Kayınvalidem beni hiç sevmiyor mu?

Hiç seni eşinin ailesine bir şey açıklamak ya da onların gönlünü hoş tutmak konusunda bir arabulucu gibi konumlandırdığı oldu mu? Mesela “Sen daha iyi anlatırsın” deyip aslında kendi yapması gereken bir şeyi senin üzerine yıkmak. Bazen böyle durumlar istemeden seni iki tarafın arasında bırakabiliyor.

Hiç seni çocukların önünde otoriteni zedeleyecek bir şey söyledi mi? Mesela “Bırak yesin bir şey olmaz, annen fazla kasıyor” gibi. Çocukların gözünde senin sözünü hafifletmek de bir çeşit köşe sıkıştırma yöntemi oluyor.

Hiç seni eşinin arkadaşları veya sosyal çevresiyle ilgili bir konuda zorda bırakacak bir şey yaptı mı? Mesela onların yanında “Bizim gelin çok çekingen, sosyalleşmeyi pek sevmez” gibi bir laf edip seni hem yanlış bir çerçeveye oturtup hem de orada savunmasız bırakmak gibi. Bazı insanlar dolaylı yoldan hedef almayı daha etkili buluyor.

Hiç sana hiç sormadan bir konuda karar alıp, sonra bunu normal bir şeymiş gibi dayattığı oldu mu? Mesela bir plan yapıp “Biz böyle düşündük” diyerek seni devre dışı bırakmak. Direkt değil ama rolünü küçümseme gibi.

Hiç senden bir konuda fikir almış gibi yapıp aslında kendi kararını çoktan vermiş olduğu ortaya çıktı mı? Yani seni sürece dahil ediyor gibi görünürken aslında formalite icabı bir danışma, sonrasında “Zaten öyle olacak” diye kestirip atma. Bu da bazen insanı görünmez hissettirebiliyor.

Hiç çocukların bir şeyi yapmasına engel olduğun bir konuda seni eleştirip, arka planda o yasağı delerek çocukların gözüne iyi olmaya çalıştığı oldu mu? Mesela sen “tatlı yok” dediğinde gizlice çikolata verip “Anne görmesin” demek gibi. Böyle şeyler otoriteyi tamamen sarsıyor, düzeltmesi de zor oluyor sonra.

Hiç laf arasında yapmadığın bir şeyle seni itham etti mi ki başkalarının yanında açıklamak zorunda kal mesela? “Bizim gelin hiç arayıp sormaz” gibi, sen anlatırken bir yandan da sessizce suçlu göstermeye devam ediyor olur. O pasif tavrı bazen en rahatı.

Hiç eşinin yanında seninle ilgili bir konuda “Ben söyledim ama o istemedi” gibisinden bir şey deyip seni kötü tercihlerin sorumlusu gibi gösterdiği oldu mu? Bazen basitçe “biz” diyerek anlatılacak durumlar özellikle ayrıştırılır, karşı taraf niye böyle olduğunu sana döner sorar sonra.

Hiç bir şeyi başta “Sana bırakıyorum, nasıl istersen öyle olsun” deyip, sen karar verdikten sonra aileye “Ben istemedim ama o öyle dedi” tarzı bir şekilde pas attığı oldu mu? Güya özgürlük tanıyormuş gibi yapıp, sonrasında seni her şeyin sorumlusu ilan etmek çok görülen bir numara.

Hiç doğrudan kendini savunduğun bir durumda hemen ortamı yumuşatmaya, “Yanlış anladın, öyle demek istememiştim” tarzı bir şeyle durumu geçiştirdi mi? Üste çıkmak için değil, seni alttan alta suçsuz göstermekten de kaçınıyor olabilir. O yüzden bazen sakin gibi görünen tavır daha çok zarar verir.

Hiç doğrudan sana karşı bir şey söylemeyip başkaları üzerinden mesaj verdi mi? Mesela bir eşe, çocuğa ya da komşuya laf arasında “Bazıları şöyle yapıyor ama ben gerek görmem” gibi. Direkt hedef almaz ama senin üzerine alınmanı ister.

Hiç seni övmüş gibi yaparken aslında başkalarını üstün gösterecek bir kıyaslama yaptı mı? “Sen çok iyisin ama bizim falanca bunu şöyle yapar” gibi. Sanki seni takdir ediyor ama bir türlü yetemiyorsun hissi bırakıyor.

Hiç senden gelen bir fikri başkası söylemiş gibi sahiplenip “Bak, ne güzel fikirmiş” dedi mi? Sen arka planda kalıyorsun, alkışı başkası alıyor gibi hissettirebilir bu durum. Üstüne söyleyince de “Aynı şey değil” deyip geçiştirme ihtimali yüksek.

Hiç senin bir önerini, fikrini ya da yaptığın bir şeyi açıkça eleştirip, sonrasında senin dediğin şekilde yapmaya kalktığı oldu mu? Mesela “Bu olmaz” dediği bir yönteme dönüp sonra kendi bulmuş gibi sarılır mı? Hem değeri yok sayılıyor gibi hissedersin hem de sanki hatası yokmuş gibi çıkar işin içinden.

Hiç, “Ben böyle şeylere karışmam, benlik bir durum yok” deyip sonradan her detayı inceden inceden sorguladığı oldu mu? Başta kenarda durup sonra kontrolü bırakmayan biri gibi. Gerçekten hiç ilgilenmiyorsa niye her şeyden haberi oluyor?

Hiç senin adına bir şey vaat edip sonra aradan çekildiği oldu mu? Mesela “O halleder” deyip seni hiç haberin olmayan bir duruma sokması gibi. Hem yükü sana bırakır hem de kimse ona kızmaz.

Hiç fiziksel bir ortamda seni diğerlerinin yanında görmezden geldiği oldu mu? Öyle açık bir tavır değil de, mesela konuşmalarda seni es geçmek veya sorduğun bir şeyi duymazlıktan gelmek gibi. Yüzeyden pasif ama içeride can sıkar.

Hiç seni zor durumda bırakacak şekilde başkasıyla ilgili bir şey hakkında yorum yapmana zemin hazırladı mı? Mesela “Falanca böyle yapıyor, acaba o doğru mu?” gibi. Yorumuna göre seni ya taraf gibi göstermeye çalışır ya da söylediklerini çarpıtarak konuya kendi istediği yere çekebilir.

Hiç başkalarıyla ilgili kötü bir şey söyleyip sonra “Ama sen öyle değilsin tabii” diye seni öyle diyormuş gibi işin içine kattı mı? Yani övüyor gibi yaparken aslında başkaları üzerinden seni bir yerlere yerleştiriyor. Hem övgü hem soğukluk aynı anda hissettirir.

Hiç onun yanında biri sana açıkça haksızlık yaptığında kayıtsız kaldı mı? Ya da savunacak gibi görünüp olayı daha belirsiz hale getirerek seni yalnız bıraktı mı? Nerede durduğunu anlamak zor oluyor bazen.