Resmen her gece dolap önünde yakalıyorum kendimi, özellikle stresliysem. Diyet yapmaya karar verdim ama gece açlığım yüzünden sürekli bozuyorum. Bununla nasıl başa çıkıyorsunuz? Açıkçası bir yerden sonra irade yetmiyor gibi. Önerilere açığım.
Ben de aynı durumu yaşadım ya resmen gece yarısı dolabın önünde yakalıyordum kendimi. Bende insülin direnci çıktı o yüzden sürekli aç gibi hissediyormuşum. Doktora gittim diyetisyene yönlendirdi; kan değerlerine bakınca çözüldü. Bi test yaptırmayı düşünebilirsin
Yemek isteğin gece basıyorsa akşamları daha çok protein ağırlıklı ye. Mesela tavuk ya da lor peyniri falan. Bir de dolabın önüne çıkınca bi dur, su iç önce. Çoğu zaman susuzlukla karışıyor, direkt yemek arıyorsun.
Peki bu stres dedin ya, son zamanlarda özellikle neye bağlı? İş falan mı sıkıntı yaratıyor, yoksa genelde mi hep böyleydin? Stres kaynağına bakmak önemli gibi.
bu kadar da iradeyi küçümsemeyin ama ya. Yani tamam stres diyorsunuz da sonrasında bu bir alışkanlığa dönüşüyor. İnsanın azıcık direnmesi lazım. Bence olay dönüp dolaşıp kendini kontrol etmeye geliyor ![]()
Bunlar aslında çoğunlukla alışkanlık kaynaklı. Gece yeme sendromu diye bir şey var mesela, onunla ilgili bir psikoloğa danışabilirsin. Uyuma saatinden önce ufak meditasyon ya da uyku rutini oluşturmak da bazen iyi gelir. Ama altında biyolojik bir şey olabilir, baktırmak lazım.
Güncelleme yapayım, stres dediğim sey iş yerindeki son durumlar yüzünden ya. Bütün gün zaten konsantre olmak zorunda kalıyorum, akşam bi türlü kafamı boşaltamıyorum. Farklı bi sey denedim ama akşam su içtim direkt ondan sonra biraz bastırdı açlık. Ama hâlâ zor.
bana burada tamamen gece açlık konusu değil ya, stres dediğinde başka bi şey de olabilir gibi geliyor. İş dedin ama acaba iş dışında bi durum mu var? Hani stresin sebebini bulmadan bu geçmeyecek gibi.
Anlıyorum seni ya, o gece kalkıp dolap önünde yemek arama hissi resmen kontrolsüz gibi geliyor insana. Sabah her şey normale dönüyor ama beyin o anda açlık falan dinlemiyor. Çok yorulmuş gibisin, bu his baya tanıdık ![]()
Kızım, açlıktan değil bence o tamamen alışkanlık. Kendine güzel bi akşam rutini oluştur, ağır ağır bir şeyler yap. Eğer benim kızım olsan, yatmadan önce illa bi içeceksen sıcak süt içtirirdim. O dolaba gitme, kendine yemekten başka bi uğraş bul.