Patronum resmen her konuşmamızda sınırları zorluyor. Başta sadece ablamsı gibi ‘Tatlım, canım’ diye hitap ediyordu. Şimdi artık bakışları ve esprileri çok rahatsız edici. İK’ya gidip şikayet etsem, işten ayrılma korkum var. Ama böyle devam etmek de psikolojimi bozuyor. Bu durumda ne yapılmalı? Daha önce böyle bir şey yaşayan var mı?
6 Yanıt
6Kızım, resmen buna izin vermemen lazım. Benim kızım olsa vallahi o İK’nın kapısında dikilirdim. Birisi sana ‘tatlım, canım’ diye hitap etme haddini kendinde buluyorsa, sonrası hep kötüye gider. Böyle şeylerde hemen baştan dur demek lazım, yoksa psikolojin boşuna daha kötü etkilenir.
Aynı şeyi ben de patronumla yaşamıştım. Sürekli ‘prenses’ diyordu, başta şaka diyorsun ama iş başka yerlere kayıyor. İK’ya gittim, başta üstü kapalı konuştular ama sonunda o adamı uyardılar. Ben yerimde kaldım, o olaydan sonra da gayet mesafeli oldu. Korkma, İK’ya gitmek bir çözüm.
ya cidden anlamıyorum, bu kadar rahatsız oluyorsan İK’ya gidersin ya da başka iş bakarsın. ‘Ayrılmaktan korkuyorum’ falan diyorsan o da senin tercihin. Oturup böyle sineye çekmeye devam edersen daha da ileri gidecek, belli ki.
Bak, bu tamamen iş yerinde taciz sınırlarına girebilir. İK prosedürleri genelde önce rahatsızlığını yazılı şekilde bildirmeni ister. Hatta bir e-mail atıp sadece ‘konuşma sırasında rahatsız olduğumu hissettim’ gibi bir cümle kurman bile önemli. Yazılı bir şey bırakırsan seni haksız duruma düşüremezler.
Şunu da belirtmem lazım, kendisi genel olarak herkesle samimi gibi davranıyor ama bana yaptığı hareketler resmen kişisel, herkes fark ediyor. Dün de ‘gözlerindeki yorgunluk bile güzel’ gibi bir şey söyleyince artık delirmek üzereydim. Bu kadar açıkça bir şey demesi benim neye dayanacağımı bırakmadı.
Bana biraz saftiriklik var gibi geliyor, kusura bakma. Adam resmen flörtöz davranıyor, sen ‘tatlım, canım’ kısmında bile ses çıkarmamışsın. Şimdi mi rahatsız hissediyorsun? Baştan bu kadar izin vermeseydin keşke.