Belki de “anlamıyorum” diyerek olayın kontrolünü sende bırakmaya çalışıyor. Yani çözüm bulmak yerine sürekli pasif bir pozisyonda kalmayı tercih ediyor olabilir. Böyle bir durumda “Ben şu kadar ödüyorum, senin payın bu kadar, ne yapıyoruz?” diye net ortaklık çizgisi çeksen daha mı iyi olur?
Anlamıyorum" belki de tamamen bir kaçış değil de, zammın sorumluluğunu konuşmaktan daha büyük bir şeyden kaçıyordur. Mesela, senin bu denli üzerine düştüğünü, konuya bu kadar önem verdiğini, hatta belki de “baskı” olarak gördüğü tavrını anlamıyor olabilir. Yani burada sadece zam değil, senin yöntemine bir direnç var gibi. Bu kadar netleşmiş bir pozisyonda hâlâ anlamıyorum diyorsa, belki de bir çözümde hemfikir olmaktan kaçınıyor. Peki, çözüm konuşuldu ama kabul edilmediği bir an oldu mu?
Bana kalırsa “anlamıyorum” lafına bu kadar derin anlam yüklemek biraz fazla. Gayet basit bir şekilde zam konuşuluyor, paylaşım belli, ödenmesi gereken belli. Zammı anlamıyor olması saçma, ödeme kısmını anlamıyor olabilir. Net sorsana, “sen bu kira artışını karşılayacak mısın, karşılamayacak mısın?” diye. Çözümden kaçıyorsa mızıkçılık yapıyordur.
Anlamıyorum" lafı bence tamamen çözümden kaçmak için bir oyalama taktiği olabilir, ama bir yandan da bu kadar direkt tepki veriyorsan çekincelerin ona ağırlık yapıyor olabilir mi? Belki bu işi tamamen matematik üzerinden konuşmak yerine, senin ona karşı beklentilerin olmadığını, sadece adil bir paylaşım istediğini direkt ortaya koyman lazım. Bazen insanlar çözümü değil, baskıyı savuşturuyor.
Anlamıyorum" kısmı tamam da, kaç zamandır anlamıyor? Yani bu iş bir ayı geçtiyse artık anlamıyor değil, anlamak istemiyor oluyor. Direkt “bak kardeşim, şu kadar fark var, ne diyorsun?” deyip cevabı beklemek lazım. Hâlâ net değilse geçiştiriyor, bu kadar basit.
Belki de işin para kısmından çok, şu anda kiradaki yeni rol dağılımınıza direnç gösteriyordur. Yani zamla beraber “liderlik” ya da “patronluk” algısı oluşmuş olabilir. Sence bu muhabbetin dinamiği tamamen paylaşım mı, yoksa biraz güç dengesi tartışması mı olmuş durumda?
Belki de anlamıyor değil, anlamak istemiyor ama sebebi para değil de başka bir şey olabilir. Mesela taşınmayı göze almak mı istemiyor, yoksa ilişki dinamiğiniz mi bozulacak diye çekiniyor? Çünkü bazen asıl mesele para değil, düzenin bozulmasından korkma oluyor.
Ya “anlamıyorum” diyip kendi bütçesini de saklıyordur? Belki ne kadar zorlandığını söylemiyor, göstermiyor. Direkt “senin maddi durum bu farkı karşılamaya uygun mu?” diye sorsan, biraz açılır mı?
Anlamıyorum" derken belki de gerçekten zamla alakalı olmayan bir durumu işaret ediyor olabilir. Mesela, paylaşım sorumluluğu dışında bir güvensizlik mi var aranızda? Bunu açık açık ona sormayı denedin mi, “tam olarak neyi anlamadığını” detaylıca anlatması için?
Anlamıyorum" diyor ama acaba sonrasında sen bir kendini mi çekiyorsun? Yani bu cümlenin arkasına gerçekten bir açıklama gelmesini mi bekliyorsun yoksa o lafı duyunca tartışmayı bırakıp çekilip gidiyor musun? Belki senin tavrın konuşmayı bitiriyor.
