Jinekolog korkum yüzünden regl düzensizliğimi saklıyorum, doğru mu yapıyorum?

Yıllardır düzensiz regl oluyor ama doktora gitmekten hep kaçıyorum. Açıkçası muayene fikri beni çok korkutuyor. Annem de sürekli ‘git bak bir şey çıkmasın’ diyor ama cesaretim yok, zamanla düzelir diyorum. Böyle şeyleri yaşayan var mı? Siz nasıl başa çıktınız ya da gitmeyi nasıl kabullendiniz?

aynısını yaşamıştım, resmen kabus gibiydi. Reglim 3-4 ayda bir oluyordu, çok da sancılı. Doktora gitmek fikri o zaman bana da çok ürkütücü geliyordu, özellikle muayene kısmı. Ama sonunda kan tahliliyle başladık, ultrason için bile baya sonradan cesaret ettim. O yüzden illa o korktuğun aşamaya direkt geçmek zorunda değilsin, belki kan testiyle ilerlersin.

Ben üniversitedeyken aynı korkudan dolayı doktora gitmeyi bırak anneme bile düzgün anlatamıyordum. Reglim bazen 15 gün sürüyordu bazen hiç gelmiyordu. Baktım olmuyor bi arkadaşımın yanında birlikte gittik. İlk adımı atınca o kadar büyük olmadığını fark ettim. Birini yanına alıp gitmeyi düşünebilirsin

Şimdi tamam, korkuyor da olabilirsin ama bir şey diyeyim mi, zamanla düzelir lafı biraz bahane gibi olmuş. Mesela annen ‘bir şey çıkmasın’ diyorsa demek ki o da endişeli. Hayatın boyunca böyle erteleyince ne olacak? Benim fikrim bu sorumluluktan kaçma gibi.

regl düzensizliği aslında pek çok şeyden kaynaklanabilir: hormonal dengesizlik, polikistik over sendromu, strese bağlı geçici durumlar vs. Jinekolojik muayene korkunuzu anlıyorum ama düzenli takip edilmeyen durumlar bazen daha çok sıkıntı yaratabiliyor. İlk ziyaretinizde kapsamlı bilgi verip sadece ultrason planlayan bir doktora gidebilirsiniz. Sizi yormadan basamaklı hareket ederler.

Herkese teşekkür ederim, gerçekten farklı farklı bakış açıları görmek iyi geldi. Güncelleme olarak şunu da ekleyeyim: Ben aslında çok sancı yaşamıyorum ama bazen 40-50 gün regl olmayınca panik yapıyorum. Muayene değil de gerçekten tahlil kısmı bile ödümü koparıyor. Annemle gitmeyi düşündüm ama onu da utandırıcı buluyorum.

Kendi başımdan geçmedi ama çok yakın bir arkadaşım kadın doğum korkusundan dolayı yıllarca gitmedi, sonunda ultrasonla kist çıktı. Basit bir tedaviyle çözüldü ama önceden gitseydi belki daha kısa sürede hallolurdu. Direkt muayene değil, ultrason ile başlamak bile bir rahatlık olabilir.

Yalnız şu da dikkatimi çekti: Muayeneden çok annenle konuşmak mı zor geliyor sana? Bazen asıl sorun iletişimsizlik oluyor. Belki annenle bunu daha açık konuşabilirsen rahatlayabilirsin. Hem annenin sürekli ‘bi sey çıkmasın’ demesi de ilginç, o da mı bi şeyler hissediyor ki?

açıkça söylemek gerekirse 40-50 güne varan regl gecikmeleri endokrin bir bozukluk belirtisi olabilir. Belki içeriden basit bir hormonal dengesizliktir ama bu durumlarda genellikle rutin kadın doğum doktoru, gerekirse endokrinolojiye yönlendirir. Bunlar sanıldığı kadar zorlayıcı işlemler değil, zamanında çözülürse ilerisi için rahat edersiniz.