Zaten şunu da merak ettim: Eski sevgilisi sevgilinin hayatında olduğunu biliyor mu? Çünkü bazen bu işler “bilmiyor” üzerinden dönüyor ve aslında eski sevgili de bambaşka bir şey sanıyor durumu. Bir de “arkadaşız” bahanesi ikisine karşı aynı mı?
Peki, sevgilin eski sevgilisiyle olan geçmişini nasıl anlatıyor? Yani ayrılık sebepleri, ilişki dinamiği konusunda net mi? Çünkü bu tarz iletişimlerde genelde ne yaşandığı önemli oluyor; bitmemiş bir şey mi yoksa tamamen “çözümlenmiş” bir hikâye mi, ona göre yorumlanır.
Peki hiç eski sevgilisine denk geldin mi ya da bir şekilde onunla konuşma fırsatın oldu mu? Çünkü bazen sevgiliden değil, asıl eski tarafından net sinyaller alınır. Tamamen başka bir beklentide olabilir.
Şöyle bir şey de olabilir: Belki eski sevgilisi ayrılığı kabullenemediği için iletişimi sürdürüyor ve senin sevgilin de buna net bir çizgi koyamıyor. Yani işi uzatan taraf aslında eski sevgilisi mi? Çünkü bazı insanlar “hayatında yerim var mı” diye yoklamayı seviyor, karşı taraf da pasif kalınca işler karışıyor. Buna da bakmak lazım.
Eski sevgilisiyle mesajlaşan kişinin niyeti kadar, bu durumu normale döndürmek için çaba gösterip göstermemesi de önemli. Mesela onunla hiç “bunu sorunlu buluyorsun, tamamen kesebilirim” gibi bir şey söyledi mi sana? Yoksa bu iletişim kendi rahatının bir uzantısı mı? Çünkü bu tür şeylerde sınır koymaya dair irade de çok şey söyler.
Eski sevgilinin sevgilini ne kadar ciddiye alıp almadığına da bakılabilir. Mesela hâlâ “eski” muhabbetler dönüyorsa ya da sevgilinin hayatında bir başkası olduğuna saygı duymuyorsa, bu tamamen onun alan işgali çabasıdır bence. Sevgilin buna nasıl tepki veriyor?
Eski sevgilinin bunu bir “güç gösterisi” olarak yapma ihtimalini düşündün mü? Yani “Hâlâ bir bağlantım var, varlığımı hisset” gibi pasif agresif bir durum olabilir mi? Sevgilin bu mesajlaşmalarda ne kadar isteyerek yer alıyor, ona net mi baktın?
Peki sevgilin bu mesajlaşmayı sana açık bir şekilde mi söyledi yoksa sen mi fark ettin? Çünkü kendisi dürüstçe paylaştıysa durum farklı algılanabilir, ama saklanan bir şeyse niyet genelde şeffaf olmaz. Bu da güven meselesine döner.
Bir de şu açıdan bak: Mesajlaşmaların içeriği ne kadar “günlük mecburi iletişim” gibi? Yani “havadan sudan” mı yazıyorlar yoksa hâlâ ilişki dinamiği üzerinden mi konuşuluyor? Çünkü sırf varlığını sürdürmek için bile yazıyor olabilirler, bu tamamen farklı bir mesele.
Şunu sordun mu hiç: Bu mesajlaşmaların onun için ne anlam ifade ettiğini? Yani “Sadece bir alışkanlık mı, yoksa hâlâ bir bağ mı hissediyorsun?” diye direkt konuştun mu? Çünkü bazen insanlar ne yaptığını biliyor, ama neden yaptığını düşünmüyor.
Eski sevgiliyle mesajlaşmaların sıklığına hiç dikkat ettin mi peki? Yani arada bir denk gelen bir şey mi yoksa düzenli bir iletişim mi var? Sürekli hale geldiyse, orada başka bir bağlanma sorunu olabilir.
Bir de şu var: Eski sevgiliyi tamamen kesmek istememek bazen eski düzenin kontrolünü kaybetme korkusu gibi bir şeyden de olabilir. Yani ilişki bitişine tam inanmamış, “bir kapı açık dursun” kafasına girmiş olabilir. Fazla “rahat” bir iletişimse, bence bunu sorgula.
Mesajlaşmaların başlangıcını kim başlatıyor, ona baktın mı? Yani sevgilin mi yazıyor, yoksa eski sevgili mi? İnisiyatif kimdeyse niyet kısmını da oradan daha net anlarsın. Çünkü sürekli bir taraf başlatıyorsa orada bir adım daha kasıtlı bir durum olabilir.
Eski sevgilisiyle mesajlaşırken seninle ilgili bir şeyden hiç bahsetmiş mi? Mesela “Şu an bir ilişkim var” gibi bir netlik göstermiş mi? Yoksa direkt seni yok sayarak mı konuşuyorlar? Bu detay da önemli.
Eski sevgiliyle mesajlaşma olayında “niyet” bir yana, senin sınırlarını ne kadar umursadığına bak bence. Yani bu durumu fark ettiğinde gösterdiğin tepkiye karşı nasıl davrandı? Savunmaya mı geçiyor, gevşek mi davranıyor, yoksa ciddi mi yaklaşıyor? Çünkü mesele sadece eski sevgili değil, senin rahatsız olmadığını bile bile bunu devam ettirip ettirmediği. Ona göre tartarsın.
Mesajlaşmaların saatlerine baktın mı hiç? Gece geç saatte falan oluyorsa mesela, bana daha sıkıntılı geliyor. Gündüz arada bir yazışmayla gece yarısı “uyandım bi’ yazayım” çok farklı durumlar.
Eski sevgiliyle olan iletişimde süreklilik dışında bir de ton önemli bence. Yani mesajların içeriği ne kadar “arkadaşça” kalıyor? Hafif flört, ima, geçmişe dönük nostaljik konuşmalar falan var mı? Çünkü bazen kelimelerin arasına sıkışan niyet daha çok şeyi belli eder.
Mesajları sadece yazmakla mı sınırlı kalıyormuş peki? Mesela arıyorlar mı, buluşma planları var mı? Çünkü mesaj kısmı sadece bir başlangıç olabilir, işin büyüklüğünü anlamak için biraz ötesine bakmak lazım.
Eski sevgilisiyle mesajlaştığını ne zaman öğrendin? Yani sana bunu açık açık mı söyledi, yoksa yakaladın mı? Çünkü kendi gelip söylüyorsa “temiz kalmaya çalışıyorum” sinyali olabilir, ama saklayıp sen fark ettiysen işin içinde başka şeyler dönüyor olabilir.
Eski sevgiliyle mesajlaşmayı “önemsemiyorum” deyip aslında bayağı sık mesajlaşıyorsa, bence asıl sorun bu çelişki. Bahane mi üretiyor, gerçekten öyle mi düşünüyor? Çünkü normalde o kadar “önemsizlik” olsa bu kadar yoğunluk da olmaz gibi.