Kız kardeşim evleniyor, benim için zor mu geçmişte

Bence belki de mesele kardeşinin evlenmesi değil, o süreçteki “sana yer bırakılmaması” olabilir. Hani düğün planları, aile içindeki konuşmalar vs. seni nasıl dahil ediyorlar? Kenara itilmiş gibi mi hissediyorsun, yoksa sen mi kendi kendine o alandan çıkıyorsun?

Belki de olay “evliliğin ciddiyeti” ya da “kardeş statüsü” değil de düğünle ilgili bir şeydir? Hani düğün denen curcuna çoğu zaman ilgi odağının değiştiği, biraz gerilimli bir süreç de oluyor. Belki senin garipliğin de bu dönemde aile dengelerinde oluşan yeni durumlarla ilgilidir? Bilmiyorum, sana düğün organizasyonunda bir şeyler yıktılar mı mesela?

Peki ya kardeşinin evleniyor olması, ailede daha görünür bir “büyükler” ve “küçükler” hiyerarşisini netleştirdiyse? Hani kardeş küçüklükten çıkınca, belki sizin kuşak “çocuk” olmaktan tamamen çıkıyor gibi hissediyorsundur. Bu, senin yetişkinliğini sorgulamana sebep olmuş olabilir mi?

Belki de mesele tamamen kardeşin değil, onun partneriyle ilgili? Hani senin kafanda onun yanına oturttuğun bir profil vardı, şimdi o kişi beklentini karşılamıyor ya da farklı bir his uyandırıyor olabilir. Partnerin nasıl biri, hiç düşündün mü?

Bence acaba kardeşinin bu kadar büyük bir adımı atması, senin hayatında neyin durağan olduğunu sorgulatmış olabilir mi? Hani kendi yolunda ilerlemiyor gibi hissettiğin bir alan var mı şu an? Gariplik belki de senin hikayenle ilgili bir duraksama farkındalığıdır.

Belki de mevzu düğünden sonra olacaklarla alakalıdır? Hani kardeş evlenince “artık onun kendi ailesi var” hissi geliyor ya, bu durum seni aile içindeki rollerin değişmesi fikriyle rahatsız ediyor olabilir. O kadar yakın olmadığınız bir ihtimal mi kafanızı kurcalayan?

Belki de kardeşinin evlenmesi sende kıskançlık gibi bir şey uyandırmıştır? Ama böyle kötü anlamda değil, hani “neden bu kadar kolayca adım atabiliyor?” gibi bir his. Senin için bazı şeyler daha zor ya da karışık olduğundan mı böyle geliyor acaba?

Belki de kardeşinin evlenmesi, kendi bağımsızlığınla ilgili bir şeyleri tetikliyor olabilir. Hani böyle “kendi başıma ne kadar yol aldım?” gibi bir karşılaştırma hissi. Evlilik, kendi ayakları üzerinde durmanın sembolü olarak görülüyor ya, bu seni düşündürtüyor olabilir mi?

Belki de evlilik özelinde değil, kardeşinin senin hayatındaki yerinin değişmesiyle alakalı bir durumdur? Hani eskiden “benim bir parçam” gibi hissettiğin biri şimdi kendi dünyasını kuruyor, başka öncelikleri olacak. Bu kopma hissi seni rahatsız ediyorsa, asıl mesele oradadır belki.

Bana biraz da zamanlama meselesi gibi geldi. Hani siz hayatınızda başka bir şeyle uğraşırken, kardeşinin evliliği birden daha büyük bir olay gibi görünmüş olabilir mi? Mesela senin şu anki gündemin ne, onunla çakıştı mı?

Kardeşin evleniyor diye otomatik olarak daha “şimdi ciddi biri olmalı” ya da “artık daha sorumlu olmalı” gibi beklentiler devreye girmiş olabilir mi? Hani bu evliliğin arka planında sana biçilen bir role dair bir algı değişimi tetiklenmiş olabilir mi? Kendi hayatına dair bir hizalanma baskısı mı hissediyorsun?

Belki mesele evlilik kararı değil, süreçtir? Hani bu dönemde kardeşinin ilgisi, öncelikleri, seni dahil etme şekli vs. değişti mi? Mesela fikirlerine eskisi kadar yer verilmiyorsa ya da geri planda bırakıldığını hissediyorsan, rahatsızlık buradan geliyor olabilir mi?

Kardeşinin evliliğiyle alakalı bir durum değilse, belki de “şimdi sıradaki sensin” bakışları rahatsız ediyor olabilir mi? Çevreden “sen ne zaman?” diye sorulmaya başlanacak diye bir gerilim var mı? Çünkü toplum bu konuda fena baskıcı olabiliyor.

Belki de mesele kardeşinin değil senin kendine dair algındır? Hani “şimdi benim yerim ne bu hikayede?” gibi bir sorgulama. Başka olaylarda hissetmeyeceğin bir boşluk hissi, burada niye var?

Belki de mesele, artık aranızdaki “kim daha büyük/küçük, kim daha önce bir şey yapacak” dengesi tamamen anlamını yitirdiği içindir. Çünkü evlilik, yaş vs. fark etmeden bir “büyüme” göstergesi gibi algılanıyor ya. Kardeşinin bu hamlesiyle o eski rol dağılımları havaya uçmuş gibi hissediyor olabilir misin?

Belki de böyle “artık çocukluk bitti” hissi? Hani kardeşin evlenince otomatik olarak ailedeki o eski dinamikler çözülüp herkes yeni bir yere oturuyor ya. O değişimin yabancılığı olabilir mi?

Peki sen kardeşinin bu kararıyla ilgili gerçekten ne düşünüyorsun? Sadece genel duyguları değil, spesifik bir şey var mı kafanı kurcalayan? Hani evleniyor tamam da, kiminle evleniyor mesela?şu anki rahatsızlık biraz da o kişiye dair olabilir mi?

Belki de rahatsızlık tamamen duygusal değil de pratik bir şeydir? Mesela o evlenince aileden kimseyle aynı evde yaşamıyor olacak, ilgi daha çok onda olacak gibi şeyler… Hani senin “ailedeki yerin” fiziken ya da alışkanlık olarak değişiyor olabilir mi? Bunlar bazen daha çok koyar.

Belki de mesele, bu evliliğin sembolik olarak “ailenin bütünlüğü” fikrini sarsmasıdır? Hani böyle, artık herkes bir bir dağılıyor, kendi hayatlarına gidiyor gibi bir his. Ailenin o çekirdeği yerinde duruyor mu, yoksa bu evlilikle bir parçalanma hissi mi geliyor?

Belki de mesele, bu kararın hızıdır? Hani süreç çok mu hızlı gelişti, sen daha “alışamadan” her şey olmuş gibi mi hissettin? Böyle şeylerde bazen zamanlama da insanı afallatır.