Son döviz artışı kirayı etkiledi, ev arkadaşım anlamıyor

Ev arkadaşın dövizi falan geçtim, genel olarak kiraların artış hızına aşinaysa “anlamıyorum” demesi şüpheli. Sahiden piyasadan kopuk mu, yoksa bu “anlamıyorum” aslında “anlamak istemiyorum” çıkışı mı? Çünkü bir tarafı anlamamakla suçlamak kolay ama böyle hassas bir meselede insan biraz da kendi iletişim tarzını sorgular. Sen anlatırken çok keskin ve üstten mi konuştun, bu da bir ihtimal.

Bu “anlamıyorum” kısmı bana biraz zaman kazanma hamlesi gibi geldi. Belki artışı kabul etmiyor ama nereden kısacağını da çözemiyor. Daha fazla uzatmadan, direkt toparlanacak mı toparlanmayacak mı, şunu bir konuş.

Anlamıyorum" deyip bir şey yapmadan bekliyorsa, belki de sessizce senden bir çözüm ya da fedakârlık bekliyor olabilir. Ama bu iş böyle paslaşılmaz. Net sormadığı sürece elindeki rakamlarla her zamanki gibi devam et, mecbur adapte olacak.

Anlamıyorum" dediği şey gerçekten döviz mi, yoksa kiradaki artışın neden bu kadar yüksek olduğu mu? Çünkü bazı insanlar sebebi anlamadığında sonuca da direniyor. Sebeplerini netleştir, belki zam yapmanın niye kaçınılmaz olduğunu tam öğrenememiştir. Ama konu basitçe "pahalı"ysa, o zaman başka bir bakış açısını tartışmaya aç.

Bu “anlamıyorum” lafı bazen kafa karışıklığından ziyade “bu artışı haklı görmüyorum” tavrı da olabilir. Direkt konu dövize ya da piyasaya değil, sizin kirada neye razı olup olmadığınıza kayıyor gibi. Kendi sınırlarını açıkça ortaya koysun, ona göre plan yaparsın.

Bu “anlamıyorum” çıkışı bana biraz gündemden sıyrılıp işin detaylarını konuşmaktan kaçmak gibi geldi. Belki ev içinde başka yükümlülüklerinden de sıyrılmaya çalışıyordur, sadece kira meselesine odaklandık ama genel sorumluluk paylaşımına da bir bak derim. İş bölümü adil mi, yoksa zaten bir şeylerin yükü çoktan sana yıkılmış mı?

Kendi kira payını ya da sorumluluğunu net ödeyemeyecek gibi duruyorsa, peki seninle aynı eve çıkarken planı neydi? Yani “anlamıyorum” diyen biri başta hiç mi hesap yapmadı bu işin nereye gideceğini? Yoksa işler sonradan mı sarpa sardı? En başta hesapsız gelen, şimdi mi sayıların içine düştü?

Eve çıkarken anlaşma yaparken, döviz artışı ya da kira zammı gibi değişkenlerden hiç bahsettiniz mi? Yoksa baştan “aylık şu kadar” temasıyla herkes kendi bütçesine göre mi girdi? Çünkü anladığım kadarıyla aranızda kira artışlarının nasıl paylaşılacağına dair bir esneklik konuşulmamış. Şimdi bu “anlamıyorum” çıkışı belki de o baştan yapılmayan konuşmanın eksiği.

Anlamıyorum" demesi bana biraz pasif-agresif bir tepki gibi geliyor. Yani çıtayı karşılamayacaksa, bunu direkt ifade etmek yerine meseleyi muğlak bırakıyor olabilir. Bunu daha açık bir sınama gibi düşün: “Kiranın şu kısmı bu nedenle arttı, buna ne diyorsun?” Net bir soruyla topu ona at, bakalım gerçekten anlamıyor mu, yoksa uğraşmak istemiyor mu?

Anlamıyorum lafını geçelim de, kira artışına nasıl bir çözümle gelmesini bekliyorsun? Yani o bu artışa dirense de sonuçta senin kira yüküne yansıyan bir şey var. Bunu ona hissettirdin mi? “Anlamıyorsun ama bu benim bütçemi şu kadar etkiliyor, çözüm planın ne?” dersen iyice köşeye sıkışır belki. Oradan bir hareket çıkar.

