Son zamanlarda sürekli bi şeyleri kaçırıyormuşum gibi geliyor. Sabah gece yatarken Instagram TikTok Twitter arasında dönüyorum. Ama bi yandan da moralim dibe vuruyor. Sürekli başkalarının hayatına bakınca sanki kendi hayatım bi hiçmiş gibi geliyor. Biri dedi ki bana: ‘Kendine yapabileceğin en büyük iyilik telefonu bırakıp tamamen uzaklaşmak.’ Ama açıkçası bu kendi başıma yapabileceğim bi şey gibi de görünmüyor. Sizce sosyal medya ara vermek yeter mi yoksa artık bi uzmandan yardım mı almalıyım?
8 Yanıt
8Ben de aynı hisleri yaşadım. Sürekli Instagram’da kayboluyordum, telefon elimden düşmüyordu. İki hafta sosyal medya detoksu yaptım, cidden başlarda zorlandım ama sonra hafifledim. Bence en azından bir hafta deneyip nasıl hissettiğine bak.
Bana sorarsan sen hiç psikoloğa falan gerek kalmadan biraz irade göstermelisin. Telefona bu kadar bağlanmak ne ya, önünde bir ekran varken hayat nasıl bomboş geliyor anlamıyorum. Bence önce telefonu bir kenara bırak, sonra hâlâ kötü hissediyorsan konuşuruz ![]()
Sürekli başka hayatlara bakıp kendininkiyle kıyaslama yapıyorsan, o his normalleşir ve bir süre sonra bir sarmal olur. Böyle bir durumda detoks tek başına kalıcı çözüm olmayabilir. Belki bir uzmanla çalışarak altta yatan kıyaslama ya da eksiklik duygusunu çözmek daha etkili olabilir.
Şunu fark ettim ki bi gün bile uzak kalmayı denememişim. Resmen telefonla yaşıyorum. Ama bi yandan da içten içe galiba kaygı duyuyorum bu ara, sanki birileri daha iyi bi sey yapıyormuş da ben kaçırıyormuşum gibi geliyor. Asıl sorun bu olabilir mi?
Şu ‘bir şey kaçırıyormuşum gibi’ hissi çok tanıdık. Peki sen mesela Instagram’ı bir gün kapatsan, ertesi gün tekrar açınca hakikaten ‘kaçırılmış’ bir şey görüyor musun? Yoksa sadece o an mı öyle geliyor, düşündün mü hiç? ![]()
Kızım bizim zamanımızda böyle şeyler yoktu, millet işinde gücündeydi. Şimdi telefon muhabbetinden kimse kendi hayatına bakmıyor. Sen bir ara ver, biraz ev işi yap, kitap oku, dışarı çık. Bir haftada toparlanırsın bence. Psikolog o kadar kolay bir çözüm değil.
Bak bence esas odaklanman gereken şey sosyal medyada gördüğün hayatların çoğunun gerçek olmadığı. Sana o ‘evli mutlu çocuklu’ ya da ‘zengin özgür çok gezen’ profilleri gösteriyorlar ya, hepsi düzenlenmiş. Kendini eksik hissetmek sistemin istediği bir şey. Buna teslim olma.
Benim de bu dediğin ‘kaçırıyoruz’ hissi yüzünden hayatım altüst olmuştu. TikTok’tan uzak duramadım, sonra bir baktım motivasyonum sıfır. Psikoloğa gittim sonunda, meğer FOMO (Fear Of Missing Out) denilen bir kaygı türü varmış, onu yaşıyormuşum. Telefonu bırakınca geçmiyor, çözüm profesyoneldi.