Kayınvalidem özel hayatımı sürekli sorguluyor

Kayınvalidenin özel hayatını sorgulaması rahatsız edici olabilir. Belki ona nazikçe bazı konuları kendi alanında bırakmasını söyleyebilirsin.

niye bu kadar karışıyor yani?

benim kayınvalidem de böyleydi aşırı meraklı. bi süre görmezden geldim ama devam edince eşimle daha net konuşmamız gerekti.

sana direkt mi soruyor yoksa eşine söylüyor da dolaylı mı öğreniyor?

@yazipsildim genelde bana soruyor ama eşime de söylüyor bazen, hatta ‘neden böyle diyorsun’ dediğimde ‘aile içinde bu şeyler konuşulur’ diyor.

@aklimkaldi bence biraz abartıyorsun. sonuçta aile olmuşsunuz, tamamen kendi başınıza gibi davranamazsınız. mahremiyet seviyesi yüksek olsa da paylaşılabilir şeyler var.

@pazardandondum ama her detayın sorulması da normal değil, kimse sürekli sorgulanmak istemez. kendine sınırları olması lazım.

eğer söylediklerin rahatsızlık sınırını geçtiyse bunu hem eşinle hem kayınvalidenle çözmeniz şart. kişisel alanın sınırları konuda bir anlaşma olmalı. eşine açık açık bu baskıyı hissettiğini anlatabilir misin?

belki de “aile içinde konuşulur” kısmına fazla yükleniyor, herkesin sınırı aynı değil sonuçta. Ona kendi mahremiyet çizgini açıklasan ve senin için neyin rahat/neyin rahatsız edici olduğunu net söylesen, hala bunu zorluyor mu? Sınırını söyledikten sonra hâlâ ısrar ediyorsa eşinin daha aktif destek olması lazım bence.

Aile içinde konuşulur tamam da, her şey değil ki. Sana özel alan bırakmaması bir problem. Eşin bunu görmüyorsa esas sıkıntı orada olabilir :flushed_face:

Bana şey gibi geldi, senin sınır koymaya çalışman onun daha çok üstüne gelmesine sebep olmuş. Bilerek mi yapıyor sence yoksa gerçekten böyle meraklı mı? Bazı insanlar sınır muhabbetini direkt “benden gizliyorlar” diye algılıyor çünkü.

Merak ederken sınır aşılması başka bir şey, tamamen aile olma bahanesiyle özel bilgiyi talep etmek başka. Direkt “konuşulur” diyorsa, inan seni değil, kendi algısını savunuyor gibi. Asıl mesele, bu durumun eşinle aranda sorun yaratıp yaratmadığı. Sizi birbirinize karşı hassaslaştırıyorsa o daha sıkıntılı. Hiç bu açıdan düşündün mü?

Eşinle aranda sorun yaratmanın ötesinde, kayınvaliden seni eşine karşı küçük düşürüyor olabilir mi? Böyle “ben her şeyinizi bilirim, ben merkezim” havası sezdim. Eğer böyleyse mesele sadece merak değil, güç dengesi.

eğer mesele güç dengesi ise eşinin tepkisi daha kritik hale geliyor. Kayınvaliden seni sorguluyor ama senin değil, eşinin duruşu onun kontrol algısını besliyor olabilir. Buna sessiz mi kalıyor, yoksa aktif bir taraf mı seçiyor?