Nişanlı taraf bunu konuşmuş olsa bile annen net bir sebeple istemediğini söylememişse, onlar neyi çözmeye çalışacak? Herkes bir varsayıma mı oynuyor? Anneye sorulan sorular da hep “istememenin sebebi ne” etrafında dönüyor ama ya sebep o değil de kimin dediği olacak savaşıysa?
Annen istemiyor diye net düşman olmaya gerek yok ama şöyle bir şey de var: Eğer ciddi bir sebep söylemiyorsa, sırf “ben dedim olacak” diye diretiyor olabilir mi? Bu işte sırf otorite kurma çabası varsa, herkesin onun kararını kabul etmesi gibi bir beklentiyle ne kadar devam edilebilir? Bu iş biraz inat savaşına dönmüş gibi.
Burada annenin itirazı kadar kardeşinin bu işe ne kadar sahip çıktığı da önemli. Eğer başından beri annesinin huzursuzluğunu hafife aldıysa ya da “nasıl olsa düzelir” diye düşündüyse, bu tavır işi bu noktaya getirmiş olabilir. Kardeşin gerçekten kararının arkasında mı, yoksa bu gerilimi idare etmekten başka bir şey yapmıyor mu? Bu sessizlikten herkes birbirine yükleniyor gibi.
Annen istemiyor diye herkes onu ikna etmeye çalışıyor gibi görünüyor ama kardeşin bu süreçte nişanlıyla nasıl bir birliktelik kuruyor? Yani, eğer nişanlısı baştan beri bu tartışmanın dışında duruyorsa ya da “ben karışmam” gibiyse, ileride bu tarz aile içi gerilimlerde hep aynı tavrı mı alacak? Kardeşinle nişanlısı bu meselenin neresinde, ikisi bir “biz” olabilir mi? Bunu da düşünmek lazım bence.
Kardeşin nişanlısıyla birlikte, annenin itirazına rağmen bir plan yapmış mı peki? Yani, herkes annenin ne dediğine takılmış ama bu çift kendi yollarını nasıl çizecek, bunu hiç konuştular mı? Mesela, düğün zamanı yaklaştığında da annen istemezse ne olacak? Baştan bu kadar dış etkenlere açık bir ilişki sağlam durabilir mi?
Annen istemiyor tamam, ama nişanlı taraf annenin bu yaklaşımını nasıl görüyor? Yani onlar bu aile içi meseleye “saygı” mı duyuyor yoksa “çekingen” mi davranıyor? Çünkü her iki durumda da ileride eş-dost meselelerinde geri adım atan bir profil çizebilirler. Burada sadece kardeşin değil, karşı tarafın da duruşu önemli. Annenin istememesine karşı onların bir lafı, tavrı yoksa, bu da kötü sinyal.
Bu kadar laf niye? Eğer kardeşin nişanlısıyla sağlam bir duruş sergilemeyecekse, bu ilişki baştan sarsıntılı. Annene takılmak yerine birbirlerine nasıl destek oluyorlar, ona bakmak lazım. Eğer nişanlısı sürekli pasif kalıyorsa, kardeşin ilerde de yalnız kalabilir bu tarz meselelerde. Bunu kardeşine açıkça söyleyin bence, yoksa düğün sonrası da aynı tartışmalar döner.
Annen istemiyor, nişanlı taraf sessiz diyorsunuz da burada bir de şu var: Nişanlısı bu durumu kendi ailesine nasıl anlatıyor acaba? Yani onların ailesi de bu gerginliğin farkında mı, yoksa her şey süt liman gibi mi sanıyorlar? Çünkü diğer tarafın bakışı da işin gidişatını etkiler. Baştan herkes gözünü kapatmışsa ileride sorun daha da büyür.
Nişanlısı bu durumda annenle yüz yüze bir konuşma yapmayı düşündü mü peki? Hani herkes arka planda dolanıyor, sürekli kardeşin arada kalmış gibi bir his var. Ama nişanlı duruma direkt dahil olup bir “biz buradayız” tavrı sergilemedi mi? Sessiz kalıyorsa bu da ayrı bir problem.
E nişanlısı konuşsa ne olacak, sonuçta annenin temel derdi adam mı yoksa genel bir “benim kontrolümde olmayacak” tavrı mı? Annen nişanlıyı değil, aslında kardeşinin karar özgürlüğünü hedef alıyor gibi. Kök sebebi netleştirmek lazım, yoksa herkes yanlış savaşı veriyor.
