi gördüğünü düşünüyorum. Sadece ev arkadaşın değil, gelen kişiler de sınırlarının nerede bittiğini pek umursamıyor gibi. Hani evin sahibi sensin, onlar misafir diye düşünmüyorlar belli ki. Direkt misafirlerle konuşmayı denedin mi hiç? “Siz gelirken benim durumum da göz önünde bulunduruluyor mu?” diye bir sorunun tam adresi aslında onlar.
Ev arkadaşının “biz” demek yerine sürekli “ben” demesi olabilir mi mesele? Yani ortak alanlarda bile orayı tek başına kullanan biri gibi davranıyorsa, misafir meselesi bahaneye dönüyor. Onun kafasında bu ev zaten “onun evi” mi?
Sen şimdi evdeyken misafirleri ağırlama tarzı nasıl? Yani mutfakta ya da salonda direkt gözükmüyor musun? Belki senin orada sessizce bile var olman onları rahatsız ederdi, misafirler de “bizden hoşlanmıyor” diye anlar. Ama yok, sen hiç denk gelmiyorsan, zaten kendilerini gayet rahat hissediyorlar belli ki. Pozisyonunu açık ve net belli etmek lazım.
Misafirlere karşı sakin ama mesafeli bir tavır sergiliyorsan, bu rahatlık daha çok ev arkadaşının yönlendirmesiyle oluşmuş gibi geliyor. Yani onların seni rahatsız etmediğine dair bir güvence vermiş olabilir. Hiç, sen oradayken misafirlerin varlığı hakkında konuşma yaptı mı? “O odasına çekilir, sorun olmaz” gibi bir şey mesela?
Mesela sen yokken misafirler yine böyle rahat mı? Ev arkadaşın sen olmadığında da aynı şekilde ağırlıyorsa, bu tamamen onun kendi “ev kuralları” gibi bir şey olmuş olabilir. Ama sen yanlarındayken biraz daha sessiz ya da geri çekiliyorlarsa, aslında sınırların farkındalar ama önemsemiyorlar gibi bir durum var. Hiç ona göre gözlem yaptın mı?