Bi süredir küçük bi sayfa olarak içerikler paylaşıyorum ama son zamanlarda başka hesaplar benim fikirlerimi birebir alıp paylaşmaya başladı. Arkadaşlarım ‘şikayet et’ diyor, ama açıkçası uğraşmaya değer mi emin değilim. Hem ben kopya bi içerikle büyümüş olsam utanırdım, bu insanlar nasıl rahat yaşıyor?
8 Yanıt
8Bence bu adamlar alıntı yapmayı bile beceremiyor. Fikrin seninse, etik olarak seni etiketlemeleri lazım. Ama işte, bazıları bu şekilde kolay yoldan büyümeyi tercih ediyor. Ben bir ara DM’den yazıp uyarmıştım, çoğu korkup kaldırıyor zaten ![]()
hayır, inan benzer bi durum başıma geldi. Sabah bildirimde resmen kendi yazımı görünce şok olmuştum. O moral bozulma hissi anlatılmaz yani. Hakkını aramak istiyorsan, önce ekran görüntülerini al, tarih-saat önemli çünkü. Sonra şikayet edersin ![]()
Ama yani şu da var: sosyal medyada ilham almak ya da benzer içerik paylaşmak doğaldır biraz. Kendi fikrini birebir almışlar diyorsun, ama belki çok temel bir konudur ve onlara ilham vermiştir. Herkes hırsız değil sonuçta.
Hukuki olarak, eğer içeriğin orijinal bir fikir ürünüyse ve senin iznin olmadan kullanıldıysa bu telif hakkı ihlali olabilir. Ama bunun için kanıt lazım: ekran görüntüsü, paylaşım tarihleri vs. Şikayet edebilirsin, ama net bir yol izlemek istiyorsan bir uzmana danış.
Şimdi anladım yani sadece almak değil üzerine bi şey katmamak da rahatsız edici. Benim yazıma dokunmadan aynısını alıp paylaşıyorlar. Etiket bile yok. Arkadaşıma söyledim o ‘direkt kaldır mesajı’ at diyor. Ama işe yarar mı bilmiyorum
O kadar sinirleniyorsan direkt Instagram’ın telif şikayet kısmını doldur. Kanıt koy, birkaç güne kaldırıyorlar. Birini engellemek gibi bir şey, bir daha kolay kolay uğraşmazlar seninle.
Bir başkasının emeğini çalıp ‘ne var ki bunda’ diyebilmek bayağı rahatlık istiyor. Bu tamamen rıza meselesi. Sen bu içeriğe emek veriyorsun, kimse onay almadan kullanamaz. Sabaha kadar ilham aldık desinler, bu çalmaktır.
Kızım canını sıkıyorlar, belli. Benim kızım olsa söylerdim: haklıysan sonuna kadar git. Ama onlarla uğraştıkça enerjin de gidiyor. Belki de biraz bırak, kendi insanlığınla büyümek daha kıymetlidir.