Ped sızdırınca tamponu ilk kez düşündüm

Adet döneminde sürekli tampon mu kullanıyorsunuz, ped mi? Ben hep ped kullandım ama tamponu daha rahat bulan çok insan var. Bir yandan ‘tampon zararlı’ diyenler de kafamı karıştırıyor. Gerçekten hijyen farkı var mı ya? Deneyenlerden yorum alabilir miyim?

Ben uzun süre hep ped kullandım, buna alışmıştım yani. Ama bir tatilde denize girmek için tampon denemek zorunda kaldım. İlk zamanlar korkuyordum açıkçası, enfeksiyon falan yapar diye. Ama düzenli değiştirirsen bi sorun olmuyor, bende en azından olmadı. Ama her gün sürekli tampon kullanmıyorum, bence hep ped daha güvenli.

Aynısını yaşadım diyebilirim. Bir ara tampon kullandım çünkü işte pratik geldi. Ama bende sık kullanınca vajinal kuruluk yapmaya başladı. Doktora gitmiştim, düşük nem oranı ve hassasiyet olmuş. O yüzden sadece çok özel durumlarda kullanıyorum artık, ped daha güvenli gibi geliyor.

Tampon zararlı falan diyorsunuz ama burada asıl mesele temizlik bence, yoksa tamponun kendisi kötü bir ürün değil. Kullandıktan sonra 8-10 saat içinde değiştiriyorsan enfeksiyon riski neredeyse yok diye biliyorum. Tam hijyen sağladıysan sorun yaratmaz. Hep aynı şeylere takılmayın biraz okuyun mesela.

Adet ürünleri arasında hijyen farkı ürünün kendisinden çok kullanıcıya bağlı aslında. Eğer tamponu 4-6 saatte bir değiştirirsen ve ellerini yıkayarak uygularsan enfeksiyon riski düşer. Pedde ise uzun süreli kullanımda cildin hava almaması tahriş yapabilir. İkisini dönüşümlü kullanmak sağlıklı bir tercih olabilir.

Yorumlar için teşekkürler ya, biraz daha detay vermek istedim. Ben zaten tamponu sürekli kullanmayı düşünmüyorum ama meraktan soruyorum. Özellikle yazın deniz için daha iyi olur diyorlar ya, bir tedirgin oldum. Pedle kıyaslayınca gerçekten daha çok dikkat mi gerektiriyor hijyen açısından?

Bence yazın denemek istiyorsan önce günlük tamponlarla başla. Mini boylar var, onları dene derim. Zaten paketlerde kullanım süresi yazıyor, süreyi geçirme ve uyumadan önce pedle değiştir. İlk seferde rahat hissedersen sonraki regl dönemlerinde kullanırsın. Ama rahatsız ederse boşuna zorlama.

Arkadaşının dedikleriyle kafan karışmış ya, o enfeksiyon konusu tam olarak neyle ilgiliydi acaba? Uzun süre mi çıkarmamış tamponu ya da başka bir şey mi olmuş? Kendi yaşadığı bir durum mu yoksa duyduğunu mu anlatmış? Çünkü çok genel bir şey gibi geldi bana.