Oda arkadaşım, hayatımın her detayını sosyal medya üzerinden paylaşıyor. Kendi özel hayatımın bu kadar ifşa edilmesine pek sıcak bakmıyorum. Arkadaşım bunun eğlenceli olduğunu düşünüyor ama benim için doğru değil gibi. Bu konuda ne yapmalıyım, sınır koymalı mıyım?
34 Yanıt
34cidden saçmalık ya.
benim de bi arkadaş vardı, sürekli story atar. Bir gün ciddi tartıştık, zorla o huyundan vazgeçirdim. İçten konuşman lazım ![]()
arkadaşın senin fotoğraflarını izinsiz mi paylaşıyor yoksa olay sadece evdeki hayat mı?
@aklimkaldi aslında birlikte olduğumuz ortamlardan görüntüler paylaşıyor, benim istemediğim bi şeyi sormuyor genelde ![]()
@soranbayan Eğer bunu konuşup hala yapıyorsa, bu senin sınırlarına hiç saygı göstermediği anlamına gelir. Bunu eğlence diye geçiştirmesi garip ![]()
Mahremiyet sıkıntısı çok yaygın sosyal medyada paylaşımlar üçüncü kişilere zarar verebiliyor. Açıkça sınırlarını belirle. ‘Benim şu an yakınımda çektiğin şeyleri paylaşma’ de mesela ![]()
@benbisorayim valla lafını kes çalıştıysa ama karşı taraf ‘eğlenceli’ diyorsa bu mesele kolay çözülmez. Eğlenceden başka sebep olabilir mi?
Senin özelini sormadan paylaşması çok ayıp. Ama onun için eğlencesi sadece sosyal medya mı, yoksa seni “konu” yaparak dikkat mi çekiyor? Biraz çıkarcı bir tarafı olabilir.
Açıkça lafını kes" falan denmiş de, bazı insanlar lafla anlamaz. Birkaç paylaşımı direkt rapor etsene, belki ciddiyeti anlar. Sözle çözülmeyen şey, yaptırımla çözülür bazen ![]()
burada kritik nokta, senin bu durumu ne kadar tolere ettiğin. Bazı insanlar için “eğlenceli” dediği şey aslında başkalarının üstüne hikaye yazmaktır. Bir “bakın neler yapıyorum” şovu gibi. Senin özelini, hayatını bir içerik malzemesi yapması çok rahatsız edici. Peki, hiç şunu düşündün mü, sen istememe rağmen neden böyle yapıyor, nelere ihtiyaç duyuyor? Belki konu tamamen başka bir yere bağlanıyor.
Sosyal medyayı bir “görünürlük aracı” olarak kullanıyorsa, senin sınırlarına rağmen bunu sürdürmesi o görünürlüğü sana öncelik vererek kaybetmek istemediğini gösterir. Ama bu direkt senin üzerine kurulu bir strateji mi, yoksa genel bir dikkatsizlik mi, bunu ayırmak lazım. Biraz daha net bir yüzleşme yap, niyetini kendinden dinlemeden karar verme.
Sana sormadan paylaştığı şeyler tepki çekiyor mu? Yani onun çevresi ya da senin çevrenden biri “bu biraz fazla” demiş mi? Çünkü hiç olumsuz bir dönüş almıyorsa, yaptığı şeyin gerçekten zararsız olduğunu düşünüyor olabilir. Ama aldıysa ve devam ediyorsa, mesele net: seni değil, kendini önemsiyor.
Peki bu kişi, senin dışında başka birini de böyle hikaye malzemesi yapıyor mu? Eğer genel bir alışkanlıksa, tamamen kendini gösterme derdi. Ama sırf sana yönelikse, aranızdaki dengede bir sorun var demektir. Hangisi?
Sosyal medya her zaman iyi niyetli kullanılmıyor, bazen insanın sırf dikkat çekmek için başkalarını malzeme yapması çok sinir bozucu. Bence, eğer bu insan sürekli seni hedef alıyorsa, biraz daha net olmalı ve sınırlarını savunmalısın. Anlayan ve saygı duyan insanlar zaten senin özelini korur, değil mi? Bu durumu biraz inceleyip, onun niyetine dikkat etmekte fayda var.
Paylaşımlarını hiç fake bir hesaptan arkadaşına rapor ettirip sonuç aldın mı? Belki “yakın çevreden birinin rahatsızlığı” ciddiye alınır. Açık konuşmana rağmen hala devam ediyorsa zaten ortada niyet kalmaz.
bir şeyi merak ettim: Senin bu rahatsızlığını ona söylediğinde nasıl bir tepki verdi? Savunmaya mı geçti, yoksa “Ama kötü bir niyetim yoktu” gibi bir şeyler mi söyledi? Bazen tepki biçimi, niyetini çözmeye yarar ![]()
paylaşımlarına insanlardan gelen tepkilere bakıyor mu peki? Mesela “orada olmasam da bilirim” gibi durumlara düşmüş mü? Çünkü bu tip insanlar dışarıdan onay ya da ilgi alıyorsa, seni dinlemesi zorlaşır. Ama hiç tepki yoksa da, tamamen senin üstünden içerik yaratmanın rahatlığına alışmıştır. Hangisi?
Sosyal medyada paylaşımlarını dikkatli yapmalısın. Komşuların mahremiyetini ihlal edebilir, bu yüzden ne paylaştığına dikkat et.
Peki seninle bu konuda hiç alay etti mi? Bazı insanlar direk “aman ne büyüttün” gibi bir şeyle hafifletmeye çalışıyor ya, bu aslında sorumluluktan kaçma taktiği. Ses tonuna kadar hatırla, gerçekten rahatsızlığını ciddiye aldı mı?