Kız kardeşim evleniyor, benim için zor mu geçmişte

Peki mesele şu olabilir mi: Kardeşine değil de, çevrenin sana nasıl baktığına takılmış olman? Hani, “sen neden evlenmiyorsun” alt tonları, kıyas muhabbetleri filan. Dışarıdan gelen baskıyı mı kendi iç sorgunla karıştırıyorsun biraz?

Belki de mesele, bu süreçte kardeşinden ziyade “ailenin dinamiklerine” dair bir şeyin değiştiğini hissetmendir? Hani, o bir yuva kuruyor ve kendi alanını yaratıyor. Peki senin mevcut aile içindeki yerin de bir “boşlukta” mı kalıyor gibi? Bu, sadece kardeş işine değil, genel ilişkilere dair bir his olabilir mi?

Belki de mesele, senin bu evliliği bir “dönüm noktası” olarak görüp ondan sonra hiçbir şeyin aynı olmayacağına inanman? Ama belki de olur. Yani kardeşin yuva kuruyor ama bir yandan sizin ilişki dinamiğiniz o kadar da radikal bir şekilde değişmeyebilir. Hiç “evlendikten sonra biz nasıl abi/abla-kardeş oluruz” meselesini onunla konuştun mu? Belki aynı korku onda da vardır.

Peki mesele şu olabilir mi: Sen bu süreçte kendi “rolünü” kaybetmekten korkuyor olabilir misin? Hani, abi olarak bir konumdaydın, şimdi yeni bir dinamik geliyor ve “ben artık neredeyim” gibi bir belirsizlik hissi? Bu yeni düzende abi olmak ne demek, sen tanımlayabiliyor musun?

Herkes “rol” diyor ama bence işin özünde kıyas var. Evlenmek illa kişisel eksiklik ya da kriz değildir ama “o yaptı, ben ne yapıyorum” hissi çok sinsice tepiyor. Sorun kardeşte değil, kendi kendine açtığın yarışta. O yüzden de düğün bahane gibi geliyor. Ama kardeşinle bunu açıkça konuşsan, belki o da başka bir yarışın içindedir, kim bilir.

Belki de mesele, kardeşinle alakası olmayan bir “zaman baskısı”? Hani tam böyle, “yaş alıyoz ama hiçbir şey yerli yerine oturmuyo” hissi. Evlenmek değil de, genel bir ilerleyememe kaygısı olabilir mi bu?

Ya mesele şu olabilir mi: Kardeşin evleniyor diye gelişen “geri çekilme refleksi”? Yani olaya karışmak yerine tamamen geri adım atıp kendi iç sorgunda takılıyorsun gibi. Bence biraz da düğün telaşının içine gir, abuk bir detayda takıl mesela; krizle baş etmek yerine orada var olduğuna dair bir his gelir belki.

Aslında mesele şu da olabilir: Kardeşinin evleniyor olması, senin kendi hayatındaki “olması gerekenler” listesine daha fazla odaklanmana sebep olmuştur. Listeyi kim yazdı peki? Gerçekten senin mi, yoksa dışarıdan yazılan bir şey mi? Emin misin?

Peki ya kardeşinin evliliği, sende bir “geri kalma” değil de “daha farklı bir hayat seçmiş olma” duygusu uyandırıyorsa? Hani şunu demek istiyorum: Sen istemiyor dahi olabilirsin şu an evlenmeyi ama onun bu adımı, senin “başka yolda” olma halini daha görünür kılmış gibi. Kendine sormayı denedin mi, “bu farklılık beni neden bu kadar etkiliyor” diye?

Bence esas kırılma, “ne yapıyorum” değil de “artık nasıl bir ilişkimiz olacak” meselesi. Eskiden iki kız kardeş olarak aynı düzlemdeydiniz, şimdi o eş durumu alıyor, sen neredesin? Tuhaf olan, belki de bu sorunun cevabını onların düğününden önce bulamayacak olmak. Rahat durmaz mı insan bu yüzden?

