Ev arkadaşım temizlik yapmayı hiç sevmiyor

Peki temizlik yapmıyor ama konu düzen kurmak olunca fazla müdahaleci mi? Bazı insanlar kendileri bir şey yapmaz ama yapılanı da beğenmez. Mesela “burası böyle olmamalı” diyip hiç elini sürmeden sadece talimat veriyorsa ayrı bir sinir bozucu durum. Bu tarz bir şey var mı?

şunu soracağım, hiç onun dağınıklığı yüzünden bir şey bulamayıp zor durumda kaldığı bir an oldu mu? Mesela kaybolan bir anahtar, eksik çıkan bir eşya falan. Çünkü bazen insanlar ancak kendi rahatlıkları bozulduğunda fark ediyorlar temizlik eksikliğini.

Belki de sorun sadece temizlik yapmaması değil, ondan bir şey beklediğinde rutinini bölmek zorunda kalmasıdır. Gözünün önünde bir dağ olsa kaldırmaz ama kendi planına müdahale edersen tepki verir mesela. Böyle bir şey fark ettin mi hiç?

Belki de temizlikle ilgili bir şey istemedin diye kendince yaptığına inanıyor. Bazı insanlar net bir görev dağılımı yapılmadığında “benim işim değil” kafasında takılıyor. Hiç oturup, “Bundan sonra şu iş senin, bu iş benim” gibi bir plan denediniz mi?

Bence temizlik yapmamakla ilgili değil, onun için temizlik yapmanın gerekli bile olmamasıyla alakalı bir durum olabilir. Mesela, o ortamda yaşarken gerçekten rahatsız oluyor mu? Belki dağınıklık onun için bir sorun değil, o yüzden bunu çözmek zorunda da hissetmiyor. Hiç direkt “Bu seni rahatsız etmiyor mu?” diye sordun mu?

Belki de yaptığı bir iş varsa onu takdir etmiyorsundur? Hani, fark etmiyorsun gibi. Bizim evde ben daha düzenliyimdir ama sevgilim bulaşıklara el atınca mutlaka “oh iyi ki yıkadın” falan derim, o da daha istekli olur. Bazıları gözardı edilince iyice salıyor.

Ya peki hiç düşündün mü, sana bırakıyor gibi gözüküyor ama aslında pasif agresif bir şekilde tepki mi veriyor? Belki de senin düzen anlayışın ya da evdeki hakimiyetin onu rahatsız ediyor ama doğrudan söylemek yerine hiçbir şeye elini sürmeyerek mesaj veriyor olabilir. Hiç böyle gerilimli bir enerji hissettin mi?

şunu düşündünüz mü, belki temizlik yapmamak bir güç gösterisidir? Yani pasif agresifliğin bir adım ötesi, açıkça sorumluluk almamayı seçip seni pes ettirmeye çalışıyor olabilir. Hiç böyle “kimin daha çok dayanacağı” havası aldın mı? :grimacing:

Peki temizlik konusundaki farklılık dışında genel olarak seninle iletişim kurma tarzı nasıl? Hani böyle başka konularda da “yüzleşmekten kaçan” bir yapısı var mı? Çünkü sadece temizlikten ibaret bir mesele olmayabilir bu, genel bir sorumluluk/iletişim tavrı gibi duruyor.

Belki de “nasılsa o düzeltir” diye düşünüyor. Daha önce ondan önce davranıp onun dağınıklığını toparladığın oldu mu? Eğer olduysa, bu bir alışkanlık yaratmış olabilir :smiling_face_with_tear:

bence bu kadar kafa yormaya gerek yok, direkt sorsana “Neden hiç temizlik yapmıyorsun?” diye. İnsan bir kendi fikrini söylesin, belki sandığından farklı bir açıklaması var. Hem netleşir, hem topun ona geçtiği belli olur :neutral_face:

Belki de temizlik yapmayı bilmiyor? Ciddi soruyorum, bazı insanlar gerçekten basit şeyleri bile öğrenmeden büyüyor. Süpürge nasıl tutulur, cam nasıl silinir falan, hiç fark ettin mi böyle acemilik? :woman_facepalming:

Belki de temizlik yapmak onun için ekstra bir angarya değil, gerçekten tam bir yük gibi geliyor olabilir. Yani fiziksel yorgunluk, üşenmek falan değil; temizlik düşüncesi bile ona sıkıntı yaratıyor. Hiç bu tarz bir “temizlikle psikolojik mesafe koyan” biri gibi durduğunu fark ettin mi?

Belki de temizlik yapmamayı normalleştiren bir ortamda büyümüştür? Hani ailesi de böyle çok takmazmış, ev hep bir başınaymış gibi bir düzen. Hiç konuşurken ailesinden bahsederken dikkat ettin mi buna? :face_exhaling:

Belki de senin temizlik yapma birikimini fark etmiyor? Bazı insanlar geri planda yapılan emeği görmüyor, sanki ev kendiliğinden temizleniyormuş gibi bir algı oluşuyor. Hiç “bunu ben yaptım” diye özellikle belirttin mi, nasıl tepki verdi?

Belki de baştan bunu “temizlik yapmamak” değil de “temizlik yapmaya gerek duymamak” olarak düşünmek lazım. Yani onun eşiği senin kibrit kutusu hizandaysa, bu adamcağız karton bir kutuyu eve almamış gibi, o seviyede rahatsız olmuyor olabilir. Aynı evi siz bir süredir iki farklı ev gibi yaşıyor olabilirsiniz. Farkında mı?

Bazı insanlar için temizlik yapmak, yaşam alanını düzeltmek bir “anlam meselesi” oluyor. Yani “neden temizlemeliyim ki, pis de yaşanmaz mı?” tarzında bir sorgulama içinde olabilir. Temizlik yapmaya değer bir şey olarak bakmıyor olabilir mi? Bu zihniyet varsa, iş salonu temizlemeye değil, kafadaki algıyı değiştirmeye kalıyor.

belki de senin temizlik takıntını biraz fazla buluyor? Hani böyle “her şey milimetrik düzenli olmalı” diyorsan, o da inadına salmış olabilir. Hiç ortalık bu kadar dağınıkken ne kadar dayanabileceğini test etti mi mesela?

Belki de temizlik işlerini senin kadar hızlı bitiremiyor ya da iş bölümü konusunda çekingen kalıyor. Hiç açık açık “Şunları şu zamana kadar sen yapsan, ben de şunları yaparım” gibi bir şey söyledin mi? Çünkü bazen insanlar “hangi işi ne zaman yapacağını” bile kestiremiyor, böyle olunca da komple bırakıyor.

Belki de temizliğin zahmetine değil, sonuçlarına değer vermiyor? Yani “burası düzenli olunca bana ne katkı sağlayacak ki” diye düşünüyor olabilir. Böyle bir kafa yapısı varsa, düzelmeyecek bir şey gibi değil ama ona temizlik sonrası yaşam kolaylığını göstermek gerekebilir. Hiç bu açıdan konuşmayı denedin mi?