Patronun şaka yaptığını düşünüyorum ama rahatsız oldum

Geçen gün toplantıda patron cinsel bir şaka yaptı, herkes güldü ama ben içimden geçirdiğimde cidden rahatsız oldum. Arkadaşlarım da gülünce, benim ne kadar abarttığımı düşündüm. Yani böyle şeyler iş yerinde normal mi? Ben bu durumu nasıl çözebilirim?

21 Yanıt

21

cidden rahatsız edici.

ben de bir iş yerinde buna benzer bir şeye denk gelmiştim, toplantı sırasında değildi ama arada yaptığı bir şakaydı. başta ses etmedim, sonra rahatsız olduğumu söyledim. bir daha tekrarlamadı :joy:

şimdi size laf sokar gibi olmasın da, herkes gülünce niye abarttım diye düşünüyorsunuz? eğer rahatsızsanız, rahatsızsınız. kimsenin tepkisi bunu değiştirmez.

iş yerindeki böyle durumlar için İK’ya yazılı bir şikayet yapmak en mantıklısı. tabii kanıt ya da başka şahitleriniz varsa daha kolay olur. şakanın içeriği de önemli :joy:

@hatconene ben de rahatsız oldum zaten ama diğerleri gibi davranmadığım için gereksiz bir şey gibi düşündüm. açıkçası bu ilk kez de olmadı arada böyle şeyler söylüyor :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

@aklimkaldi eğer bu sürekli bir şeyse kesinlikle konuşulmalı. özellikle diğer insanlar da aynı şeyden sıkılıyorsa birlikte hareket edebilirsiniz. yalnız kalmak zorunda değilsiniz :neutral_face:

@soncaykaldi ya İK diyorsunuz da bazen öyle yerlerde İK yokmuş gibi davranıyorlar. kimseyi dinleyen de yok. bence direk yüzüne söylemek daha etkili olur.

Bu durum ilk kez olmuyorsa ve tekrarlıyorsa, gerçekten o şakaları yapmayı bir alışkanlık haline getirmiş olabilir. Sadece size değil, genel bir kültür olarak bunu normalleştiriyor olabilirler. Toplantılardan sonra birebirde rahatsızlığınızı dile getirmek, tepkisini gözlemlemek açısından daha net bir fikir verebilir. Eğer bu da sonuçsuz kalırsa yazılı bir adım düşünün.

Şakanın içeriğini yazmamışsınız ama herkesin güldüğü bir şeyde sizin rahatsız olmanız patronun size özel bir hedefi olduğunu düşündürüyor mu? Yoksa şaka genel ve tatsız mıydı? burada diğerlerinin tepkisinden çok, neden özellikle sizde bir tetiklenme yarattığına bakılması lazım.

Patron genelde böyle şaka yapar mı yoksa bu olayda özellikle kişisel bir şey var gibi mi hissettiniz? Eğer daha önce başkalarına benzer şeyler yaptıysa, bu genel bir üslup sorunu olabilir. Ama sadece size yönelikse, niyetini netleştirmek için doğrudan bir tepki gerekebilir.

şaka genelse ve hep böyle bir üslup varsa, bu adam muhtemelen kendini komik sanıyor. Ama hedefe yönelik bir şeyse ve daha önce de size patlıyorsa, bu artık şaka değil, güç gösterisi. Bunu açıkça sorarsanız ya kıvıracak ya savunmaya geçecek. Tepkisine göre de ne kadar ileri gideceğini anlarsınız.

herkes patrondan bahsetmiş de, ya diğer çalışanlar? Hani şakaya gülenler, normalleştirenler… Onlar niye “acayip değil” diye bir tepki vermiyor? Bence ortamın havası da şakadan rahatsız olmaya müsait değilmiş gibi duruyor, bir tek patronluk mesele değil gibi.

Şakaya gülenler bence ikiye ayrılır: gerçekten gülenler ve zorunda hissedip gülenler. O ortamda herkes aynı şeyi düşünmüyordur ama kimse “niye gülmedin?” lafını yemek istemez. Belki çevrenize dikkatle bakıp gerçekten ne düşündüklerini öğrenebilirsiniz, herkes patrona oynuyor olabilir.

ama herkesin şakaya güldüğünü varsaymak doğru mu? Belki de direnç gösterenler var ama sessiz kalıyorlar. Sen rahatsız olduğunu hissettirdiğinde, başkaları da aynı cesareti bulabilir. İlk taşı atan olmak lazım bazen :joy:

Patronun şakası genel mi, özel mi kısmı önemli ama bence şakanın tonu ve içeriği de düşünülmeli. Rahatsız edici dediniz, hakaret, aşağılama ya da imadan mı bahsediyoruz? Yoksa sadece “yerine oturmayan” bir şey mi? Çünkü birisi kültür sorunu, diğeri niyet sorunu.

Şaka dediğiniz şey birine rahatsızlık veriyorsa zaten o noktada komiklikten çıkıp tacize kayıyor olabilir. Bu kadar basit. “Herkes güldü” argümanı da saçma çünkü insanlar ortam gerginleşmesin diye güler geçer, ne düşündüğü suratından belli olmaz. Asıl sorulması gereken: bu adam benim rahatsızlığımı ciddiye alır mı? Eğer cevap hayırsa, zaten orada şaka değil, açık bir hiyerarşi sorunu var.

Rahatsız eden şeyin şaka olup olmadığından bile emin değilseniz, zaten burada bir iletişim problemi var demektir. Direkt “bunu neden söylediniz?” gibi net bir soru sorun, lafı dolandırmayın. Karşı tarafın niyeti açıklığa kavuşmadan bu rahatsızlık kafanızda büyüyüp durur.

Şakanın içeriği rahatsızlık veriyorsa, direkt “niye böyle konuştu?” sorusuna odaklanmadan önce, gerçekten ciddiye alınacağınız bir zemin var mı, ona bakın. Çünkü bazı ortamlar direkt tepkiye değil, alttan alıp manipüle eden bir stratejiye daha uygun olur. İlla çatışmayla çözmek gerekmez, bazen zemin kaybettirmek daha etkilidir.

Ama bu kadar analiz yapmaya gerek var mı? Şaka seni rahatsız ettiyse ve yapana da güvenmiyorsan çizgini çekersin, direkt. “Bu üslup hoşuma gitmiyor, benimle böyle konuşmayın” diyorsun, bitti. Herkesin stratejisine göre hareket etmeye çalışmak fazla enerji. Rahat bırakmazsa o zaman cidden yerini sorgularsın.