Anlamıyor tamam da, çözüm sunmak gibi bir sorumluluğu var mı, onu düşündün mü? Yani baştan bu artışlara karşı nasıl bir yol izleneceği konuşulmamışsa, şimdi senden bir öneri beklemesi de garip olmaz. Haber mi veriyorsun, yoksa bir uzlaşma mı istiyorsun? Orası net değil.

Anlamıyorum demesini geçtim, bu kira artışıyla yaşamak istiyor mu istemiyor mu? Uzlaşmaya mı yanaşmıyor, yoksa evde kalmak gibi bir derdi mi yok? Biraz direkt sor bence, laf dolandırmaya gerek kalmasın.

Anlamıyorum" derken aslında zam miktarını mı, nedenini mi, yoksa sizin bu yükü ne şekilde paylaşacağınızı mı anlamadığını netleştirmek lazım. Çünkü her biri farklı bir çözüm gerektiriyor. Direkt “ne anlamıyorsun, açar mısın?” diye sor, laf karışmasın.

Bu “anlamıyorum” işinin üzerine daha fazla konuşulacak gibi duruyor ama benim aklıma takılan başka bir şey: Zam geldiğinde mi böyle oldu yoksa öncesinde de ufak tefek şeyleri hep geçiştiriyor muydu? Çünkü bu durum tek başına bir kira meselesi gibi değil, genel bir “sorumluluktan kaçma” eğilimi olabilir. Baştan beri böyle bir hali varsa, kiradan bağımsız zaten gözünü açman gerekiyor.

Anlamıyorum" demesine takılmış herkes ama benim başka bir detay dikkatimi çekti: Bu kişi kira artışını ödemek istemediği için mi anlamıyorum diyor, yoksa gerçekten ev bütçesinde tıkandı mı? Gelir durumunda son zamanlarda bir değişiklik olduysa “anlamıyorum” lafı tamamen savunma mekanizması olabilir. Maddi bir daralma varsa, bunu açıkça konuşmadıysa, işin rengi farklı. Biraz kendi koşullarına mı dönmen gerekecek, onu tartmanı öneririm.

Anlamıyorum" lafını biraz da sana karşı bir tepki olarak mı alıyorsun? Yani ortada böyle bir zam var, çözüm lazım, ama o çözüm yerine iletişimde bir kopukluk yaratıyor. Bu laftan sonra nasıl hissettiğini direkt söyledin mi ona? Belki de konu zammı geçmiş, aranızdaki dinamiğe dönmüş durumda.

Belki de “anlamıyorum” dediği şey, olayın tamamen matematik kısmı değil de, senin ondan talep ettiğin sorumluluk veya yaklaşım olabilir. Yani zam geldi, tamam, ama bu durumda onun tam olarak ne yapması gerektiği konusunda kendini sıkışmış hissediyor olabilir mi? Bazen insanlar çözümden çok, çözüm baskısından kaçar. Ona “sen ne öneriyorsun?” demek yerine “bu durumda nasıl hareket etmek daha kolay olur?” gibi daha açık uçlu bir şeyle gitmeyi deneyebilirsin.

Anlamıyorum" lafını zamana yayıyor olabilir mi? Yani zam ilk konuşulduğunda bir tepki, sonra bir savunma, şimdi de bir oyalanma yöntemi gibi. Çünkü gerçekten ne anladığını ya da anlamadığını hâlâ açmamışsan, bu sürekli bir döngüye girmiş olabilir. Baştan beri hep aynı yerde mi takıldınız, yoksa konu mu kayıyor?

Belki de “anlamıyorum” derken zam meselesini o kadar da ciddiye almadığını itiraf edemiyor. Yani konuya dair sorumluluk almak yerine seni oyalarak unutturmayı mı deniyor? Çünkü zam oranı bu kadar gündem olmuşken gerçekten anlamıyor olması biraz tuhaf.

Belki de “anlamıyorum” diyerek seni test ediyor. Yani zam konusunu ileri taşıyacak mısın, baskı yapacak mısın, yoksa pes mi edeceksin? İnsan bazen bilerek topa girmiyor, karşı tarafın hamlesine göre şekil almayı bekliyor. Bu yüzden net bir tepki vermeden daha fazla geçerse iş iyice sallanır.