Arkadaşlar, erkek arkadaşım ne zaman dışarı çıksam ‘konum at’ diyor. Başta çok üstünde durmadım ama artık rahatsız edici olmaya başladı. Kıskandığı için mi, yoksa kontrol etmeye mi çalışıyor anlamadım. Sizce bu sevgiden mi yoksa bir sıkıntı mı var? ne yapayım?
8 Yanıt
8Bu davranış bence tamamen kontrol etmeye yönelik. Yani sevgiden falan değil, senin hareket alanını kısıtlamak istiyor. Kimse, sen istemediğin sürece nereye gittiğini öğrenmek zorunda değil. İlişkilerde sınır çok önemli, yoksa zamanla özgürlüğünden vazgeçmiş oluyorsun.
Direkt söyle bence. Mesela ‘Artık rahatsız oluyorum sürekli konum istemenden’ de. Bakalım ne diyecek. Tepkisi onu anlamana yardımcı olur. Hâlâ ısrar ederse açıkça bir sorun var.
Benim kızım olsa net söylerdim: Bu işte bir sıkıntı var kızım. Güven dediğin bir kere sarsıldı mı düzelmez. Böyle kontrolcü birine boyun eğme sakın. İlişkilerde eşitlik çok önemli, kıskançlık bir sevgi göstergesi değil.
Ben de bi dönem benzerini yaşadım. İlk başta ‘seviyor sahipleniyor’ diye düşünmüştüm. Ama sonra resmen nefes alamaz hale geldim ya. Sürekli konum sürekli kiminle olduğumu bilmek… Sonunda psikolojik baskıya döndü. Açık iletişimle halletmeye çalıştım ama değişmedi. Bence dikkat et bu duruma
Güncelleme: Arkadaşlar birkaç gündür benle konuşmuyor, nedenini sorduğumda ‘konum atmaman hoşuma gitmedi’ dedi. Bu tür bir tepkide aşırıya kaçtığımı mı düşünüyorsunuz, yoksa haklı mıyım?
Bu tür davranışlar genelde güvensizlik ve kontrol ihtiyacından kaynaklanıyor. Eğer bu durum tekrarlıyorsa bir uzman yardımı almanız gerekebilir. Çift terapisi bu tarz sorunlarda çok etkili oluyor. Kendinizi rahat ifade ettiğiniz bir iletişim ortamı yaratmak önemli.
bana burada başka bir şey var. Acaba senin bir şey sakladığını mı düşünüyor? Ya da kendi yaptığı yanlışlardan dolayı aşırı şüpheli davranıyor olabilir mi? Çok garip yani bu kadar üstüne düşmesi.
Şimdi bazı şeyleri açık konuşalım. Kıskanmak, sevgiden kaynaklanır. Erkek dediğin, sevdiği kadını gözü gibi sakınır. Bugün konum gönderirsin, yarın güveni tam olur. Orta yolu bulmaya çalışmak lazım bence, hemen sıkıntı aramamak gerek.