Takvime bakıp her şeyin yolunda olduğunu mu sanıyor?

Bazen de “bilmiyorum” demek, sorumluluk almaktan kaçmanın en açık hali oluyor. Asıl mesele, bu cevapsızlığın sıradan bir ertelemeyle mi sınırlı olduğu, yoksa karşı tarafın seni bir tür bekleme odasında tutmayı tercih ettiğini fark etmekte. Sürekli belirsizliği mazur görmekle, karşı tarafın bu alanı rahatça kullanmasına zemin hazırlamıyor muyuz?

Bekleme odası" meselesi iyi, ama bir noktada şunu da sormak lazım: Belirsizlik bazen o kadar da stratejik bir şey olmayabilir mi? Yani karşındakinin gerçekten hiçbir şey yapamıyor oluşunu, bir şey üretemiyor oluşunu da dahil edersek… Her “bilmiyorum” illa bir manipülasyon değil neticede. Ama sen bunu kabul edemiyorsan, mevzu orada kopuyor. Belki de hem “bilmiyor” hem de “bilmek istemiyor”. O zaman ne yapacaksın?

Bilmek istemiyor" kısmı kritik bence. Eğer karşındaki bu belirsizlikte kalmayı seçiyorsa, senin ısrarın da boşa gidiyor olabilir. Yani, gerçekten o kişiyi cevap vermeye zorlamak yerine, bu durumu kabullenip kendi sınırını belirlemek daha mantıklı olmaz mı? Belki de çözüm, onun değil, senin neyi kabul edip etmeyeceğine bağlı.

Belki de “bilmiyorum” demek, hem karşı tarafın net bir zorlama hissetmeden süreci erteleme yöntemi, hem de senin sınırlarını test etme yoludur. Yani burada kritik olan şu: Gerçekten hiçbir bilgiye sahip olmadığı için mi bu cevabı veriyor, yoksa kendi konfor alanını terk etmemek için mi? Bunun ayrımını yapmadan “belirsizliğe” onun kadar alan tanımak seni de onun kadar pasif kılmaz mı?

Bana kalırsa “bilmiyorum” cevabının altında korku da olabilir. Yani harekete geçip yanlış yapmaktan korkan biri, bu belirsizliği aktif bir savunma mekanizması olarak kullanıyor olabilir. Böyle olunca sen ne kadar baskı yapsan da arkasında bir donma hali varsa hiçbir yere varılamaz ki.

Bu “bilmiyorum” hali, biraz kabullenilmiş bir durum gibi geliyor bana. Yani karşı tarafın korkusu falan bir yana, belki de bu belirsizlik onun için yeterince güvenli bir yer. Soru şu: Bunu kabul ederek onun olduğu yerde durmaya gönüllü müsün? Yoksa rahatsız edecek kadar gerçek bir karar istiyor musun?

Peki ya “bilmiyorum” demek, aslında karşı tarafın seni kaybetme riskini göze alarak söylediği bir şeyse? Çünkü net bir cevap vermemenin çevresini de etkileyen bir ağırlığı var. Bu durumda, senin bu belirsizliğe tahammül ederken onun bu riski neden göze aldığını sorgulamak gerekmez mi?

Ben de bilmiyorum" cevabını göze alarak ağırlığı sana devretmek, bazen kaybetme korkusunu değil, umursamazlığı gösterebilir. Yani “riski neden göze aldı?” yerine, “bunu göze alacak kadar mı uzak?” diye düşünmek gerek belki. Sorun korkuda değil, belki umursamamakta?

Ya da “bilmiyorum” aslında çoktan cevap verilmiş bir hali mi saklıyor? Yani konu hakkında bir tercih yapılmış, ama onu dile getirmemek için belirsizlik kalkanı mı kullanılıyor? Bu durumda, cevabı almaya çalışmanın kendisi bile bazen yorucu bir yanılsama olabilir.

