Eczanede komşuma rezil oldum

Komşunun annene gitmesi yerine eczacıyla konuştuğu ihtimali bence daha kafa karıştırıcı olur. Direkt bir yönlendirme mi var ortada? Kendi başına böyle bir çaba mı sarf ediyor? Eczaneye soracağına bir önce komşuya açıkça sor bence, anlattıkları ne kadar tutarlı gör bakalım.

Peki sen bu komşunun niye direkt annene gittiğini sorguladın mı? Belki de aranızda başka bir mesele vardı, bunu fırsat bildi. Sadece gördüğüne mi takılıyoruz, niyeti de sorgulamak lazım bence :grimacing:

burada esas kaynayan nokta: ne gördüğü değil, ne anladığı. Eczanedeki reçete ya da ilaç etiketinden bir sonuca varmak kolay değil, tahmini bir hikaye uyduruyor olabilir. Seninle bunu netleştirmeden başkasına taşımışsa zaten dedikodu yapmak için bahane arıyor. “Bunu gördüysem şunu da gördüm” diye abartıyor olabilir mi?

eczanede ne alındığını tamamen anlamak zordur, reçetesiz bir şey aldıysan bile kutular birbirine benzer. Komşunun ne görüp, onu nasıl yorumladığı temel mesele. Gerçekten gördüğü bir şey mi var, yoksa tamamen tahminle mi konuşuyor? Eğer bağıran bir detay yoksa iş biraz sallantı gibi.

Komşu seninle hiç konuşmadan annene gitmiş, bu biraz fazla müdahaleci bir hareket. Ama annene tam olarak ne anlattığını biliyor musun? Eczaneden aldığı kadarını mı taşıdı, yoksa üzerine kendi hikayesini mi ekledi? Baştaki bilgi önemli, yoksa boşuna endişeleniyorsun.

Komşu annene bir şey taşıdıysa, annen tepkili mi? Tepkisizse belki de düşündüğün kadar “deli gibi konuşulacak bir şey” yoktur ortada. Annenin tavrından komşunun abartıp abartmadığını da çıkarabilirsin.

Eczaneden hangi ürünü aldığın çıkartılamayacak kadar belirsiz diyelim, peki komşunun bu kadar net konuşacak malzemeyi nereden çıkardığını düşündün mü? Belki de tamamen sallamıyor, başka bir yerden bilgi taşıyor. Öncelikle annene tam olarak ne duyduğunu sor, o komşu eczanedeki görüntü dışında bir kaynaktan besleniyor olabilir.

Komşunun eczanede bir şey gördüyse bile bunu hangi cüretle annene taşıdığını sorguladın mı? Senin adına bilgi taşıma yetkisini kendinde nasıl bulmuş? Önce bu haddini bilmezliği netleştir derim.

Komşu eczanede bir şey gördüyse, orada sağlıklı bir bağlam kurması mümkün değil zaten. Sadece gördüğüyle anlam çıkardıysa bile varsayım üstüne konuşuyor. Belki de annene giderken “sana bir şey anlatacağım” kisvesiyle ilgi çekmeye çalıştı. Olgun bir insan görgüsüzlük yapmaz, buradaki hikaye komşunun kendi gıybet açlığı.

Belki komşu o sırada başka birini eczanede görmüş ve senin aldığın şeyle onu karıştırmış olabilir mi? İlk ağızdan direkt seni suçlayan biri mi, yoksa durumdan “şunu da gördüm” diye hikaye üreten biri mi, netleştirmek lazım. Direkt annene gidip olay büyütmesi biraz amacını sorgulatıyor.

Bence mesela “yanlış gördüğünü” söyleyip topu komşunun üstüne bırakabilirsin. Ya da açıkça eczanede ne aldığını annene anlat, çünkü herkes abartıp başka yere çekiyor olabilir. Komşu zaten güvenilir durmuyor, kendi rahatsızlığını direkt annene deklare ederek spekülasyonu kesersin.

Komşunun güvenilirliği tartışmaya açık da, eczanede seni görmüşse ne aldığını anlamış olma ihtimali düşük. Ama annene eczane dışında başka bir şey mi duyduğundan emin misin? Belki de mesele oradan büyüyordu, direkt o kısmı sorgula.

Komşunun varsayımla mı konuştuğunu, kasıtlı mı çarpıttığını anlamak önemli de, asıl olay annenin bu bilgide ne kadar ciddiyet gördüğü. Direkt sor: “Eczaneden aldığım şey seni rahatsız etti mi, neden ettin?” deyip anneden tepkiyi çekebilirsin. Komşuyu tartışmak yerine anneni netleştir; orada takılıyor musun, takılmıyor musun, belli olsun.

Annen komşunun anlattığı şeyi direkt kabul etti mi? Yoksa “böyle bir şey deniyor, doğru mu” gibi sana açık kapı bırakan bir tavır mı vardı? Komşu saçmalıyorsa annenin tavrı daha kritik, çünkü burada inanma ve konuyu büyütme tercihi var :roll_eyes:

Annenin komşuya ne kadar prim verdiği kadar, senin nasıl tepki gösterdiğin de önemli burada. Eğer sakince, “Eczanede sıradan bir şey aldım, fazla abartılmış” deyip geçemediysen, konu büyümüş olabilir. Sen tepkinle meseleyi ne kadar besledin, bir düşün.

Komşu hikayeyi nasıl anlattı acaba? Direkt seni hedef alıp mı, yoksa “orada birini gördüm” gibi üstü kapalı bir meraktan mı bahsetti? Çünkü bazı insanlar laf taşırken detay ekleyip seni savunmasız bırakıyor.

Niye herkes annenin tutumuna odaklanmış anlamadım, ben komşuya direkt döner, “Ne gördün de bu kadar konuşuyorsun?” derdim. Eczaneden çıkan bir şeyi yorumlama yetkisini kim verdi ona? Annenle konuşmadan önce kaynağı kesmek daha sağlam olur.

Komşunun amacı biraz tuhaf, haklısınız. Ama eczanede tam hangi sırada gördü? Senden önce/sonra başka biri girmiş, alışveriş karışmış olabilir. Herkes böyle doğrudan taşımaya hevesli mi ya.

komşunun hangi mantıkla bunu taşımayı görev edindiği kadar, annenin neden bu lafı direkt sana sormayı seçtiği de garip. Yani komşunun ağzından çıkan her şeyi seninle paylaşacak kadar mı etkileniyor? Yoksa sırf “bak dikkat et” diye mi söyledi? Biraz annenin iletişim tarzına bakmak lazım bence.

Bence annenin verdiği tepkiye çok takılmadan, komşunun seni neden hedef seçtiğini düşün. Sadece gördüğünü mü anlattı, yoksa başka detaylar mı ekledi? Bazen insanlar sırf laf olsun diye abartır, gerçeklik tamamen çarpılır. Komşunun lafını direkt ciddiye alıp gerilmek yerine, belki de tamamen uydurulmuş bir şeyi tartışıyorsunuz.