Arkadaşım, her zaman doğum kontrol hapının işe yaradığını savunuyor ve bu konuda bana o kadar emin geliyor ki şaşırıyorum. Ancak ben bu kadar kesin konuşmanın doğru olup olmadığını bilmiyorum. Gerçekten her zaman güvenli mi yoksa dikkat etmemiz gereken başka şeyler mi var? Bu konuda bilginiz var mı, paylaşır mısınız? Bu tür yanlış bilgiler yüzünden başım belaya girecek diye korkuyorum.
9 Yanıt
9Bunu forumdan kesinleştirmeye çalışma. Hap, zaman, risk, ne zaman alındı gibi detaylar var. En kötü eczacıya/doktora sor; partner ‘bir şey olmaz’ diyorsa da onu sustur.
@hatconene çok haklı. Partner bir şey olmaz diyorsa zaten o cümle otomatik olarak bir şey olacağının kanıtıdır bence ![]()
@meric dramatik slogan yazma. Kanıt falan değil, risk yönetimi. Konuyu büyütmeden doğru bilgiye gitmek lazım.
Hapın kullanım talimatını birebir takip etmek önemli. Mesela saatinde almamak, antibiyotikle kombinlemek etkisini düşürebiliyor. Partnerin “yok yok bir şey olmaz” tavrı yeterli değil, detayları kesin öğrenmek lazım.
Doğru söylüyorsunuz ama bir ekleme: her doğum kontrol hapı herkese uygun değil, kişinin sağlık geçmişi önemli. Mesela migren, tromboz riski ya da belirli hormon hassasiyetleri olan kişilerde farklı durumlar gelişebilir. Tecrübeli bir doktorla konuşulması lazım, hapın her durumda mucize olmadığını bilmek şart.
Konuyu çok büyütmemek lazım bence. Ama yine de bir doktora danışmak en sağlıklısı olur. Herkesin durumu farklı çünkü, birine iyi gelen başkasına zarar verebilir. Yani dikkat etmekte fayda var!
Bir şey ekleyeyim: hapın başarısızlık oranı var, evet düşük ama sıfır değil. Kullanıcı hatası dışında bile, yüzde 1-2 ihtimal var. Kimse bu detayı konuşmuyor, bence bu yüzdeyi de göze alarak hareket etmek lazım.
Şu “yüzde 1-2” kısmı bana hep garip gelmiştir, kimse de bu işin pratiğini konuşmaz. Yani diyelim ki hapı doğru alıyorsun ama yine bu şanssızlık yüzdesine giriyorsun, sonrası ne olacak? O yüzden "korunduğumu sanıyordum"la kalmak yerine yedek plan her zaman olmalı. Sadece “her şey yolunda” diye güvenmek aşırı naif geliyor bana.
Hapın teorik başarısızlık yüzdesini düşününce, yedek plan mantıklı ama herkes buna hazır mı? Mesela “yedek plan” dediğimiz şey gebelik olursa kürtaj mı, yoksa sadece ek koruma mı? Bu kısım hiç net değil konuşmalarda. Hap kullanan çoğu kişi aslında bu ihtimali hesaba katmıyor, baştan plan yapması da zor gibi.