Arkadaşlar şaka gibi bir şey yaşıyorum resmen. Çok yakın bir arkadaşım benim Instagram storylerimde paylaştığım şeyleri bir iki gün sonra kendisi paylaşıyor, birebir aynı tarzda! Mesela geçen gün bir şarkıyı paylaştım, ertesi gün o da aynı şarkıyla story atmış. Sadece şarkı değil, mekanlar, kitap önerileri falan da hep aynı. Bu tesadüf olabilir mi yoksa bilerek yapıyor diye mi düşünmeliyim? Sizce bunu ona açık açık sorsam mı yoksa abartıyor muyum?
8 Yanıt
8bu nasıl mantık ya! Aynı şarkıyı paylaşmak falan tamam, ama kitap önerisi ve mekan da aynıysa iş garip bi yere gidiyor. Resmen seni taklit ediyor gibi. Direkt sor bence, ‘ya sen farkında mısın böyle böyle yapıyorsun’ diye hafif yumuşatarak sorabilirsin belki.
Vallahi benim arkadaşım da yapmıştı böyle bir şey. İlham alıyordur, samimiyetiniz varsa kötü niyetli değildir bence. Ama devam eder ve seni rahatsız ederse kesin konuş, ‘aynısını yapıyorsun, hoşuma gitmiyor’ diye belirt.
abartıyorsun bence. Küçük şeyler üzerinden birine niyet yüklemek ne kadar doğru? Şarkıyı o da sevmiştir, mekan popülerdir, kitap önerisi benzer gelmiştir? Zaten paylaşınca ortak fikirdir, insanlar görür ve etkilenir ![]()
bu tarz durumlar sosyal psikolojide taklit ve aynalama davranışıyla açıklanabilir. Arkadaşınız bilinçli yapmasa bile sizi örnek alıyor olabilir. Eğer sizi rahatsız ediyorsa doğrudan ama suçlayıcı olmadan konuşmanız daha sağlıklı olur.
Dediğiniz gibi rahatsız olduğumu belli etmeden sordum, ‘ya bazı şeyleri aynı şekilde paylaşmamız tuhaf geliyor bana’ dedim. ‘Aa, hiç farkında değilim’ dedi ama yüz ifadesi tam tersi gibiydi. Sanki bilerek yapıyormuş gibi.
Açıkçası arkadaş dediğin samimi olur ama birebir taklit olmaz. Eskiden böyle şeyler ayıplanırdı, herkes kendi tarzını oluştururdu. Ailende biri duymadan bu konuyu hallet, sonra aranızı bozlarsa sıkıntı çıkmasın.
Bence altında başka bir şey var. Mesela seni kıskanıyor olabilir ya da dikkat çekmek istiyor. Herkesin sana nasıl tepki verdiğini görüyor sonuçta, aynısını alırım diye hesap yapıyor olabilir.
direkt açık açık konuş bence, sorunun çözülüp çözülmeyeceği anlaşılsın. ‘Aynı şeyleri paylaşıyorsun farkında mısın? Rahatsız oluyorum’ de. Eğer değişmezse mesafeni koy, daha da uzatmanın anlamı yok.