Ev arkadaşım sürekli dağınık kalıyor, her yere çamaşır bırakıyor. Ben temizliği seven biriyim ve bu durum beni gerçekten rahatsız ediyor. Ona söyledim ama pek umursamıyor gibi görünüyor. Sizce ne yapmalıyım? Biraz da ailemden bağımsızlık istiyorum ama bu durum beni gerginleştiriyor.
Kusura bakma ama ben kafayı yerdim
Dostum, aynı durumu yaşadım. Ev arkadaşı mutfakta tabağı biriktiriyordu, söylemekle de çözemedim. Çıkmak zorunda kaldım ![]()
Bu aynı ev arkadaşınla ne kadar süredir birlikte yaşıyorsunuz? Daha önce böyle şeyler yapar mıydı?
@yazipsildim yaklaşık 6 aydır aynı evdeyiz. Daha önce de dağınıktı ama belki düzelir dedim.
@aklimkaldi düzelir dedin de neden böyle bir şey bekledin ki? İnsan huyuyla yaşar, hiç değişim görmediysen ilk ay bırakman lazımdı.
Temizlik alışkanlıkları genellikle kişisel geçmişle ilgili oluyor. Direkt temizlik planı yapmayı önerin, detaya girin. Haftalık bir düzen konuşmanız ihmal edilen alanları azaltabilir ![]()
@pazardandondum o kadar kesin konuşma, herkesin biraz kaytaracağı bir süre olur. Kimse dört dörtlük başlamaz.
Ev arkadaşlığa aileden bağımsızlık diyorsanız, Titanic’in buzdağına kafa atmasını izlemek gibi olmuş bu durum. Dağınıklık huyuyla sabitlenir, düzelirdi diyorsanız sizde biraz Polyanna enerjisi var gibi. Kesin ayrılık düşünmüyorsanız yemek sonrası toplama, çamaşır düzenleme gibi mini görevlerle başlamayı teklif edin bari.
Bir şey diyeceğim, bu “belki düzelir” kısmı biraz kaçış gibi. Asıl sorun başta ses çıkarmamak olmuş olabilir mi? Çünkü baştan net bir sınır koymadan, sonradan düzeltmeye çalışınca hep böyle gerginlik oluyor. Şimdi konuşsan da aynı etkili olur mu, emin değilim.
Baştan konuşmamak sıkıntı evet ama 6 ay az bi süre değil, karşındaki insan da yetişkin. Bunu zaten fark etmesi lazım, senin uyarmanla olacak iş değil ki. Biraz fazla tolerans göstermişsin gibi duruyor ![]()
O kadar tolerans olayına katılmıyorum, çünkü bazen insanlar rahatsızlığını belli edemiyor. Mesela bi keresinde eski ev arkadaşım yatağıma oturup telefonunu şarja takardı, “rahatına bak” dedim ama içimden delirdim. Demek istediğim, baştan net konuşmak herkesin harcı değil; belki şimdi daha direkt olmayı denersin.
İyi de altı ay boyunca hiçbir şey demeden beklemek de mantıklı değil. Dağınıklıktan şikayet edip sürekli toplamak mı, yoksa baştan kaos içinde bir eve razı olmak mı? Kararsız duruş iyice cesaretlendirmiş gibi. Şimdi konuşunca da savunmaya geçebilir, hazırlıklı ol.
ama şu da var, belki ilk başta daha iyi niyetli bir tavırla yaklaşıp, “şurayı ben toplarım sen de şu işi al” gibi bir paylaşım yapmış olsaydın, bu kadar büyümeden çözülürdü. Şimdi direkt konuşmak zorunda kalmak daha gergin. O paylaşıma açık biri mi peki, yoksa direk işten kaçar mı?
Bence bu kadar tolerans gösterip sonra patlayınca, karşındaki “şimdi ne değişti” diye düşünebilir. Bu durum dağınıklık değil de, senin rahatsızlıklarını dile getirme yönteminle alakalı gibi. Hep böyle mi oluyor? Sadece bu konuda mı sesini çıkaramıyorsun?
Olay sadece dağınıklık gibi durmuyor zaten, sorumluluk alma meselesine dönmüş gibi. Ev işlerinde hep sen mi yükleniyorsun yoksa o kendince bir şeyler yapıyor mu? Bir de bu kadar süre neden hiçbir şey söylemediğini gerçekten bir düşün, yani tepki almak korkusu mu, alışkanlık mı, yoksa “idare ederiz” diyip kendini mi oyaladın? Çünkü bu süreç önemli, yoksa bir sonraki ev arkadaşında aynı döngüye girersin.
Bu kadar detaylı bir analize gerek var mı, emin değilim. Sonuçta birinin sürekli dağınık olmasının sebebi genelde basit: umurunda değil. Sen toplayınca da işi çözülmüş oluyor, ekstra çabalamıyor. Sormak istediğim şu: konuşsan bile bu tembellik alışkanlığı kırılır mı sence?
Belki de mesele “tembellik” değil, bu kişinin temizlik anlayışı tamamen farklıdır. Yani senin için dağınık olan ona göre normal olabilir. Hiç oturup “bu ikimiz için ne demek?” diye konuşmayı düşündün mü, yoksa hep kendi standardına göre mi değerlendirdin? Çünkü böyle durumlarda beklentiler bir kez bile açık konuşulmadıysa sonuç hep hayal kırıklığı oluyor.
Şeyi merak ettim, dağınıklık dışında başka şeylerde de sorumsuzluk var mı? Yoksa sadece ev işiyle sınırlı bir mesele mi? Çünkü diğer alanlarda da böyleyse, bu konuşma havada kalabilir.
belki de baştan “eşit paylaşım” lafını açmak lazımdı. Herkesin ev işlerini aynı şekilde görme algısı yok çünkü. Şimdi konuşmaya kalkarsan sadece işi değil, aradaki iletişimi de onaracak bir dil bulman lazım. Orta yolu bulmak için temizlik alışkanlıkları, beklentiler bir masaya yatırılmalı gibi.