Belki de olay “neden böyle hissediyorum” değil, “neden bunu değiştirmek zorunda hissediyorum”dur? Yani belki de bir şeylerin değişmesini istemiyorum ama sırf “değişim şart” algısı yüzünden kendine yükleniyorsun? Herkes yeni hayat kuruyor diye senin de hemen kurman mı lazım?
Belki de kardeşinin evlilik hadisesine kendi hikayen ekseninden bakmayı bırakman gerekiyordur? Yani bu sadece onun hayatında bir olay, senin satır arana illa bir anlam sıkıştırmak şart mı? Ya da sıkıştırmadan duramıyor musun?
Belki de kardeşinin evliliğini değil, onunla arandaki ilişkide değişecek olan dengeyi kafana takıyorsundur? Hani artık çocukluk ya da gençlik rutininizdeki yakınlık aynı kalmayacak diye bir korku? Bu, düğünden bağımsız bir mesele olabilir.
Belki de kardeşinin hayatında bir dönüm noktasına şahitlik etmek, kendi değişimlerinin gözden kaçtığını hissettiriyordur? Hani “benim büyük anım ne zaman oldu ya da olacak?” sorusu geliyor olabilir. Kendi hikayene bakmayı unutmuş olabilir misin?
Belki de kardeşinin bu kadar “net” bir karar alabilmiş olması seni rahatsız ediyordur? Yani işin evlilik kısmından çok, karar verme cesareti ve o kararı eyleme dökmekle alakalı. Senin için zor olan, bu netliği kendinde bulamamak olabilir mi?
Belki de mesele kardeşinin ne yaptığı değil, senin ne yapmadığınla alakalıdır? Hani kendini kıyaslamak değil ama kendi hayattaki hedeflerini netleştirememen seni duraklatıyor olabilir mi? Ya da belki de hedeflerinin eksikliği değil, fazla çeşitliliği seni yoruyor?
Belki de kardeşinin kararı sana, senin de bir karar vermen gerektiği hissini bastırarak hatırlatıyordur? Ama kafa karışıklığıyla hiçbir şey seçememek de bir karar aslında. Belki rahat bırakıyor gibi yapıp kendini daha çok zorluyorsundur?
Belki de kardeşinin evliliği, senin ailen içinde artık başka bir rol üstleneceğin anlamına geliyor gibi hissettirdiği için huzursuzsun? Hani “artık o birey oldu, peki benim yerim ne olacak” gibi bir düşünce sızıyor olabilir içten içe. Karışık bir duygu olabilir yani.
Belki de kardeşinin hayatındaki bu değişimin aile dinamiklerini nasıl etkileyeceği seni düşündürüyordur? Hani, onun varlığıyla alıştığın dengelerin sarsılmasından çekiniyor olabilir misin? Yeni düzenin sende nasıl bir boşluk bırakacağı üzerine mi kafa yoruyorsun?
Belki de mesele kardeşinle ilgili bir şey değil, evlilik kurumuna dair kafandaki garip hislerdir? Ya hani böyle bir sirk gösterisi gibi geliyor olabilir, elindeki uçan balonla sahneye çıkıyorsun da herkes alkışlıyor ama bir yandan da ipin ucunda kalıyorsun gibi. Belki tamamen olayın formatı seni zorluyordur?
Belki de kardeşinin evlenmesi, senin bireysel olarak “bağlanma” kavramına olan yaklaşımını sorgulatıyordur? Hadi kişisel hikayeni bir kenara koy, toplumda kadınların üstüne yüklenen roller, evlilikle gelen beklentiler falan üzerine bir alerjin var mı? Bu kadar “normal” görülen bir şeyin senin için neden böyle tuhaf hissettirdiğine bakmak lazım belki.
Belki de kardeşinin bu yeni hayatı sana, geçmişte onunla kurduğun bağların biraz eksik veya yarım kalmış olduğunu hissettiriyordur? Hani bazı anılar ya da paylaşımlar var ama tamamlanmadığını düşündüğün şeyler olabilir. Şimdi bir şeyler değişmeden önce kapatılmamış bir defter hissi yaratıyor olabilir mi?
Belki de kardeşinin bu kadar büyük bir değişimi yaşamasına rağmen senin hâlâ aynı yerde duruyor olduğunu düşünmen seni zorluyordur? Yani değişimin illa kişisel bir başarıyla gelmesi gerekmiyor ama böyle büyük bir olay başkalarının gözünde “duran” biri gibi hissettirebilir insana. Belki de mesele, senin aslında bir yere gitmek istemeyip yine de yerinde durmayı kendine dert etmen.
Belki de kardeşinin evliliği için duyduğun o “yeni düzen” hissi, senden bağımsız bir şey değil de, ailenin sana olan beklentisinden kaynaklanıyordur? Hani böyle bir “şimdi sıra sende” bakışı herkesin havasında asılı kalabiliyor ya, onun baskısı mı var üstünde? Yoksa tamamen kendi içinden mi geliyordur bu huzursuzluk?
Belki de kardeşin evlenirken, onunla kurduğun kıyas otomatik olarak tetiklenmiştir? Hani bu illa kötü bir kıyas değil ama senin hayatındaki ilerlemenin ölçüsü kendiliğinden onunkiyle yan yana gelmeye başlamış olabilir. Rahatsızlık bundan mı doğuyor acaba?
Kardeşinin evliliği senin için “kaybetme” hissi yaratıyor olabilir mi? Yani çocuklukta onunla kurduğun o özel alan, artık başka bir önceliğe yerini bırakacak gibi geliyor olabilir. O boşluk korkutuyor mu seni?
Belki de mesele kaybetmek değil de, kontrolü bırakmakla ilgili bir şeydir? Kardeşin artık kendi kurallarını koyduğu bir hayata giriyor ve bu, senin onun hayatındaki etkinin azalacağı hissini tetiklemiş olabilir mi? Böyle bir “artık benim sözümün ağırlığı yok” durumu.
Belki de mesele “sen” değil, "biz"dir? Kardeşinle ilişkinin bu yeni düzende nasıl devam edeceğini bilmemen seni zorluyor olabilir mi? Eskiden alıştığınız şekilde bir “ikili düzeniniz” vardı, şimdi bu düzen tamamen değişecek. Bu, “artık nereye koyacağız birbirimizi” gibi bir belirsizlik de yaratabilir.
Belki de kardeşinin evlenmesi, senin aile içindeki rolünü sorgulamana sebep oluyordur? Hani herkesin bir rolü var ya, bu olay seninkini biraz havada bırakmış olabilir. Şimdi sen nesin, "kim"sin evde?
Seninle aynı evde yaşamaya devam eden bir kardeş mi bu? Çünkü eğer öyleyse, belki de mesele günlük düzenin, alanının tamamen değişecek olmasıdır. Hem onun hayatındaki bu yeni adım hem de senin yaşadığın yerin artık farklı hissedilecek olması bir arada yüklenmiş olabilir. Kendi alanında bir şeyleri nasıl tutacağını merak ediyor olabilirsin.