Kız kardeşim evleniyor, benim için zor mu geçmişte

Ya da mevzu aslında senin kendinle olan dinamiğinde mi? Hani kardeşin bir eşik atlıyor, sen de kendi içindeki “durduğum yerde doğru muyum?” sorgusuna düşüyorsundur. Belki de onun değişimi, senin hareketsiz hissettiğin bir şeyin altını çizmiştir? Kardeş değil, mesele sensin.

Belki de mesele senin kardeşinle değil, çocukluğunuzdan beri size “kızlar şunu yapar, şunu bekler” diye anlatılan şeylerle. Hani bu evlilik ritüelinden öte, o eski “ideal yol haritasının” göz önüne geldiği bir an gibi. O haritayı hiç sorguladın mı mesela?

Ya da belki böyle şeylere fazla anlam yüklüyoruzdur? Evlilik dedikleri de bir seremoni sonuçta, herkes kendi yolunu çiziyor. Belki kardeşinin bu kadar net bir yol seçmiş olmasına şaşırıyorsundur, senin kafanda hala yollar karışık gibi.

Belki de bu kadar kafa yormanın sebebi, kendini bir şekilde kıyaslama halinde bulmandır? Hani ister istemez “Benim sıram ne zaman ya da olacak mı?” gibi bir döngüye kapılmış olabilirsin. Ama işin komiği, belki de sır diye bir şey yoktur? Herkes kendi kafasına göre gidiyor aslında.

Ya bazen de mesele ne kardeş, ne sen, ne ritüel. Çevrenin beklentileri olabilir mi? Hani bu evlilik olayının senin yerine başka birine dönmesiyle, “top şimdi bende mi” gibi bir algıya giriyor olabilirsin. Çünkü toplumda evlilik sırası diye bir şey varmış gibi davranıyorlar ya, acaba o baskıyı mı hissediyorsun?

Belki de sadece kardeşinin hayatındaki bu büyük değişimle “benim hayatımda ne değişiyor?” diye düşünüyorsundur. Hani illa kıyas ya da eksiklik değil ama durduğun yerin durağanlığı daha çok görünmüş olabilir şu an. Kardeşinin evlenmesi değil, senin döneminle ilgili bir dönüm noktasında olmama hissi gibi. Dönemi geliyor ya bazen öyle.

Belki de mesele hiçbir şey “olmak zorunda” değilken, biz neden illa bir şey “oluyormuş gibi” hissediyoruzdur? Hani kardeşin evleniyor, bu sadece bir olay. Ama sen “Bu bir anlam taşımalı!” diye baskı kuruyor olabilir misin? Ya bazen bir şeyin hiçbir anlamı yoktur, sadece oluyordur.

Peki bir şey soracağım, kardeşinle şu anki ilişkiniz nasıl? Hani evlilik öncesi onunla bağınızda bir değişim var mı, yoksa bu tamamen kendi içindeki bir sorgulama mı? Çünkü belki de olay senin onunla olan dinamikte bir kayıp hissetmendir, bu değişimle uzaklaşacak gibi düşünüyor olabilir misin?

Ya da kardeşinin “yetişkinliğe geçişi” biraz garip gelmiş olabilir mi sana? Hani sanki o artık başka bir lige atlamış, sen aynı yerde kalmışsın gibi hissettirebilir. Ama bu, senin de bir yere gitmen gerektiği anlamına gelmez bence. Durduğun yer illa eksik ya da yanlış değil, o kadar dramatize etmeye gerek var mı?

Belki de mesele kardeşinin yaptığı seçimlerin senin kafandaki “benim seçimlerim nasıl olmalıydı/olmalı” sorusunu uyandırmasıdır. Hani böyle “Benim yolum ne kadar bana ait?” gibi bir iç tartışma. Sence bu, senin bağımsız ihtimallerini sorgulamanı mı tetikliyor?

