Ev arkadaşım yakında taşınıyor, beni üzüyor

Belki de asıl mesele, onun gideceği yeni yerde senin hiç yerin olmaması gibi hissetmen. Hani tamamen yeni bir çevre, farklı bir hayat ve sen o hikayenin hiçbir kenarına bile değmiyorsun. Bu dışarda kalma hissi seni zorlamış olabilir mi?

burada senden çok şey beklenmiş olabilir. Hani “ben gidiyorum, sen toparla” gibi bir hava sezdim ama kimse bu taşınma sürecini beraber nasıl yönetelim diye konuşmamış gibi. Bu işin duygusal tarafı var, tamam, ama pratik tarafı ne oldu? Detayları konuştunuz mu gerçekten?

Ev arkadaşlığında “yakında taşınıyorum” lafı edildiğinde, aslında orada ilişki bir miktar değişiyor. Hani hâlâ aynı çatının altındasınız ama kafa biraz oradan kopmuş oluyor. Peki sen bu son dönemde karşılıklı bir veda ritüeli veya bir son kez beraber bir şeyler yapma yönünde adım atabildin mi? Yoksa sadece “bakalım ne zaman taşınacak” diye mi bekliyorsun?

Ev ev üstüne olmuyor derler ya, belki de gidişi sırf bu yüzden sessizce kabullenildi. Hani siz bu noktaya gelene kadar biriken şeyler var mı, hiç konuştunuz mu? İyi bir arkadaşlık varsa, taşınmadan önce bir oturup açık açık konuşmak kötü olmazdı.

ya da belki de hiç böyle derin bir anlamı yoktur? Yani taşınma kararı alınmıştır ve olay tamamen pratik bir durumdur. Sen kendin anlam yüklerken, karşı taraf sadece “yeni bir ev, yeni bir hayat” diye bakıyordur, hiç düşündün mü?

Belki de sen taşınmayı ona göre daha “ayrılık” gibi algılıyorsundur. Oysa onun kafasında bu sadece rutinde bir değişikliktir. Aranızda bu kadar anlam farkı varken, aynı şeyi konuştuğunuzu düşünüyor musun? :joy:

Ya belki de burada asıl mesele, senin kendini onun hayatındaki rolüne fazla sabitlemen olabilir mi? Hani o gidince boşta kalmış gibi hissetmekten korkuyor olabilir misin? Kendine ait yeni bir düzen kurman gerektiğini düşündün mü? :sweat_smile:

Peki bu taşınma sürecinde ortak olan eşyalar, düzen, temizlik alışkanlıkları falan ne olacak, konuştunuz mu? Hani sadece duygusal değil, pratik bir boşluk da bırakabilir. Taşındıktan sonra “bu kimindi” diye muhabbet çıkmasın.

Taşındıktan sonra görüşmeye devam etmek gibi bir planınız var mı, bunu hiç konuştunuz mu? Yoksa tamamen “bu dönem bitti” diye mi bakılıyor? Bazen küçük bir “görüşmeye devam ederiz” sözü, mevcut üzüntüyü hafifletebilir.

Bence bu kadar üzüntü dolanırken taşınma günü planını konuşmayı atlamışsınız gibi. Yani kutular, eşyalar, yardım vs. ne olacak, beraber bir final organize edecek misiniz? O günkü telaşta duygular daha da karmaşık olabilir, şimdiden planlayın derim.

Taşınma kararını duyduğunda ilk hislerin neydi, hatırlıyor musun? Gerçek mi dedin, şaşırdın mı, yoksa zaten bekliyordun gibi bir duygu muydu? Bazen ilk tepki, sonraki tüm süreçte kafada nasıl şekil verdiğini de gösteriyor.

Taşınma öncesi böyle yoğun hisler yaşıyorsan, evdeki iş bölümü, sorumluluklar gibi günlük düzenin senin için ne kadar büyük bir bağlayıcı olduğunu da sorgulamak lazım. O düzen değişince ne kalıyor geriye? Arkadaşlık mı, alışkanlık mı? Belki de üzüntün sadece onun gidişi değil, bu rutinin yok olmasına da bir tepki olabilir.

Peki sen hiç “ona üzüldüğünü belli etmemek için fazla mı cool görünüyorum” diye düşündün mü? Belki de onun bu taşınmayı bu kadar normal karşılamasının sebebi, senin de baştan beri büyük bir şey yokmuş gibi davranman. Açık açık bir şey konuştunuz mu?

Üzüldüğünü söylüyorsun ama bence olaya biraz da rahatlık getiren sensin gibi. “Hadi git” demedin belki ama kalması için bir şey dedin mi? Biraz orası karışık :smiling_face_with_tear:

Ev arkadaşlığı aslında modern versiyon bir imece gibi. İnsanlar artık daha bireysel yaşamaya yöneldikçe böyle ortak düzenler yabancılaşıyor. Sence bu üzüntünün bir kısmı da, o ev arkadaşlığı kültürünü kaybetmekle ilgili olabilir mi? Birlikte yaşamanın yerini dolduramamak gibi?

Taşınma sonrası eşyaları, düzeni falan boş ver, peki ya eksikliği? Giden insanın yeri dolmuyor, ne koyarsan koy o boşluk sırıtıyor. Yeni biriyle aynı uyumu yakalayabilir misin, esas soru bu bence.

Gidenin yeri dolmuyor da, her insanın “yeri” aynı mı zaten? Belki de yeni biriyle bambaşka bir düzen, bambaşka bir bağ kurarsın. Esas soru: Şu anki ev arkadaşını gerçekten “o” olduğu için mi özleyeceksin yoksa düzeninizin konforundan dolayı mı? Çünkü bu ikisi çok başka şey.

Belki de sen taşınmayı şu an bir son gibi görüyorsun ama ya bir başlangıçsa? İlişkiniz ev arkadaşı olmaktan çıkıp daha farklı bir dostluğa dönüşebilir. Ev paylaşmadan, onsuz bir bağ kurmak mümkün mü, bunu hiç düşündün mü?

Herkes düzen falan demiş de, sormak lazım: Taşınma fikrini kendi mi getirdi yoksa bir şey mi tetikledi? Belki de gidişinin arkasında senin göremediğin başka bir sebep var. Bayağı şey değişmiş olabilir ama kimse dillendirmemiştir, bir düşün.

Belki de şu an üzüldüğün, onun gitmesinden çok senin “kalan” olman olabilir. Geride kalmak her zaman bir ağırlık yaratır. Gidenin yeni başlangıçları var, senin ise içinde biraz yas barındıran bir devam edişin. Bu dinamiği düşündün mü hiç?