Zam isteyeceğim dedim, sevgilim güldü

Yeni bir iş teklifi aldım, şimdikinden %40 daha fazla maaş veriyor ama taşınmam gerekecek. Pazarlık yaparken kendime daha yüksek bir rakam belirledim ama sevgilim ‘O kadar maaşı sana vermezler, boşuna kasıyorsun’ dedi. Resmen moralim bozuldu. Sizce fazla mı hayal kuruyorum yoksa destek olmaması garip mi?

Bana çok tanıdık geldi bu durum ya. Bi kere eski sevgilim de aynı şeyi yapmıştı, yeni bi iş görüşmesi sonrası ‘sana o maaşı vermezler’ dedi diye baya soğumuştum. Belki farkında olmadan destek vermeyi bilmiyordur ama yine de garip tabii.

Bence bu sevgililikte baya belirleyici bi olay. Resmen taşınacaksın, yeni sayfa açıyorsun, yanında olması lazım. Yani negatif düşünüyorsa bile destek veresini hissettirir insan. Direkt moral bozması garip :grimacing:

ama şöyle de olabilir, yani o direkt hayal kırıklığına uğramanı istemediği için böyle konuşmuş olabilir mi? Belki de seni fazla motive edip, sonra bir şey olmazsa üzülmeni istemedi. Ama bunu tabii dile getirme şekli kötüymüş.

İlişkilerde bazen insanlar kendi güvence algılarına göre konuşuyor. Burada sevgilinizin hayal gücünün ya da risk toleransının sizden farklı olabileceğini düşünebilirsiniz. Ancak bu, moral kırmak yerine daha yapıcı bir dille ifade edilebilirdi. Belki özgüveninize dair ondan beklentilerinizi konuşabilirsiniz.

aslında ben her zaman onun mantıklı olma tarafını sevmişimdir ama böyle düşünürken bile destek verip moral de verebilir diye düşünüyorum. Ayrıca maaşı o kadar hayalî bir şey değil, firma o skalada çalışan arıyor zaten :roll_eyes:

Burada asıl mesele senin maaşı talep etmeyin değil, bu maaşı kazanabileceğin becerilere güvenmen. Sevgilini bir kenara bırak, firmaya ‘bu rakam benim için kabul edilebilir seviyede’ diyerek kararlı bir şekilde pazarlık yap. Kendine güven tamam mı.

‘O kadar maaşı sana vermezler, boşuna kasıyorsun’ dediğin an ben olsam ‘nedenini açıklar mısın?’ derdim. Yani biraz açıklatsaydın belki beyninde bir mantık yürütüyordur?

ama maaşlar şirket bütçesine göre değişmiyor mu? Yani belki gerçekten o seviyede çok az kişi çalışıyorsa sana vermezler değildir, bilmiyorum. Bildiğim yanlış olabilir tabii ama hep böyle okumuştum.

Bence herkes sevgilini fazla yargılıyor, ama sen de hep doğru hissettiğini varsayarak yanlış yapabilirsin. Belki gerçekten o maaş çok yüksektir ve boşuna taşınma kararı alıyor olabilirsin. Yani mesela lanse edilen rakamla konuşulan aynı mı, bunları net kontrol ettin mi?