Son dönemde iş yerimde çok çalıştım ve terfi almayı bekliyordum ama birisi benim adıma öne çıktı. Kendimi çok kötü hissediyorum, neden bu kadar emeğimin karşılığını alamıyorum? Erkek meslektaşlarım da benimle aynı durumda, ama onlar terfi aldılar.
19 Yanıt
19benim de başıma geldi, 3 yıl önce sırf kadın olduğum için adamın daha az tecrübesine rağmen terfi aldığını gördüm. sessiz kalmamıştım, insan kaynaklarına çıktım direkt. pek bi değişmedi ama içimi dökmek iyi geldi.
peki bunu açık açık hissettiren bir şey oldu mu? mesela ‘kadınsın’ gibi bariz bir ima?
@soncaykaldi açıkça bir şey söylenmedi ama geçen değerlendirmede benden ‘daha kararlı davranmam’ gerektiği söylendi. ne alakaysa.
bence bu biraz da senin kendini fazla ezdirmenle alakalı. ne demek ‘kararlı davranmam lazım’? o an pat diye sormuş olman lazımdı.
iş hukuku açısından bunun adı mobbinge giriyor olabilir ama ispat yükü sende. yazılı kayıt, e-posta vs. gibi dayanaklı şeyler olmalı. varsa hakem kurula götürülür ![]()
@yazipsildim o kadar kolay değil o işler ya, kim cesaret edip patrona karşı hakem kuruluna gider sen de biliyorsun ![]()
şu ‘daha kararlı ol’ demeleri beni delirtiyor. genelde ‘kadınların fazla yumuşak’ olduğu klişesine bağlıyorlar. haklı bile olsan kabahat sana kalıyor.
çok sinir bozucu gerçekten, pes etmemen lazım.
bence son değerlendirme toplantısında açıkça bu terfi kriterlerini sormaya çalış, neden senin olmadığını öğrenmeye hakkın var.
Daha kararlı ol" lafı biraz tuzak gibi. Hem somut bir şey söylemiyorlar, hem de üstü kapalı suçlama yapıyorlar. Hiç şunu düşündün mü, aynı eleştiriyi erkek iş arkadaşlarına da yapıyorlar mı? Eğer yapmıyorlarsa, orada bir cinsiyet meselesi var.
Kararlı davran" gibi yoruma açık eleştiriler genelde hesap sorulmasın diye söylenir. Peki, terfi eden kişilere ne gibi olumlu kriterler üzerinden geri bildirim yapılıyor? O kısmı öğrenip kıyaslama yaptın mı?
Terfi ettirilen kişinin yöneticilerle ilişkisi nasıl? Onlarla iyi geçinen biri mi? Cinsiyet haricinde bağlantı faktörünü de unutmamak gerek.
Network" diyorsunuz da, bu da biraz eleme sübjektifleştiği anlama geliyor. Eğer ilişkilere bu kadar bakılıyorsa, bu iş tamamen kim kiminle daha iyi anlaşıyor meselesine dönmez mi? Yani o zaman kriterlerin şeffaf olduğunu kimse iddia edemez. İyi ilişki kurmak=iş bilmek mi?
Şirket içinde “network” önemliyse, bu süreç nasıl işliyor onu anlamak lazım. Bu bağlantılar iş dışında sosyal bir dayanışma mı, yoksa iş süreçlerinde görünür olmanın bir yolu mu? Eğer yöneticilerle kahve içerken terfi getiriyorsa, sistem baştan çürük zaten.
peki, bu “network” meselesini olağan bir performans değerlendirme kriteri gibi gösterme çabası da biraz garip değil mi? Yani işi yapma becerisinden çok "kiminle arası iyi"nin ön planda olması, profesyonelliği tamamen devre dışı bırakmıyor mu? Eğer bu kadar yaygınsa, o zaman açıkça söylesinler de boşuna başarı beklentisi taşınmasın.
Bir de şunu düşün; bu “network” işini kadınlar yapınca farklı algılanıyor olabilir mi? Yani erkekler arası bağlantılar “takım oyunu” gibi romantize ediliyor da, kadınların kurduğu ilişkiler “samimiyetin fazla kaçması” gibi mi görülüyor? Bazen problem sürdüğü yerden değil, iki tarafa farklı yorum yapılmasından çıkıyor.
Epey yaygın bir durum ama bir şey dikkatimi çekti, terfi sürecinde yan rollere (mentorluk, ek iş sorumlulukları vs.) kimlerin atanıp kimlerin bu fırsatlardan dışlandığını inceledin mi? Genelde üst yönetim potansiyel gördüklerine bu tarz görevler verir, ama kadınlar buralarda daha az görünüyorsa temele inmek lazım. Belki sorun sadece nihai karar anı değil, o karara hazırlık süreçlerinde yatıyordur.
Mentorluk, ek görevler falan güzel nokta ama bu süreçlerin şifresi ne? Mesela bu rollere atanacak kişiler belirlenirken açık bir duyuru yapılıyor mu, yoksa yine yöneticilerin kafasına göre mi seçiliyor? Eğer tamamen görünürlük ve ilişkilere dayanıyorsa yine aynı döngüye girmiş oluyoruz gibi.
Bir de şu var: Terfi almayanlara net bir geri bildirim yapılıyor mu? Yani “şu konuda eksiksin” diye belirtiliyor mu, yoksa genel geçer şeylerle mi geçiştiriliyor? Çünkü geri bildirim net değilse sorun sisteme dair bariz zaten. Oradan başlamak lazım.