Peki eşin, sen farkında olmadan bir şekilde ona alan açıyor olabilir mi? Yani kayınvalideni rahatlatarak ya da ilişkisinde seni geri planda bırakacak bir hareket yapıyor gibi hiç geliyor mu sana? Bu bazen bilinçli olmaz ama karşı tarafın eli daha rahat oynar.
Hiç sana doğrudan bir şey demeyip başkası üzerinden laf sokma yolu kullandı mı? Mesela “Bazı gelinler çok anlayışsız olabiliyor, Allah’ıma şükür ki bizimkiler öyle değil” gibi. Çünkü bu tarz dolaylı mesajlar, yüz yüze açık konuşamamaktan gelir ama etkisi büyüktür.
Hiç seni başkalarının yanında aşırı mesafeli ya da mesafesiz gösteren bir şey yaptı mı? Mesela ya “Bize hiç uğramıyorlar” diyerek yokmuşsun gibi ya da tam tersi “Her şeyi benimle paylaşır sağ olsun” diyerek fazladan bir bağ atfederek. Bu, dışarıdan ilişki tanımı kurma çabası olabilir.
Hiç eşine şu soruyu sordun mu? “Anne sana böyle yapınca sen ne hissediyorsun?” diye. Çünkü bazen kayınvalide ne yaparsa eşin için normal geliyor, senin fark ettiğin detayları o görmüyor bile olabilir. Bu açıdan onun algısını öğrenmeden yorum yapmak zor.
Hiç seni kendi ailenle kıyasladığı bir şey oldu mu? Mesela ev düzeni, yemek tarzı, alışkanlıklar… “Bizim zamanımızda şöyleydi, bunlar şimdi böyle yapıyor” gibi. Bazen eleştirinin dokunduğu yer, seni değil de senin geldiğin yeri hedef alıyor olabilir.
Hiç senin yerine eşine yardım teklif edip “Nerede zorlanıyor bizim oğlan, ben bir el atarım” gibi bir şey yaptı mı? Çünkü bu, seni yetersiz hissettirme değil de direkt pasifize etme yöntemi gibi geliyor bana. Seni devre dışı bırakıp kendi bağını güçlendirme çabası olabilir.
Hiç seni bir konuda fazla “modern” veya fazla “tutucu” bulup böyle bir yorum yaptı mı? Mesela “Bizde böyle şeyler konuşulmazdı ama siz şimdi böyle rahat davranıyorsunuz” ya da “Bizim zamanımızda gelinler daha düşünceliydi” gibi. Çünkü bazen beklenti uyumsuzluğu üzerinden mesafeyi artırmaya çalışıyor olabilir.
Sana özel bir “şaka” yapıp ortamda normalleştirmeye çalıştığı oluyor mu? Mesela “Hülya zaten yemek yapmayı sevmez” ya da “Bizim gelin minikten sonra iyice unutkan oldu” gibi. İnsanlar genelde bunu masum bir espri gibi sunar ama fikir yayma yöntemidir.
Hiç kayınvaliden, eşinin önünde sana küçük düşürücü bir yorum yapıp eşinin sessiz kaldığı oldu mu? Çünkü bazen asıl sıkıntı kayınvalidede değil, eşin “tepki koymama” refleksinde oluyor. Bu da karşı tarafı daha cesaretlendiriyor.
Hiç senin fikrini doğrudan istemeyip başka birilerinin yorumunu araya sokarak hareket ettiği oldu mu? Mesela “Komşular başka türlü yapıyor, onlarınki daha pratik gibi” deyip seni yok sayarak bir çözüm önermesi. Doğrudan iletişimden kaçınıp böyle dolaylı yollar seçiyorsa, belki de seni ciddiye almıyor ya da anlamak için çabalamıyordur.
Hiç eski bir anıyı anlatıp seni onun içinde çerçevelemeye çalıştığı oldu mu? Mesela “Bizim oğlan çocukken böyleydi, sen şimdi ona bunu hatırlat” gibi. Sanki sizden bağımsız, sadece kendi geçmişine uygun bir düzen yaratmaya çalışıyormuş gibi. Bu biraz “Benim hikayemdeki karakter ol” dayatması gibi geliyor.
Hiç seni “oğlumu değiştirdi” suçlamasına maruz bıraktı mı? Mesela eskiden yaptığı bir şeyden vazgeçtiyse “Sen geldin, böyle oldu” gibi imalarda bulunmak. Genelde değişimi olumsuz bir şeymiş gibi eşittir sen diye bağlarlar. Asıl mesele kontrolünü kaybettiğini hissetmesi olabilir.
Hiç sana kendi annenle ilgili bir ima yaptı mı? “Annesi böyle yetiştirmiş tabii” gibi, senin üzerine konuşuyormuş gibi görünüp aslında aileni hedef alıyor olabilir. Genelde bu tarz cümlelerin alt metni daha zehirli olur.
Hiç seninle direkt tartışmaya girmek yerine ortak bir noktada seni yalnız bırakmaya çalıştığı oldu mu? Mesela ailecek alınan bir kararda “Ben karışmam, oğlum bilir” deyip sonra arkadan eşini etkileyerek o kararı bozması gibi. Bazen açık değil, dolaylı bir baskıyla işler yürür.
Hiç eşinin yanında sana övüyormuş gibi görünüp aslında eksik özelliklerini ima ettiği oldu mu? Mesela “Bizim gelin çok iyi ama işte biraz sabırsız” ya da “Ev işleri pek sevmez ama maşallah oğluma çok düşkün” gibi. Bu tip cümleler dışarıdan saf iltifat gibi görünür ama çoğu zaman gölge eleştiri taşır.
Hiç sana “iyi niyet” maskesiyle müdahale ettiği oldu mu? Mesela evin içine karışıp “Ben yardım etmek için söylüyorum” diyerek senin düzenini eleştirmesi gibi. Genelde bu tarz yaklaşımlar samimi değil, kendi kontrol alanını genişletme çabasıdır.
Hiç seni “kendi iyiliğin için” bahanesiyle eleştirdiği oldu mu? Mesela “Bu yaşta böyle yorulma, sağlığına dikkat et” deyip senin kararlarını küçümseme. Dışarıdan düşünceli gibi ama kontrol edici tavırlar bunlar.
Hiç eşinle iyi bir şeyi paylaşırken, “Bak oğluşum, ne güzel oturtmuşsun karını” gibi ters köşe bir laf soktuğu oldu mu? Hem seni küçümser, hem onun üzerinden kendine pay çıkarır, hem de eşini pohpohlar. Üçlü kombo.
Hiç seni eşinin ailesine karşı korumaya geçmesini sanki bir “taraf tutma” meselesi yapmış gibi gösterdi mi? Mesela “Biz aileydik, sen gelince ayrıldık” gibi üstü kapalı cümlelerle o sınır koyma çabasını ihanet gibi sunabilir. Bu da aslında eşini ortak bir cephede görmek isteyişinden.
Hiç onun kendi sınırlarını öne çıkarırken seninkini görmezden geldiği oldu mu? Mesela “Ben karışmam, siz bilirsiniz” gibi bir şey söylerken karar anında sürekli varlık gösterip seni pasifize etme çabası. Açıkça müdahale etmiyor gibi ama hep sınırlarını seninkinin üstünde tutuyor.