İş yerinde bir yöneticim sürekli laf arasında küçümseyen imalar yapıyor. Geçen bir sunumdan sonra ‘Bu kadar, hepsi bu mu?’ dedi, herkesin içinde. Özellikle bana karşı böyle olduğunu düşünüyorum. İK’ya gitmek mantıklı mı? Yoksa pireyi deve mi yapıyorum? Siz böyle bir durumda ne yapardınız?
Aynısını yaşamış biri olarak söyleyeyim, kesinlikle İK’ya gitmen lazım. Benim eski müdürüm de herkese karşı tatlı, bana karşı hep ima yapardı. Bir keresinde ‘Sen bu işi tam öğrenmeden emekli olur bu şirket’ dedi. İK’ya gidince düzelmedi ama en azından üst yönetim haberdar oldu.
Belki şu an popüler görüşe uymayacak ama bana kalırsa o laf seni o kadar rahatsız etmemeli. Yani ‘Bu kadar, hepsi bu mu?’ lafı gerçekten küçümseme de olabilir, basit bir beğenmeme de. Belki sen de sunumda eksiklik bırakmışsındır, biraz kendini değerlendir.
Eğer seni hedef aldığını düşünüyorsan önce iyi bir hazırlık yapman lazım. Direkt İK’ya gitmek yerine o imaları tarih ve olaylarla listele, kanıt varsa (e-posta, toplantı kayıtları vs.) onları da belli et. Böyle bir durumda İK ilk olarak kanıt görmek isteyecek.
Bi güncelleme yapayım: Çok bariz bir şekilde sadece bana yapıyor bu şeyleri. Mesela diğer bir arkadaş sunum yaptı, aynı düzeydeydi ama ona ‘Eline sağlık, güzel iş’ dedi. Benimkinde ‘Bu kadar mı’ diyip başka konulara geçti.
Bu tarz şeyler bende çok stres yapmıştı zamanında. Ben bir kere İK’ya gitmeden önce açık açık adamla yüzleştim. Dedim ki ‘Siz benden memnun değil misiniz? Daha iyi anlatmam için ne yapmam lazım?’ Adam afalladı, sonra yumuşak davranmaya başladı.
bana burada başka bir şey var ama direkt anlaşılamıyor gibi. Adam belki seni seviyor ama profesyonellik sınırlarını aşamıyor, ondan garip davranışlarla belli ediyor. Ya da ciddi bir kişisel düşüncesi var, konuşmaları duymadan kesin hüküm vermek zor.
çalışma psikolojisinde bu tür üstü kapalı eleştirilere ‘mikro saldırı’ deniyor. Sürekli maruz kalmak gerçekten özgüveni düşürebilir. Hukuksal boyut içinse mobbing kriterine girip girmediğine iş yeri avukatıyla ya da İK uzmanıyla baktırmak önemli.
Şu anda net bir kanıtın yok gibi geldi. Herkese yönelik davranışlarını daha net gözlemlemeden ‘Bana özel yapıyor’ demek biraz acele karar olmaz mı? Sonuçta ‘Bu kadar mı?’ demek doğrudan küçümseme de değil, belki daha fazlasını bekledi ![]()