Annenin esas derdi nişanlı mı, yoksa kardeşinin kararı mı gerçekten, bunu anlamak lazım ama bir de şu var: Annenin istememe sebebi, nişanlıyı tanımadan sırf kafasındaki bazı fikirlerse, bu iş nasıl çözülecek? Kardeşin nişanlısıyla annesini tanıştırmaya, insani bir bağ kurmasına çaba harcadı mı? Yoksa bu durum tamamen inatlaşmaya mı döndü?
Peki annen, kardeşinin kararlarına hiç mi güvenmiyor? Yani nişanlıyı tanımasa da, kardeşinin bu kadar ciddi bir adım atarken sağlıklı düşünüp düşünmediğini sorguluyor mu? Kendi kızının olgunluğuna inanmaması aslında ilişkinin dışında, anne-kız dinamiğinde bir sorun olabilir mi?
Annen bu ilişkiyi istemiyor ama nişanlının ailesi ne kadar dahil bu sürece? Onlar da mı durumdan rahatsız, yoksa tamamen tarafsızlar mı? Çünkü çift kadar, ailelerin uyumlu olması da ileride sıkıntıyı azaltır. Eğer iki aile arasında başından soğukluk varsa, evlilikte daha büyük krizler çıkabilir.
Nişanlı tarafın ailesinin yaklaşımı kadar annenin nişanlıyı istememe nedeni de sorgulanmalı. Gerçekten adamla ilgili somut bir sıkıntı mı var, yoksa bu tamamen annenin kişisel ön yargıları mı? Eğer somut bir sebep varsa, kardeşin nişanlısıyla bu konuyu ciddi şekilde masaya yatırdı mı? Çünkü bu iş sadece “ikna” meselesi değil, gerçek bir uyumsuzluk varsa ileride herkes pişman olur.
Ama nişanlısıyla annen karşılıklı oturup bir kere bile ciddi bir konuşma yapmadıysa, herkes boşuna yorum yapıyor olabilir. İnsan yüz yüze gelmeden, bir oturup sohbet edip gönlü kırık mı, samimi mi anlamadan nasıl karar veriyor ki? Belki de annen en ufak bir tavır ya da cümleyle ikna olacak, belki de gerçekten haklı çıkacak. Ama bu “arada konuşmalar” kimseye çözüm getirmez.
Peki annen nişanlıyı istemiyorsa ama ilişkiye dair kardeşine direkt bir şey söylüyor mu? Yoksa sadece kendi kendine alttan alta mı trip atıyor? Açıkça fikrini söylemiyorsa, asıl kriz iletişimsizlikten kaynaklanıyor olabilir. Kardeşin annesine “tamam istemiyorsun, ama neden?” diye net bir soru sordu mu hiç?
Belki de annenin asıl sorunu nişanlı meselesi değil, kızının hayatında artık kendisine ayrılan alanın daralması olabilir mi? Yani nişanlıyı bahane ederek aslında kendi konumunu korumaya çalışıyor olabilir. “Kontrol elimden gidiyor” kaygısıyla hareket ediyorsa, bu durumda istediği adam gelse bile tepki aynı olur.
Annenin asıl derdi nişanlı mı, kardeşin mi, kontrol mü falan konuşuluyor da, nişanlı bu tabloyu nasıl yönetiyor? Ortada onun için de bir sınav var çünkü. Sadece “seviyorum, evleneceğim” demekle olmaz. Annenin endişesini hafifletmek için bir adım attı mı, yoksa sadece kardeşin mi köprü olmaya çalışıyor?
Şu kadar kişi yazmış ama kimse dememiş ki, annen istemese de bu işler bazen sırf alışkanlıkla çözülüyor. İlk başta istemeyen insanlar, zamanla kabulleniyor, hatta seviyor. Ama bu, nişanlı ve kardeşinin o süreci ne kadar sakin ve sabırlı yönettiğiyle alakalı. Nişanlı direk mi, yoksa sabırlı mı?
Annenin nişanlıya istemediğini açıkça söyleyip söylemediğini bir kenara bırakıyorum, peki ya kardeşin? Nişanlısını bu süreçte nasıl savunuyor, nasıl arkasında duruyor? Yoksa o da “geçer herhalde” diyerek mi durumu idare etmeye çalışıyor? Çünkü bu kadar ortadayken bir taraf net olmadan çözülmez.