kocamın nefesi sürekli kötü

Evliliğimizde en büyük sorunlardan biri, kocamın nefesinin kötü kokması. Bu durum beni çok rahatsız ediyor ve ona söylemekte zorlanıyorum. 6 ayda bir diş temizliği yapıyor, dişlerine dikkat ediyor ama yine de koku geçmiyor. Hatta nane şekerleri bile işe yaramıyor. Durum o kadar kötü ki, onun yanındayken nefesimi tutmak zorunda kalıyorum. Bu problemi bir sağlık sorununa bağlı olarak mı düşünmeli yoksa alışkanlıklarından mı kaynaklanıyor? :confounded_face: Ne yapmalıyım, bu nasıl baş edeceğim bir sorun? Bu durum evliliğimizi tehdit ediyor gibi hissediyorum.

geçmiş olsun, zor bir durum

bunu ona söyledin mi, nasıl tepki verdi?

benim de bir arkadaşım aynı şeyi yaşadı. Doktora gitmesi gerektiğini söyledi.

belki bir diş hekimine ya da doktoruna gitmesi gerekebilir

sadece bir sağlık sorunu değil, duygusal etkileri de var. bu konuda açık olmalısın.

Peki ya mideyle ilgili bir problem olabilir mi? Hani reflü ya da başka bir şey. Daha önce bu açıdan bir kontrol falan düşündünüz mü? Bazen ağız değil farklı yerden kaynaklanıyor koku.

Bir de sinüslerle ilgili bir problem olabilir mi? Sinüzit falan mesela. Bazı kronik sinüs enfeksiyonları da ağız kokusu yapabiliyor diye biliyorum. Direk diş/mide düşünmeden bir KBB doktoruna da baktırmayı deneyebilirsiniz.

Sigara içiyor mu ya da çok kahve tüketiyor mu? İkisi de ağız kokusunu ciddi etkiliyor olabilir, sağlık sorunu dışında günlük alışkanlıklarını da bir sorgulamak lazım.

Sularla arası nasıl? Az su içmek de ciddi ağız kokusu yapar. Günlük tüketimine bir baktırın.

Diyetine hiç baktınız mı? Bazı gıdalar yedikçe vücutta birikiyor, özellikle sarımsak, soğan gibi yoğun şeylerse gün boyu kokabiliyor. Belki yeme alışkanlıklarını değiştirerek bir süre gözlem yapabilirsiniz.

Stresten diş sıkma gibi bir alışkanlığı var mı? Gece dişlerini gıcırdatıyorsa sabah kötü nefesle uyanıyor olabilir. O tarafa bakmayı düşündünüz mü?

Bazen bademcik taşları da unutuluyor. Ufak ama ciddi bir sebep olabilir. Ağzını açıp bir baktırmayı deneyin, beyaz nokta gibi bir şey görüyorsanız KBB’ye götürün derim.

Evde kullandığınız diş macununa dikkat edin derim. Bazıları florür oranı veya diğer içerikleriyle ağız florasını bozup kokuyu artırabiliyor. Organik veya hassasiyet için olan bir tür deneyin, fark eder mi görün.

Evde diş fırçalama sıklığı nasıl peki? Mesela gece yatmadan mutlaka yapıyor mu? Çünkü gece temizlenmeyen bir ağız sabaha kadar bakterilerle doluyor ve sabah daha yoğun bir kokuyla uyanmak kaçınılmaz oluyor. Belki disiplin kısmını gözden geçirmek lazım.

valla, bazen daha temel alışkanlıkları gözden geçirmek lazım. Sabahları diş fırçalayınca daha az kokuyor ama gece de mutlaka yapması şart. temiz bir ağız, sağlıklı bir nefes demek. bi de bol su içmeyi ihmal etmemeli, etkisi büyük.

Helikobakter pylori diye bir şey var, mideyle ilgili bir bakteri. Ağız kokusuna neden olabiliyor. İnatçıysa bir gastroenteroloğa uğramayı deneyin derim.

Ağız kuruluğu hiç fark ettiniz mi? Sürekli ağız kuruluğu yaşıyorsa tükürük üretimi azalmış olabilir, bu da kokuyu tetikler. Özellikle gece uyurken ağız açık uyuma gibi bir durum varsa, ona da dikkat edin.

Sinüs enfeksiyonu hiç aklınıza geldi mi? Sinüslerde biriken sıvı kötü koku yapabilir, özellikle nefeste. Bir KBB’ye gösterin, ilginç bir sebep çıkabilir.

Diş arası temizliği için diş ipi ya da ara yüz fırçası kullanıyor mu? Sadece fırçalamak yetmiyor bazen, arada kalan yiyecekler günlerce çürüyüp koku yapabiliyor. Diş ipini denemediyseniz, başlatın derim.