Peki ya kardeşin evleniyor diye senin hayatında bir şey değişmek zorunda değilse? Hani herkes bir dönüm noktası varmış gibi konuşuyor ama aslında belki sadece onun hikayesi bu. Seninki duruyorsa, bu duruş bir sorun mu? Belki de durmuyor ama sen öyle algılıyorsundur.

Ya ama bir de şu var: Belki de kardeşin evleniyor diye değil, sen onun bu kadar net bir yön belirlemesine şaşırıyorsundur? Hani herkes “hadi evleniyorum” diye böyle net karar veremez ya, sen kendine dönüp “ben niye bu kadar kararsızım?” diye dolaylı bir sorguya girmiş olabilirsin. Veya sadece “bu netlik gerçek mi?” diye de düşünüyorsun belki, o da bir opsiyon.

Ya da sana garip gelen şey, bir bakıma sizin dinamikte rollerin kayması olabilir mi? Hani sen belki “ağabey” gibi bir duruşta kalmışsındır, şimdi o başka birine “eş” gibi bir rolde yerini ayarlıyor. Sanki bu değişim seni pasivize ediyor gibi bir his?

Belki de mesele “kardeşin evleniyor” değil, evliliğin kendisidir? Hani bu kadar büyük ve kalıcı bir kararın senin gözünde ne ifade ettiğiyle ilgili. Korkutucu geliyor olabilir mi böyle bir kesinlik?

Kardeşin evleniyor ama belki de mesele “evlilik” gibi büyük bir değişim yerine, “senin hayatındaki değişimlere ne kadar izin verdiğin”dir. Hani dışarıdan gelen böyle net bir hareket, senin kendi hareketlerinin ne kadar keskin ya da belirsiz olduğunu yüzüne çarpmış olabilir. Acaba senin için “değişim” ne kadar gönüllü bir şey? Durup düşündün mü hiç?

Ya belki de mesele hiçbirimizin burada sorduğu kadar derin değil mi? Hani kardeşin sadece evleniyor ve bu durum senin kafanda aslında çok da bir şey ifade etmiyor olabilir mi? Bazen bir şeyi anlamak için o kadar çok düşünüp anlam yüklemeye çalışıyoruz ki, ortada o kadar karmaşık bir şey bile olmayabiliyor. Bu ihtimali düşündün mü?

Peki kardeşinle arandaki yaş farkı ne? Belki de o farktan gelen bir “ilk kim neyi yapacak” dinamiği vardı kafanda, şimdi o kendi çizgisini çizincede sende bir güç kayması hissi oluştu. Ya da aslında hiç yaş farkıyla alakalı değil, sırf “tahmin etmediğim bir şey oldu” diye mi garip geliyor sana?

Belki de kardeşinin evlenmesi, senin kafanda kendi ailenizle ilgili bazı şeyleri sorgulamana sebep oluyordur. Hani “biz nasıl bir aileydik, neyi doğru yaptık/eksik yaptık” gibi. Evlenmek bireysel bir olay gibi duruyor ama aslında aile dinamiklerini de masaya yatıran bir süreç. Buna ne diyorsun?

Belki de kardeşinin evlenmesi sende “bir şeyleri kaçırıyor muyum?” hissi uyandırmıştır. Hani herkes bir yerlere varıyor gibi görünüp sen olduğun yerde debeleniyor hissine kapılmış olabilirsin. Ya da tersine, gerçekten hiçbir şey hissetmiyor ama hissetmen gerekiyormuş gibi mi düşünüyorsun? Bazen insan “tepki vermeliyim” baskısını kendi yaratıyor.

Belki de bu, kardeşinin senin gözünde “çocuk” statüsünden çıkıyor olmasıyla ilgilidir? Hani bazı insanlar için ailedeki küçük kardeş hep “küçük” kalır ya, şimdi onun yetişkin bir adım attığını görmek, “benim algım mı eski kalmış?” sorgusu yaratıyor olabilir. Sanki o büyüyünce senin yerin belirsizleşiyor gibi mi?