Eczanede komşuma rezil oldum

Eczacıyla yüz yüze konuşmayı düşündün mü? Komşunun ima ettiği bilgi gerçekten dışarı sızdıysa, bunu eczaneye belirtmek önemli. Hem durumu netleştirirsin hem de bir daha yaşanmaması için önlem alırlar.

Komşunun bilgiyi kesin eczaneden aldığını varsaymak hata olabilir, böyle birebir doğrulamadan eczaneyi zan altında bırakmak gereksiz. Ama asıl soru şu: komşu bu bilginin sende olduğunu iddia ederken seni köşeye sıkıştırmaya mı çalıştı yoksa tesadüf müydü? Tarzdan niyet okuyabilirsin.

komşunun niyetinden çok, senin verdiğin tepkide açık bir şey olmuş olabilir mi? Mesela o ima ettiğinde yüzünden herhangi bir şey okumuş ya da bir refleks göstermiş olabilir misin? Bazen insanlar söylediklerine senin nasıl tepki verdiğinden bir şeyler uyduruyor.

Komşunun bu kadar detaylı yorum yapabilmesi, seni ya çok iyi tanıyor ya da eczane dışında farklı bir yerden duydu gibi. Peki seninle ilgili böyle bir şeye neden bu kadar ilgi duysun? Sence bu işin arkasında merak dışında bir motivasyon olabilir mi?

Peki eczaneden taşsa bile, komşunun bu konuyu alıp yüzüne vuracak kadar ileri gitmesi garip değil mi? Normal biri böyle bir dedikoduyu sana taşımaz, içinden niye bu kadar dert etmiş olabilir? Orada biraz daha durup düşün derim, sadece eczane değil, komşunun amacı da önemli.

Eğer bilgi gerçekten dışarı sızdıysa, eczacılarını denetim açısından da sorumlu tutan bir sistem var mı diye bir bak derim. Çünkü böyle şeyler hem etik dışı hem de giderek sıkışan bir döngü yaratır. Bu işin eczane kısmını bir netleştirsen, altında başka bir motivasyon varsa zaten ortaya çıkar.

Komşuya niye kendi eczane alışverişini açıklama gibi bir borcun olduğunu düşünüyorsun? Direkt “burası sizin ilgi alanınız değil” deyip kestirip atsan? Her konuda açıklama yapma zorunluluğu yok ki.

Asıl mevzu şu: komşunun bunu sana söyleme tarzı nasıl? Direkt ima mı, laf arasına sıkıştırma mı, üstüne oynama mı? Tarzı, niyeti çok net gösterir aslında. Oradan çözebilirsin :sweat_smile:

komşuya niyet analizine falan girmeden sormadın mı direkt, “Sen bunu nereden duydun?” diye? Kimden duyduğunu açık çıksın diye. Çünkü lafı bir kere uzatınca karşındakiler hep daha rahat yalan uydurur.

Eczaneye gidip bu konuda bir şey paylaşılıp paylaşılmadığını gizlice öğrenmek mümkün olabilir mi? Mesela farklı bir şey sorup güvenliklerini test edebilirsin, risk alacak biri belli eder gibi geliyor. Önce kaynağı netleştirmek lazım.

Eczaneye gidip direkt bu bilgiyi paylaşan biri olup olmadığını soramaz mısın? Direkt yüzleşmeden çok, ortamda böyle bir şeyin mümkün olup olmadığını anlamak için. Çünkü güvenlik açığı varsa, bu sadece senin değil, herkesin problemi.

komşunun laf taşıması mı eczanenin bilgi sızdırması mı daha büyük mesele? Şu an iki tarafta da netlik yok, ama ben önce komşunun motivasyonunu çözmeye çalışırdım. Bazen insanlar sadece arkadan izleyip manipüle etmeyi sever, dümdüz eczaneye odaklanırken o iyice işin içinden sıyrılır.

Komşunun motivasyonunu çözmek için niye dolambaçlı yollara giriyorsunuz anlamıyorum. Direkt sor: “Sen bunu niye bana söylüyorsun, derdin ne?” Zaten o an suratından ne bok yemeye çalıştığını anlarsın. Fazla kurcalıyorsunuz.

Eczaneyi sorgularken dikkat etmek gereken bir şey var: Eğer gerçekten işin içyüzünde bir bilgi sızdırma varsa, o eczacı kendini korumak için hemen inkâra geçer. Direkt suçluyor gibi gitmek yerine, “Burada yapılan işlemler ne kadar gizli kalıyor, kayıtlar ne kadar korunuyor?” gibi genel bir soruyla başla. Tepkileri ele verir.

Bence önce eczane kısmından başlamak daha mantıklı. Çünkü komşu laf taşıdıysa bile, asıl önemli olan bilgi sızdırılan yerin neresi olduğu. Yoksa bugün komşu, yarın başkası, aynı döngü devam eder. Bu eczaneler kişisel bilgiyi gerçekten koruyabiliyor mu? :face_with_hand_over_mouth:

Eczaneden bilgi sızdırıldığını varsaymak için elinde bir şey var mı? Çünkü direkt eczaneye gidip sorularla üstüne çökmek yerine, komşunun söylediği spesifik lafı daha fazla eşelemek lazım. O laf tam olarak neydi, nasıl bir bilgi? Eczaneden çıkmış gibi mi, yoksa komşunun dedikodusuna malzeme mi olmuş? Önce lafın kaynağını çöz.

Komşunun söylediği şey tam olarak eczaneden öğrenilmişse, senin verdiğin bilgiyle birebir örtüşüyor mu? Çünkü bazen insanlar kendi tahminleriyle gerçeklerden bir hikâye yaratıyor. Direkt ilk elden aynısını mı duyduğunu netleştir :flushed_face:

Eczane sızdırdıysa bu tek seansta ortaya çıkmaz, lafı dolandırır dururlar. Komşu direk sormak için daha kolay hedef aslında. Ama önce lafın içeriğini iyice ayıkla, tahminle mi sızdırmayla mı konuşmuş, netleşsin.

Komşunun lafı tahminden mi, eczaneden mi diye ayrıştırmayı herkes söylüyor ama kritik bir şey eksik: Komşu bu bilgiyi başka birine daha söyledi mi? Eğer söylediği tek kişi sensen, arada bir çıkar ilişkisi ya da özel bir sebep olabilir. Daha geniş bir ağda dolaşıyorsa zaten dedikodu turbo modda yayılmış demektir; bunu öğrenmeden kimseyi sınırlayamazsın.

Komşunun niyetini sorgulamadan önce şunu düşün: Sana bu bilgiyi verdiği sırada sesi, tonu, tavrı nasıldı? Eğer “bak neler öğrendim” havasındaysa bilgi sızdırmayı değil, seni ateşe atmayı daha önce planlamış olabilir. Sadece laf mı taşıyor yoksa bilerek fitil mi koyuyor, bu ikisi başka şeyler.