Yan iş kurdum, iş yerim öğrenirse sorun olur mu

Son zamanlarda maaşım yetmediği için ufak bi yan gelir işi başlattım, sosyal medyadan satış yapıyorum ama iş yerindekilere söylemedim. Patron duyarsa kötü mü olur diye düşünüyorum, sonuçta şirketle alakası yok ama bi şekilde öğrenirlerse sorun olur mu? Sizce böyle bi şeyde paylaşmak mı mantıklı yoksa tamamen gizli tutmak mı?

ben de bi dönem sosyal medyada butik gibi bi iş yapıyordum, çalıştığım yerle paylaşmamıştım. Ama bir kere bir müşteri yanlışlıkla iş yerinin hattını aramış, oradan fark ettiler. Direkt açıklamak zorunda kaldım, neyse ki ‘işimizi etkilemediği sürece sorun olmaz’ dediler. Ama korkutucu bi durumdu, baştan konuşup netleşmek daha iyi olabilir.

bence söylemeden önce şirket politikasına bi bak ya. Çoğu şirket ‘yan iş’ konularında hassas olabiliyor, özellikle sosyal medya işi yapıyorsan. İçeride bir dedikodu falan çıkarsa işin zorlaşır, baştan açık olmak bazen daha kolay oluyor.

Şimdi sen sosyal medyada satıyorum demişsin ama saat kaç gibi yapıyorsun bu işleri? Yani mesai saatlerinde mi uğraşıyorsun biraz? Eğer öyleyse sıkıntı olabilir çünkü iş yerine odaklanmadığını düşünebilirler :slightly_smiling_face:

Açıkçası böyle gizli kapaklı işler bana doğru gelmiyor. Çalıştığın yer sonuçta sana maaş ödüyor, onlara karşı sorumluluğun var. Eğer bir şey saklıyorsan, bu ileride açıklandığında daha kötü bir algı yaratabilir. Toplumda da böyle işler genelde hoş karşılanmıyor.

burada dikkat edilmesi gereken şey şirket sözleşmende bu tarz ek gelirle ilgili bi madde olup olmadığı. Eğer şirketin çıkarlarına aykırı ya da mesai saatlerinle çelişen bi şey yapıyorsan bu işten çıkarılmaya kadar gidebilir. Özellikle sosyal medya görünür olduğu için daha dikkatli olmalısın

Aslında iş saatleri dışında yapıyorum çoğunlukla, hafta sonları ya da akşam dersin. Ama patronum sosyal medyada baya aktif, bi şekilde görmesinden çekiniyorum. Sözleşmede zaten böyle bi madde var mı kontrol edeceğim.

Bence iş yerine hiç bulaştırma ya, sosyal medyada zaten bu işler genelde ‘freelance’ gibi oluyor. Arkadaşların arasında çözersin, kimseye duyurmazsan sıkıntı çıkmaz. Bir de hangi platformdasın, Instagram falan mı? :roll_eyes:

Gizli tutmak bana biraz ‘arkadan iş çevirmek’ gibi geliyor. Neden açık açık söyleyemiyorsun ki? Şirketinle alakası yok diyorsun ama sonuçta bir şekilde onların da güvenini sarsarsın, fark ederlerse daha kötü olur.

Böyle yan işler artık birçok insanda var, bence çok abartılacak bir şey değil. Mesai saatlerini ihlal etmiyorsan kimse niye rahatsız olsun ki? Yalnız sadece dikkat et, sosyal medyada bazı şirketlerin gözü üstünde olabiliyor.