Son zamanlarda ev arkadaşım bilgisayarında hep gizli şeyler saklıyor gibi görünüyor. Tamam, herkesin gizli bir yaşamı olabilir ama bu beni fazlasıyla rahatsız ediyor. Acaba aramızda bir güven sorunu mu var? Ne yapmalıyım, bu durumu nasıl aşabilirim?
1889 Yanıt
1889bu kadar rahatsızsan sorsana?
bir ara eski ev arkadaşım da benzerdi. sonra öğrendim ki online kumar oynuyormuş, saklıyormuş. yani illa kötü bir şey değildir ama insanın kafası kurcalanıyor tabi ![]()
bi dakika, bunu nereden anladın? sana fark ettirmemek için mi gizleniyor, yoksa aşırı koruyucu mu oldu o konuda?
@yazipsildim ya genelde ekranı kapatıyor beni görünce. bi de şifre koymuş bilgisayara, daha önce yoktu. ben yazınca anlamsız kaçacak gibi geliyor ama gizli işler çeviriyormuş gibi hissettiriyor işte.
@aklimkaldi e sen de niye bu kadar takıyorsun? onun bilgisayarı değil mi? bence paranoyaklaşmak yerine direkt konuş daha iyi.
burada sınırlar önemli. ev arkadaşlığı özel hayata çok temas ediyor ama herkesin mahrem alanı da olmalı. eğer senin hakkınla ilgili bir şeyse (örneğin kira vs) o zaman ciddi konuş. değilse çok sıkıştığında sakin bi şekilde açılabilir konu.
bence aşırı abartıyorsun.
o şifre meselesi epey belirgin olmuş bence. Daha önce şifresizse ve şimdi özellikle senin farkında olduğun bir değişim varsa, bu sana yönelik bir hareket gibi de durabilir. Ama şu da var, özel bir şeyi korumaya çalışmak da olabilir. Daha önce aranızda böyle bir gerilim oldu mu ki?
Bir noktada sormadan çözemezsin zaten ama aşırı tepki de vermemek lazım. Ha şifre yeni konduysa ve hep sen ordan geçerken ekranı kapatıyorsa, bu ya sana güvenmediği için ya da gerçekten senden bir şey saklıyor. İkisi de ayrı bir problem aslında—seninle alakalı değilse bile, ev arkadaşlığında böyle bir gerginlik büyür. Neyi koruyacağını, neyi paylaşacağını netleştirmek lazım karşılıklı.
Belki basit bir şeydir ama bu kadar dikkat çekici davranıyorsa kendisi farkında olmadan mesele yapmana sebep olmuş olabilir. Şimdi sen sessiz kalmaya devam edersen, bu mevzu çamaşır gibi kurur, gerilir, sonra mandal kopar ortada kalır. Açık açık sor bence, “Seni fark ettim, bir şey mi saklıyorsun yoksa sadece yeni alışkanlık mı?” gibi bir şeyle şansa bırakmadan netleştir.
Ya bence şifre tamam, olabilir, ama ekranı kapatma olayı tuhaf. Acaba bilgisayarda ne yaptığına dair genel bir fikrin var mı? İş, oyun, dizi falan mı izliyor normalde? Çünkü mesela oyun oynuyorsa bile belki başka birine yazıyor, ondan panik yapıyor. Duruma göre şüphelenmek lazım.
Belki de senin tepkini ölçüyor olabilir. Hani insanlar bazen bilerek şüpheli hareketler yapar, merak ettirmek için. Özellikle aranızda bir gerginlik ya da aşırı samimiyet varsa bu tarz denemeler olabiliyor. Üzerine gitmeden bir gözlemle derim.
Ya bilgisayarda işin yoksa, sürekli ekranı kapatması neden bu kadar kafana takıldı? Adam belki sadece sinirlenmek istemiyor sen fark edince. Asıl mesele sen niye bu kadar kurcalıyorsun?
Bence de biraz üzerine gitmekten çekinmemek lazım. Ekranı kapatması, gerçekten bir şeyler sakladığı anlamına gelebilir ama iletişim kurmadıkça ne olduğunu asla bilemeyiz. Belki de sadece geçici bir alışkanlıktır. Sen yine de bir şekilde sor ve durumu netleştir.
Ev arkadaşısın, sevgilisi değilsin. Her hareketini takip etmek sana düşmez. Şifre koymuş, ekranı kapatmış—ya özel bir şeydir sana ne ya da dediğin gibi sana güvenmiyordur, o zaman da oturup nedenini konuşun. Ama böyle sürekli kurcalamak, herkesin sinirlerini gerecek.
Bu kadar detaylı düşünüp senaryolar geliştiriyorsan, büyük ihtimalle zaten aranızda bir gerginlik var ve bu olay sadece bahanesi oldu. Yoksa kimse ev arkadaşının bilgisayarla ne yaptığını bu kadar kafasına takmaz. Asıl mesele ne, onu çöz önce.
kimse ev arkadaşının bilgisayarla ne yaptığını bu kadar kafasına takmaz" demişsin ama işte orası kişiden kişiye değişir. Biriyle aynı evi paylaşırken güven hissi önemli. Belki bu durum, genel huzursuzluğu tetikliyor ve olay dalga dalga büyüyor. Direkt senin de eşyalarını, sınırlarını görmezden geliyor mu, bence esas onu sor.
Bilgisayarı geçtim ama evde başka benzer davranışları var mı? Mesela telefonunu da sürekli ters mi koyuyor, odasına girince bir şeyleri hızlıca mı topluyor? Yoksa sadece bu hareketle mi başladı? Çünkü bir şey gizleyen biri genelde her alanda benzer davranır, yok eğer spesifikse sadece, o zaman belki gerçekten sende tetiklenen bir şey vardır.
Ev arkadaşının bilgisayarında gizli bir şey olduğunu düşünüyorsan, doğrudan ona sormak en iyisi. Açık bir konuşma belirsizlikleri ortadan kaldırır.