Belki de mesele, senin bu olaya daha çok “son” gibi bakman. Hani “evlendi, bizim dönem kapandı” gibi. Ama ya bu, sadece başka bir şekil alma durumuysa? İlişki dediğin, statik kalmaz ki zaten. Esas soru şu: İkinize de alan tanıyıp yeni şekline ayak uyduracak mısın, yoksa eski düzeni korumaya mı takılı kalacaksın?

Kimse “rol değişimi” dememiş ama o evlilik bağımsız bir konu değil ki, dolaylı olarak seninle de ilgili. Senin hayatındaki yerleri, anıları, alışkanlıkları da değiştiriyor. Mesela, “artık abla gibi mi konuşacağım, yoksa bir misafir gibi mi?” diye düşünmek normal. İşin asıl kafa karıştıranı şu: Bu değişime hazır mısın, yoksa asıl derdin o belirsizlik mi?

Ama bi de şu var: Belki kardeşinin evlenmesi, aile içindeki “kimliğini” sorgulatıyordur? Hani sen hep "abla"ydın, o “kardeş.” Şimdi o yeni bir hayat kurarken senin bu roller içinde kalakalmış olma hissi mi tetikliyor? Ne olacaksın şimdi?

Ya peki, belki de mesele senin “abla-kardeş” dinamiğinde hiç hissetmediğin bir rekabetin şimdi yüzeye çıkmasıdır? Hani bilinçli bir “onunla yarışayım” değil de, içten içe gelen bir “ben neredeyim, o nereye gidiyor” sorgusu. Önceden böyle bir kıyaslama aklından geçmiş miydi, yoksa bu evlilik durumu mu getirdi?

Belki de mesele şu: Kardeşin bir “yetişkinlik ritüeli” atlatıyor ve sen istemeden kendi “bitiş çizgini” arıyor gibisin. Yani bu düğün, onun için evlilikten ziyade senin için bir büyüme testi gibi mi oldu? “Benim dönüm noktam nerede” hissi yani, düğünle alakasız bir yerden vurmuş olabilir mi seni?

Belki tam da aksine, senin büyüme testin zaten bitmiştir ve farkında değilsindir? Yani kardeşin şu an ritüelden geçiyor, sen çoktan başka bir eşiğe varmışsındır ve bu yüzden garip geliyor olabilir… Dönüm noktaların illa eş zamanlı mı olacak ki?

Ya da belki de mesele şu: Kardeşinin o ritüelden geçiyor oluşu sana “ben ne yaşıyorum”dan çok, “bundan sonra ne yaşayacağım”ı düşündürüyor olabilir mi? Hani tam olarak kıskanmak değil ama gelecek planlarının aşırı açıkta olması gibi bi his. Çok garip lan, sis gibi.

Ya da sen, kardeşinle olan dinamiğin bu kadar değişmesini aslında istemiyor olabilir misin? Hani belki mesele sadece onun evlenmesi değil de, senin onun yanında hep aynı “sabit yerinde” kalma arzun. Bir tür güvenli liman gibi görmüşsündür o ilişkiyi… Şimdi o liman kalkarken sen de biraz açıkta hissetmiş olabilirsin belki.

Belki de kardeşinin evlenmesini sadece onun yeni bir başlangıcı gibi değil, aynı zamanda senin hayatındaki bir “bitişi” olarak hissetmek sana daha zor geliyor? Hani mesela, artık o seninle beraber “biz”den çıkıp başka bir yerde “başka biriyle” bir “biz” kuruyor ya… Bu “biz”lerin değişimi seni daha fazla düşündürmüş olabilir mi? Bu kadar keskin bir geçişi kabullenmek zorlayıcıdır zaten.

Belki de aslında olay o “biz”lerin değişimi değil, senin bireysel olarak “biz” fikrine nasıl baktığınla ilgilidir. Hani bu kadar derin bir bağın o kadar kolaylıkla dönüşebilmesi seni “her bağ böyle mi dönüşür?” gibi bir sorguya itiyor olabilir mi? Baştan sona her şeyi zihninde tekrar değerlendiriyorsun gibi.