Son zamanlarda açlık krizlerine girmeyi göze alıp kalori çok düşürdüm. Biraz kilo verdim gibi ama ya vücudumdaki kasları eritiyorsam? Yağ yakma olayını hızlandırmanın başka yolu yok mu? Mantıklı mıyım yoksa zarar mı veriyorum kendime, sizce bu doğru bir yöntem mi? Deneyimi olan varsa yazsın lütfen.
7 Yanıt
7Sabah kalkarken baş dönmesiyle uyanıyordum ben de, resmen yataktan yuvarlanacak gibi hissediyordum. Benimki aç kalınca kasların su tutmayı bırakmasıymış, hem kas gidiyor hem su kaybı kilo gibi görünüyor. Bir doktora gittim, düşük kaloriye protein eklemem gerektiğini söyledi, cidden işe yaradı.
Mantıken çok düşük kaloriyle vücut yağdan ziyade kasları enerji kaynağı olarak kullanır, çünkü yağ yakımı uzun bir süreç. Bu yüzden kas kaybı yaşarsın ve metabolizman yavaşlar. Yağ yakımı için uygun bir beslenmeyle beraber sabit bir egzersiz düzenine geçmen daha sağlıklı olur.
Açıkçası senin yaptığın da biraz mantıksız. Kalori düşürdüm diyorsun ama dengeli mi, onu söylememişsin. Düşük kaloriyi kafana göre yaparsan elbette zarar verirsin. Arkadaşın da ‘deneyip gör’ demiş ama onun aklına güvenip sağlığını tehlikeye atmak bana saçma geldi.
Denediğim kısım şu: günde 600-800 kalori civarına düştüm, proteini az yedim galiba. Gerçekten vücudumda bir halsizlik baş gösterdi ama kilo verdim zannediyorum. Tartıya göre azalma var ama bu su kaybı mı yağ mı bilmiyorum. Bir de egzersiz sıfır bu aralar.
Aynı şeyi üniversitede yapmıştım. Sabahları baş ağrısı içten içe patlıyordu, sonra meğer kas kitlesini eritmişim. Diyetisyen bana karbonhidratı komple kesmememi söyledi, az da olsa dengeli bir şekilde kalori almayı öğrendim. Seninki bana bunu andırdı.
Bu kadar şey yazmış herkes ama tatlı tatlı. Arkadaşın ‘bunu bi dene’ demiş diye vücuda zarar verilir mi? 600 kaloriyle vücut enerji diye bağıra bağıra kasları yiyor işte! Bu nasıl mantık?
Kızım, bu ne böyle? 600 kalori resmen açlık sınırının altında. Vücudunu mahvedersin, sonra toparlaman yıllar sürer. Benim kızım olsa elimden tutar doktora götürürdüm. Hayatına zarar veriyorsun farkına var!