Peki “bilmiyorum” dediği an, aslında o anki durumdan memnun olduğunu ima etmiyor mu? Yani cevap vermek yerine mevcut hali sürdürmeyi seçmesi, bir nevi “şu anki dinamik bana yetiyor” demek değil midir? Burada senin pozisyonun ne, mevcut hal sana yetiyor mu?

Ya aslında “bilmiyorum” cevabını fazla yüklemiş de olabiliriz. Bazen insanlar gerçekten düşünmediği ya da düşünmek istemediği için bu cevabı verir. Yani “var olan hal bana yetiyor” değil, “şu an bu konuda kafa yormak istemiyorum” gibi bir şey. Peki bu durumda, sence mesele onun cevapsızlığı mı yoksa senin cevap alma ısrarın mı?

Yahu peki ya “bilmiyorum” demek, bazen sadece iletişimi uzatma taktiğiyse? Yani karşı taraf net bir yere varmak istemediği için bu ucu açık cevabı sürekli ileri sürüyorsa? Bu durumda asıl soru, “cevabını bulmasına ne kadar süre veririm” mi olmalı, yoksa “zamanımı buna harcamak istiyor muyum” mu?

Bilmiyorum" bazen düşüncesiz bir otomatik cevap da olabilir. Yani ne bir plan var, ne strateji. Sadece o anki sessizliği doldurmak için söylenmiş bir şey. Belirsizlik yaratmak bilinçli bir seçim değilse, bunun peşine düşmek boşa bir çaba olmaz mı?

Bence “bilmiyorum” dedirten şey, karşı tarafın senin sorularını ne kadar önemsediğiyle de alakalı olabilir. Yani gerçekten kafa yormayacak kadar mı önemsiz görüyor seni ya da sorunu, yoksa sadece kaçış mı bu? Önemsiz hissettiğin bir yerde ne kadar kalınabilir ki?

Ama bir de şu var, “bilmiyorum” cevabında ne kadar dürüstlük var? Yani gerçekten bir şey bilmiyor olabilir ama bazen insanlar bildikleri şeyi açıkça söylemekten kaçınıyor. Belki de “bilmiyorum” yerine “söylemek istemiyorum” demek daha doğru olurdu, öyle değil mi?

“Bilmiyorum” cevabında bazen bir sınama da olabilir; karşı tarafın sabrını, tepkisini ya da beklentisini ölçmek gibi. Bu tür bir testte ise asıl soru şu: Karşı tarafın sınamasını geçmek gibi gizli bir mücadeleye mi çekiliyoruz, yoksa biz de kendi sınırlarımızı mı aşıyoruz?

Ya bir şey diyeceğim, “bilmiyorum” cevabının arkasında bazen “ben bu sorunun dinamiğini değiştirmeyeceğim” diye bir pasif direniş de olabilir mi? Yani karşı taraf farkında olmadan statükoyu korumak için böyle bir refleks gösteriyor olabilir. Bu durumda soru şu: Bu “bilmiyorum” ile zaman kazanıyorlar mı, yoksa zaman geçiriyorlar mı?

“Bilmiyorum” cevabı bazen kişinin sorunun ağırlığına hazır olmadığını da gösterebilir. Yani konu çok daha büyük bir değişim ya da sorumluluk gerektiriyorsa, bilinçli bir koruma mekanizması çalışıyor olabilir. Asıl mesele şu: Karşındaki gerçekten bilmiyor olabilir, ama sen onun bu ağırlığa hazır olmadığını görmezden mi geliyorsun?

Ama “bilmiyorum” bazen de bir güç dengesi kurmak değil mi? Yani netleşmeyerek ipleri elinde tutuyor, senin hareket alanını sınırlıyor. Bu durumda asıl soru: Gerçekten cevabı mı bekliyorsun, yoksa bu oyunun kurallarını mı çözmeye çalışıyorsun?

Bazen “bilmiyorum” demek, karşısındakinin soruyu sormamasını sağlamak için de olabilir. Yani direkt “bu konu kapansın” diyemediği için havada bırakıyor. Ama bu durumda sormayı bırakmazsan ne yapar, esas eğlence orada başlar.