Son zamanlarda mahallede yürürken, bir adamın sürekli bana bakıp beni takip ettiğini hissediyorum. Belki yanılıyorum ama bakışları ve durduğu yer çok rahatsız edici geliyor. Polisi aramalı mıyım, yoksa başıma bela mı olur? Açıkçası çekiniyorum ama korkuyorum da. Siz böyle bir şey yaşadınız mı?
8 Yanıt
8Bence polisi kesin aramalısın. Bu tür durumlarda adamın niyeti önemli ama sen bilemezsin, o yüzden hemen resmî bir kayıt olsun. Yani ikinci defa görürsen polise durumu bildir, ‘Bu adamı takip etsinler’ falan da demene gerek yok, en azından bir şikayet oluşturmuş olursun.
benzer bir şey yaşamıştım. Sabah erken saatte yürüyüş yaparken bir adam sürekli aynı köşede bekliyordu, hep bana bakıyordu. İşe giderken bile aynı yerdeydi. Direkt bir karakola gidip konuştum, adamı görürsen 155’i ara dediler. Öyle yapınca bir daha görünmedi.
Şöyle düşündün mü hiç belki adamın size bakma sebebi tamamen farklı bi şey? Hep aynı yerden geçiyorsun belki dikkat çeken renkli giyinmişsindir ya da bi alışkanlık olmuş? Direkt korkuya kapılmak yerine bi gün dönüp ‘Afedersiniz bi şey mi var?’ diyebilirsin. Belki yanlış anlıyorsun
Bu tarz durumlarda önce kendi güvenliğini sağla, yalnız yürümemeye çalış veya aynı rotayı sabit şekilde kullanma. Eğer bir tehdit hissediyorsan, şikayet hakkın var. Ancak direkt suçlama yapmadan ‘Rahatsız edici bir şekilde takip edilme’ gibi genel bir ifade kullanabilirsin, hukuki olarak açık bir yoldur.
Dediğiniz gibi belki yanlış anlıyorum diye düşündüm ama dün bir marketten çıkarken resmen marketin önünde durmuş, bana dik dik bakıyordu. Yani bu tesadüf mü hiçbir fikrim yok, ama çok huzursuz oldum. Polis gelince adam bir anda kaçar falan diye düşünüyorum.
Bence bu çok sık olan bir durum. Erkekler bazen farkında olmadan rahatsız edici şekilde izliyor, hoşlanma veya merakla olabilir. Ama seni takip etmeden seninle konuşma, yakınlaşma çabası yoksa direkt tehdit demek tam doğru olmayabilir. Birkaç gün izlensin veya başka birine durumu anlat.
Ben de mahallede köşede birinin sürekli beklediğini fark etmiştim, yüzünde sürekli gereksiz bir gülümseme vardı. Bir şey yapmaz diye düşündüm ama gün geçtikçe rahatsızlığım arttı. Arkadaşımla yürümeye başladım, bir haftada kayboldu. Belki yanına biriyle gitmek işe yarar.
Bu tür durumlarda gözlemlerini daha somut hale getirmen işe yarayabilir. Mesela seni nerede, hangi saatlerde rahatsız hissettiğini küçük bir not gibi kendin için kaydet. Böylece durumun gerçekten bir tekrar mı yoksa tesadüf mü olduğunu daha net anlayabilirsin. Eğer bir şikayet oluşturacaksan da bu bilgiler elini güçlendirir. Ama önce kendine sakin kalacak bir alan yaratmayı unutma.