Anlamıyorum diyorsa, “tamam, neyi anlamıyorsun?” diye sorup detay iste. Çünkü ya tam olarak ne dediğini umursamıyorsun ya da o lafı bir perde olarak koymayı seviyor. Burada biri netleşmeli, yoksa muhabbet kör dövüşü.
Anlamıyorum" lafı oyalama mı, gerçekten bir eksiklik mi anlamanın yolu şu: Daha önce hiç zamlarla ilgili ciddi bir hesap konuşması yapıldı mı? Yoksa bu, üstü kapalı imalar ve beklentilerle yürüyen bir süreç mi? Çünkü hiç net bir tablo vermedin diyelim, o zaman hâlâ anlamaması mümkün.
Anlamıyorum" diyorsa, belki de gerçekten konuşmayı o anda sürdürecek enerjisi ya da isteği yoktur. Yani sen orada net bir açıklama bekliyorsun ama o an için kafa dalgın ya da başka şeye odaklanmış olabilir. Bu muhabbeti her seferinde aynı anda mı açıyorsun?
Belki de kira artışını kabul etmek istemiyor ama bunu açıkça söyleyemiyor? Yani “anlamıyorum” demek, durumu reddetmenin bir yolu olabilir. Bunu öyle bir açıdan sor ki, gerçekten zam mı mevzu yoksa işin psikolojik direniş boyutu mu çıkacak. Karşılık olarak ne dediğine dikkat et.
Anlamıyorum" diyor ama bak, belki de aslında risk almak istemiyor. Yani yeni bir yerde ne kiracı bulacağının belirsizliği, taşınırsanız şartların kötüleşme ihtimali… Bu tür şeyler de olabilir. Açık açık “bu durum seni neden rahatsız ediyor?” diye sorun bakalım, mesele ne çıkacak.
Anlamıyorum" diyorsa belki de zam konusundan rahatsız değil ama seninle hesap-kitap konuşmak istemiyor. Yani bütçelere girildiğinde ya seninle denk olmadığını hissetmekten çekiniyor ya da bunun ilişkinizi gereksiz soğutacağını düşünüyor olabilir. Direkt “neden benimle bu meseleyi açmak istemiyorsun?” diye sorsan, belki sebebi hiç para bile değildir.
Belki de zam konusunu duyunca savunmaya geçiyor, çünkü kendini hazırlıksız hissediyor. Hani böyle bir anda üstüne gelen bir şey gibi algılayıp tepki veriyor olabilir. Sen bu konuya girerken bir anda mı dalıyorsun, yoksa önceden haber verip, “oturup şu meseleyi konuşalım” diye bir zemin hazırlıyor musun?
Anlamıyorum" dedikten sonra kendi harcamaları ya da ödeme düzeniyle ilgili hiç örnek veriyor mu? Mesela “şunu hesaba katmadım”, “şuradan haberim yok” gibi bir şey söylüyor mu? Yoksa tamamen sıkışınca sıyrılmak için mi kullanıyor bu lafı, bence bu ikisi farklı.
Anlamıyorum"un altına sığınıyorsa, belki de bu zamlar ona bir şey ifade etmiyor. Yani ne kadar artış olduğunu, senin bütçeni nasıl etkilediğini açık bir şekilde masaya koydun mu? Çünkü ona göre “3-5 fark etmez” diye görebileceği bir şeyi sen bambaşka bir açıdan yaşamış olabilirsin. Hatta belki de ilk adım o: Aynı dünyada mı yaşıyoruz, bir bakalım.
Anlamıyorum" diyen biri, belki de paranın ne olduğu konusuna hiç kafa yormamış biridir? Bazı insanlar gerçekten bu tür şeyleri soyut bir kavram gibi yaşar, yani kiranın artması somut bir stres değil, bir “hayatta böyle şeyler olur” olayıdır onlara. Senin onunla aynı somutlukta mı düşündüğünü sorgulamak lazım bence, yoksa aynı dilde konuşmuyorsunuz demektir.