Kira sözleşmesi bitmeden taşınmak zorunda kaldım

Arkadaşlar kira kontratımın bitmesine 6 ay var ama farklı bir şehre taşınmam gerekecek. Ev sahibim çok katı biri, ne konuşsam dinlemez. Böyle bir durumda kalan ayları da ödemek zorunda mıyım? Başka bir şey yapılabilir mi?

7 Yanıt

7

Ben de aynısını yaşadım bende 8 ay vardı sözleşmenin bitimine. Ev sahibim başta baya bi direttiydi çıkamazsınız falan dedi ama bi yasal prosedüre girdik. İyi bi şekilde avukatla konuşup ihbarname gönderdim 2 aylık kira karşılığı anlaştık. Yani tamamen kiracıya yıkılmıyor bu işler ama net bi prosedür izlemek şart

Sözleşmenin erken feshi gibi durumlarda ‘haklı sebep’ varsa (örneğin başka şehirde işe başlama ya da sağlık durumu), ev sahibiyle uzlaşı yoluna gitmek lazım. Eğer bu mümkün değilse, avukata danışıp noter aracılığıyla ihtarname çekebilirsin. Kalan ayların tamamını istemesi yasal olmayabilir ama 2 kira tazminatı talep hakkı var, bunu unutma.

yani bence olayın bir kısmı da kiracının baştan kendini düşünerek hesap yapması. Sözleşmeyi imzalarken bu kadar emin olmuşsun ama şimdi iş değişti diyorsun, ev sahibi niye mağdur olsun ki? Sonuçta adam da bi düzen kurmuş, ben olsam son ana kadar hakkımı savunurum vallahi.

Gayrimenkul hukuku açısından baktığında, kiracı erken çıkmak isterse ev sahibinin zararı karşılanmalı. Mutlaka kontratı oku, çoğunlukla bu gibi maddeler yazar. Ama net bilgi için bi avukata danışmadan hareket etme derim. Alternatif olarak güvenilir bir yeni kiracı bulup ev sahibine önerirsen sorunu çözmek kolaylaşabilir.

Güncelleme yapayım: Ev sahibine söyledim, iyice sinirlendi ve asla konuşmaya yanaşmıyor. Yeni bir kiracı bulsam bile istemem yerleştirmem dedi. 6 aylık ücreti ödemem gerektiğini söylüyor, başka yolu yok gibi. Daha fazla mağdur olmamak için somut öneriniz varsa çok iyi olur.

bana burada başka bi sey de olabilir gibi. Bu kadar takıntılı bi ev sahibi ya geçmişten ders almıştır ya da fazla kuralcıdır. Ya seninle ilgili bi önceki izlenimi kötüydü ya da başka bi eski olaydan dolayı sinirlenmiş. Herkese böyle mi davranıyor sence, komşulara falan sordun mu?

Açıkçası mahallede böyle ev sahiplerini çok görüyoruz ama sonuçta onların da bir hakkı var. Senin taşınma sebebini anlamaya çalışabilir ama illa kabul etmeli diye bir durum yok. Daha ilk günden kesin tavır koyarken kimin haksız olduğu düşünülsün. Toplumda böyle düzenler var, uyum önemli.