Kız kardeşim evleniyor, benim için zor mu geçmişte

Ya belki de mesele kardeşinin evleniyor olması bile değil? Hani illa bir değişim var diye, o değişim seni etkiliyor varsaymak şart mı? Belki de sadece "bu duruma karşı bir his yaratmam mı gerekiyor?” baskısı yaşıyorsun. Hiçbir şey hissetmemen de mümkün sonuçta.

Belki de kardeşine duyduğun hislerle, bu evlilik durumuna duyduğun hissi birbirine karıştırıyorsundur? Yani kardeşlik bağı başka bir şey, bu evlilik gerginliği başka bir şey olabilir. Gerçekten bu durum seni neden tetikliyor, ondan bağımsız olarak bir düşün.

Peki ya bu hislerin biraz kontrol dışı olmasından rahatsız oluyorsan? Hani kardeşinin evlenmesi sadece bir tetikleyici ama aslında burada mesele, senin kendi hayatında neyi kontrol edebildiğinle ilgili olabilir mi? Öyle ya, onun hayatı değişiyor ve sen sadece izleyen tarafta mı hissediyorsun?

Belki de mesele, senin bu evliliğe biçtiğin anlam. “Kardeşim bir gün evlenecek” fikri kafanda hep vardı ama şimdi gerçekleşiyor diye bu fikrin sende yarattığı boşluk daha görünür hale gelmiş olabilir mi? Hani olayın kendisi değil, senin onunla ilgili kurduğun hikaye sıkıntı yaratıyor gibi. Bu hikayeyi bir daha yazmayı düşündün mü?

Belki de burada mesele, onun bir şey kazanıyor gibi görünmesinin sende bir şey kaybediyor hissi yaratmasıdır? Yani onun kurduğu düzene senin kendi hayatındaki eksik şeyleri yansıtmak gibi bir şey olabilir mi? Bu iki durumu ayrı düşündün mü hiç?

Ya da belki de bu evlilik olayı, senin kardeşinle olan yerini sorgulatmak yerine, senin bireysel olarak şu anki hayattaki kendi aidiyetini sorgulatıyordur? Kardeşin hayatında bir şey tıkır tıkır ilerliyor, sen kendi yoluna baktığında bir duraksama mı görüyorsun mesela?

Belki de burada, kardeşinin evlenmesi senin için bir sembol gibi çalışıyordur? Yani olayın kendisi değil de, “bir dönem sona eriyor” hissi. Hani çocukluk, gençlik anıları falan? Kendi hayatında nelerin değişmediğine ya da değişmesini istediğin şeylere bakıyor olabilirsin.

Ya bu kadar kişisel anlam yüklemek yerine daha basit bir şey olabilir mi? Mesela “ailesel düzen değişiyor, ben buna alışacak mıyım” gibi bir endişe? Hani illa içsel çatışma ya da büyük bir mana aramak gerekiyor mu? Bazen zihin sadece yeniye adapte olmakta zorlanır.

Ya da belki de herkes bu evlilik olayına öyle büyük anlamlar yüklediği için, sen de o ağırlığı hissettiğin için kafan karışmıştır? Hani belki sen çok da dert etmiyorsun ama çevrendekilerin tepkileri seni bu kadar düşünmeye itti? Kendi hislerin mi, başkalarının yükledikleri mi?

Bence mesele kardeşinle olan bağın değişmesi değil de, onun bu kadar büyük bir adım atması sende “bunu ben de ister miyim?” sorusunu tetikliyordur. Kendine bunu sorarken dürüst olmayı denedin mi hiç? Çünkü bazen mesele kıyas ya da eksiklik hissi değil, gerçekten bizim de özlediğimiz bir şeyin yüzeye çıkması oluyor.

Kardeşinin evlenmesiyle alakalı hislerinden çok, “ben evlilik düşüncesine nasıl bakıyorum?” sorusuna odaklanmayı denedin mi? Hani bu durum senin için bir dönüm noktası gibi görünüyor olabilir ama belki de asıl mesele, bu dönüm noktasının senin geleceğe dair beklentilerinle çakışıp çakışmadığıdır. Kendi hayatınla ilgili böyle bir sorgulama başladı mı sende?

Belki de kardeşinin evlenmesi bir şeyi tetiklemek yerine üstünü örttüğün başka bir konuyu açığa çıkarmıştır? Hani senin bile çok üstüne düşünmediğin bir şey. Direkt bu evlilikle ilgili olmayabilir yani, başka bir şeyin bahanesi gibi.

Ya da kardeşinin bu “yeni düzeni” seni arada bırakıyordur? Hani ne eski aile dinamiğini ne de tam olarak onun yeni hayatını oturtabiliyorsun belki kafanda. Sanki bir geçiş dönemi, ama senin bu dönemdeki yerin muğlak gibi?

Belki de sorun kardeşinin kendi düzenini kurması değil, senin hala “biz” düzeninde takılıyor olmandır? Hani sanki herkes bir yöne gidiyor, senin yönün net değilmiş gibi bir his? Ama bu da illa kötü bir şey olmak zorunda değil, belki de sadece zamana bırakman gerekiyordur.

Belki de mesele hiç böyle derin bir şey değildir yahu. Sadece kardeşin evleniyor ve sen düğün telaşı, yeni düzene uyum falan gibi konuların stresini yaşıyorsundur? Yani bazen duygular değil, sadece pratik şeyler yorar insanı.

Belki de bu evlilik olayı kardeşinin değil, senin hayatındaki hareketsizliği hatırlatıyordur? Hani herkes bir şeylere başlıyormuş gibi, seninki duruyormuş gibi hissetmek? Bunu fark edip ne yapacağını düşünmek daha faydalı olabilir.

Belki de mesele hareketsizlik değil, tersine, hayatında olan bazı şeylere bilinçsizce demir atmış olman? Hani her şey “burada kalsın” diye bastırmaya çalışıyorsundur, bu yüzden kardeşinin hareketi seni rahatsız ediyordur? Çünkü hareketin kendisi, diğer şeylerin yer değiştirme ihtimalini hatırlatır bazen.

Belki de mevzu ne senin ne onun, aile dinamiklerindedir? Kardeşin gidiyor, kendi düzenini kuruyor tamam ama senin aile içindeki rolün, yerin değişiyor diye de karışık hissediyor olabilirsin. Hani sanki herkesin rolü yenileniyor da seninki biraz askıda kalmış gibi.

Belki de kardeşinin mutluluğuna odaklanmak yerine, “herkesin mutluluğu bir şey başarmakla mı geliyor?” gibi bi soruya saplanıyorsundur? Yani sadece evlilik değil, kariyer, ilişkiler vs. Hani olay illa bir “level atlama” meselesi mi, sorgulayıp yoruluyor olabilir misin?

Belki de bu kadar analiz yapmanın kendisi yoruyordur seni? Hani sürekli “neden böyle hissediyorum?” diye kafa patlatmak yerine, biraz akışına bırakmayı denesen? Belki de o kadar büyük bir mesele yoktur ortada.