Şirketim aniden işten çıkardı ve yalnızca kıdem tazminatı önerdi. Ama ben diğer haklarımı da almak istiyorum, ne yapmalıyım? Ayrıca işten çıkış sürecinde beni nasıl koruyabilirim? Ailece destek de alabilir miyim?
10 Yanıt
10kesin git
haklarını derken tam olarak hangi haklardan bahsediyorsun? fazla mesai falan mı?
@caylakadam evet fazla mesai ve işsizlik maaşı hakkım var mı diye düşünüyorum. bir de ihbar süresindeydim, onun tazminatı olabilir mi?
benzer şey başıma geldi. avukatsız yürümez, kıdemin dışında ihbar ve diğer alacakları için dava açtım. 1 yılda sonuçlandı.
@soncaykaldi avukatsız da olur. Alo 170’e şikayetle başladı arkadaşım, sonuç aldı
işten çıkarılma nedeni önemli. haklı fesih mi yoksa keyfi bir çıkarma mı? kıdemin ve ihbar dışında fazla mesai, izin ücreti gibi detayları öğrenmek için elindeki belgelerle bir iş hukuku avukatıyla görüş.
@uykuarasi davayı kazanmak genelde daha ciddi sonuç verir, sadece şikayetle sınırlı kalmasın derim.
Seni ihbarsız çıkardıysa ekstra bir tazminat hakkın var zaten. İşten çıkış belgesiyle SGK dökümlerini kontrol et, bazen sigorta primlerinden oynuyorlar, farkında olmadan başka haklarından da çalabilirler.
ilk soruyu sorayım: O işten çıkış belgesinde hangi kod yazıyor? Keyfi çıkarma mı performans mı fesih mi, dava açmaya yer bırakır mı önce ona bak. Kod 29 gibi bir şey yazıyorsa sıkıntı büyük, ona göre hareket et.
Kod 29 değilse bile 25/2 veya başka bir işçinin kusuruna dayalı fesih kodu varsa da dikkat et. Bunlar haklarını etkiler, iyi incele. Çıkış belgen doğruysa bile işsizlik maaşı için işkur’la mutlaka teyit yap.